Oogsten
In deze oogstmaand is oogsten wat het meeste werk vergt in de tuin. Voor sommigen is het geen goed oogstjaar, maar voor anderen weer wel, afhankelijk van de hoeveelheid regen.
Beginnende tuinders vergeten vaak dat ook oogsten veel tijd kost. Maak gebruik van het meest efficiënte gereedschap dat er is. Een krop sla, snijbiet of courgettes kunt u het beste met een scherp mes of groentesikkel afsnijden. Zwarte bessen oogsten kan het best met tak en al, dan is die struik gelijk gesnoeid. Pruimen die nèt iets te hoog in de boom hangen vangt u op met een plukzak op een steel. Bloemen plukken met een korte rozensnoeischaar of een lange vasthoudschaar maakt plukken tot een feest.
Er zijn verschillende oogstmanden om je vers geplukte aanwinst in te stoppen.
Vruchten wel of niet oogsten
Om vogel- en wespenvraat te voorkomen kunt u overwegen het fruit onrijp te oogsten, met alle nadelen van dien. Te vroeg geoogst fruit heeft weinig kleur, blijft smakeloos of de vruchtsteel breekt af, waardoor het fruit slechter bewaard kan worden.
Fruitsoorten die narijpen
Abrikozen, perziken, nectarine, appels, peren, kweeperen en tomaten kunnen iets onrijp geoogst worden. Tijdens het narijpen worden ze zoeter, smakelijker èn zijn langer te bewaren in een fruitkistje of proviandkast.
Vruchten die niet narijpen
Oogst pruimen, druiven, aardbeien, kruisbessen, blauwe bessen, vijgen en vlierbessen als ze mooi gekleurd, zacht en smakelijk zijn. Pruimen en druiven worden wel zacht bij het narijpen, maar hun zongerijpte, zoete smaak krijgen ze niet. Onrijpe vlierbessen zijn zelfs giftig.
Jam maken
Iets onrijp geplukte kruisbessen, pruimen, appel, peer, kweepeer en perzik bevatten meer pectine en zijn bijzonder geschikt voor verwerking tot jam.
Oogst bewaren
Groente- en fruitoogst kunt u het best in verschillende ruimtes bewaren, met de beste bewaartemperatuur. Tomaten rijpen het best buiten de koelkast na. Appels geven het rijpingsgas ethyleen af en worden daarom in een aparte ruimte opgeslagen bij 4-5 graden. Bewaarperen kunnen lang bewaard worden bij 0-1 graden.
Wat te doen met je oogst
Heerlijk van genieten en koken en bakken. We hebben eerder een blog geschreven over "Wat te doen met je oogst" met heerlijke recepten. Lees die maar eens door.
Een andere tip is het boek "kweken, Oogsten, Koken en Eten" van de Meisjes van de moestuin. Daar staat alles in van begin tot het eind.