Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Juni 2017: Rozen

01 juni 2017

Pioenrozen (Paeonia), klaprozen (Papaver) en stokrozen (Alcea rosea) zijn geen familie van de rozen. De rozenfamilie, Rosaceae herken ik aan de mooie bloesem: appels, peren, kweeperen, aardbeien, frambozen en pruimen. Herkenbaar aan de vijf vrijstaande bloemblaadjes, met meeldraden als haartjes in een penseel en stampers als een dikke kwast vol haren.

Juni 2017: Rozen

Geurige rozen

Juni is dè rozenmaand bij uitstek. Mijn ogen worden getroffen door de kleur van mijn klimroos ‘Westerland’ . De geur lokt me, ik loop erheen. Geur in de tuin is een onderschat tuingenot. Deze roos blijft een hele zomer onvermoeibaar doorbloeien, om ook in de herfst nog steeds door te gaan. Wat een kwaliteit!

De struikroos ‘Rose de Rescht’ gebruik ik om rozenwater van te maken. De rozenblaadjes strooi ik ook over gerechten om ze op te fleuren.

Rozen verzorgen in de zomer

Rozenstruiken willen graag goed verzorgd worden, ook in de zomer. Door uitgebloeide bloemknoppen eraf te knippen met een rozensnoeischaar voorkomt u rotten. Alle lelijke blaadjes, die tekenen van ziekte vertonen, of dode takjes, haalt u er ook af. Maak de snoeischaar goed schoon na gebruik.

Echte klimrozen bloeien in juni en juli op zijtakken van lange buigzame grondscheuten, die het vorige seizoen zijn gegroeid. Snoeien na de bloei voorkomt dat er een warrige rommelstruik van onbeheersbare omvang ontstaat. Verwijder ieder jaar een aantal oude scheuten aan de basis van de struik. Echte klimrozen kunnen wel 5 meter groeien in 1 jaar tijd.

Het is aan te raden uw rozen een aantal keer per jaar ‘Mest op maat’© te geven van Rozenkwekerij de Bierkreek : ‘de juiste variëteit op de juiste standplaats, goede grond en goede mest!’

Geurige rozen

Een boeket rozen plukken uit eigen tuin is een groot feest. Zet eens een klein vaasje geurende roosjes, of een schaaltje rozenblaadjes, op het kleinste kamertje en u heeft geen chemische luchtverfrisser meer nodig.

Op mijn schrijftafel staat altijd een bloeiende roos in een vaasje. Zeer inspirerend.

Rozen kweken

Hoe kweekt u rozen zonder zorgen? Rozenkwekerij de Bierkreek kweekt rozen met een sterk gestel, die geen giftige middelen nodig hebben om gezond te blijven. Zij geven gouden tips voor de juiste standplaats, hoe en wanneer snoeien en bemesten, want ook voor sterke rozen is de juiste behandeling van levensbelang.

De naam van deze kwekerij is vanwege de kreek die de kwekerij doorsnijdt. Puur biologisch kweken met een goed geweten, ook nog eens volgens Europese richtlijnen. Deze producten zijn te herkennen aan het EKO-keurmerk. Dit houdt in dat er tijdens de opkweek geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest worden gebruikt. 100% organisch dus. Op het bedrijf zijn de teeltvelden ingebed in een natuurlijke omgeving. Breed uitgroeiende windsingels en hagen, bloeiende ruige grasbermen, een drinkput met knotbomen en houtstapels. Dit is het leefgebied voor allerlei natuurlijke vijanden van allerlei insecten die rozen belagen. Onkruid wordt mechanisch verwijderd en zij gebruiken natuurlijke meststoffen in plaats van kunstmest. ‘Mest op maat’© is een nieuw biologisch product van de Bierkreek, met voor ieder seizoen een aparte mix. Met vruchtbaar bodemleven, schimmels en nuttige bacteriën.

Op dit moment kweekt Rozenkwekerij de Bierkreek ongeveer 1600 soorten klim- en struikrozen, zowel botanische als gecultiveerde soorten. Momenteel is Rozenkwekerij de Bierkreek de enige rozenkwekerij in Nederland waar rozen biologisch geteeld worden volgens Europese richtlijnen.  Rozen kunnen zij leveren op eigen wortel óf in pot. Zij kweken ook grotere maten, zodat het eindbeeld dat u voor ogen heeft, eerder wordt bereikt.

Rozenkwekerij de Bierkreek geeft in juli een Rozenfestival. De rozen zijn dan op hun allermooist, er zijn dan ook oculeer-demonstraties en rondleidingen.

Gereedschap voor rozen

Wat heeft u nodig aan gereedschap als rozenliefhebber, wat is aan te raden?

Breng deze maand een bezoek aan de Wiltfang op het tuinevenement HEX op 9, 10, 11 juni 2017 en de Internationale  kwekerijdagen BINGERDEN op 16, 17, 18 juni 2017.

  Maak dan kennis met de rozensnoeischaar met lange arm . Die heeft een snoeibek om een afgeknipte tak vast te houden. Erg handig bij het snoeien van hoge klimrozen, of rozen die wat verder weg in de border staan. Omdat het een lichtgewicht snoeischaar is, kunt u met plezier snoeien. Met lange rozenhandschoenen aan blijft rozen snoeien leuk werk.

  Kent u het nieuwste model Felco-100 rozensnoeischaar ? De speciale bek houdt de afgeknipte tak vast. Knippen zonder prikken. Zonder een tak met uw handen beet te pakken is het nu mogelijk rozen te snoeien!

Ook de mooie houten bloemenplukschaar , die afgeknipte deel van de plant in de schaar geklemd houdt, totdat u de schaar weer opendoet. Met één hand kunt u zowel knippen als plukken.

Een rozenritser is een doeltreffend hulpmiddel bij het ontdoornen en ontbladeren van de rozenstelen.

De klimrozen groeien makkelijk omhoog in deze mooie obelisk . Deze rozenboog is ontworpen om direct in de grond te steken en de toegang tot uw tuin te verfraaien met rozen.

Met dit fraaie knielkussen maakt u iedere rozenliefhebber blij. Of met dit mooie doosje gereedschap.

Waar een gepassioneerde rozenliefhebber ook niet zonder kan is het functionele Terra’s handboek Snoeien & Leiden .

Mocht u meer willen weten over eten uit eigen tuin, dan raad ik u natuurlijk een van mijn eBooks aan.

Pioenrozen (Paeonia), klaprozen (Papaver) en stokrozen (Alcea rosea) zijn geen familie van de rozen. De rozenfamilie, Rosaceae herken ik aan de mooie bloesem: appels, peren, kweeperen, aardbeien, frambozen en pruimen. Herkenbaar aan de vijf vrijstaande bloemblaadjes, met meeldraden als haartjes in een penseel en stampers als een dikke kwast vol haren.
De lente is er en de kruidentuin komt weer tot leven. Lees in deze blog over kruiden en wat u daarmee kunt doen. Ook zijn er tips voor de herboristen onder ons.
Marianne heeft ongeveer een jaar een De Wiltfang kas. Ze deelt haar ervaringen met ons: “Ik ben een kwaliteitsmens. De meeste kassen vind ik kil en sfeerloos."
Wie wel eens de bekende Engelse tuinen bezoekt – denk aan bijvoorbeeld Kew Garden en Wisley Garden – ziet daar nog altijd de traditionele vasteplantenborders. Borders die daar al decennia lang te bewonderen zijn. Zo’n border bestaat simpelweg uit een groot aantal verschillende soorten en variëteiten. Anders dan tegenwoordig gebruikelijk is, worden vaste planten in de traditionele borders in grote groepen aangeplant en is de opbouw altijd van laag naar hoog. De laagste planten sluiten aan tegen de terrastegels of het gazon, de hoogste leunen als het ware tegen de haag die als achtergrond dient. Ertussen groeien allerlei planten van gemiddelde hoogte.
Vroeger – (moet je mij horen) – woonden we met ons gezin midden in De Tuinen van Appeltern. Feitelijk was de woonwens er eerder dan de oprichting van ons tuininspiratiepark.. en dus was het min of meer vanzelfsprekend dat onze kinderen opgroeiden in een mini-privé tuintje waar ook bezoekers zo af en toe een kijkje kwamen nemen.
Uw tuin is het grootste deel van het jaar een heerlijke plek om te verblijven. De geur van versgemaaid gras, fris-groene bladeren aan de bomen en opkomende bloemen in de vroege lente: een heerlijk gevoel. Dat gevoel wilt u natuurlijk ook in de winter vasthouden. Want waarom zou u ‘s winters niet ook van uw tuin kunnen genieten? Daarom hebben wij 17 tuinideeën voor de winter op een rijtje gezet, zodat u ook onder winterse omstandigheden plezier hebt en houdt van uw tuin!

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2017 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30169535  |  BTWnr NL: NL.8092.75.405.B01 |  BTWnr BE: BE.0822.300.078-RP

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.
Hulp nodig of opmerkingen? Klik hier!