Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Mei 2017: Genieten van kruiden

01 mei 2017
Marga Boutkan

De lente is er en de kruidentuin komt weer tot leven. Lees in deze blog over kruiden en wat u daarmee kunt doen. Ook zijn er tips voor de herboristen onder ons.

Mei 2017: Genieten van kruiden

Lente in de kruidentuin

Wat blijft het toch altijd een wonder: de lente. Ineens komt de kruidentuin weer tot leven, met primula’s, longkruid, klein en groot hoefblad en natuurlijk de smaakvolle daslook. Van deze allium ursinum kunnen we altijd maar zo’n 4 weken genieten, bijvoorbeeld door het knoflookachtige blad op een boterham met kaas te eten of er een heerlijke pesto van te maken. Inmiddels ligt het blad ervan te drogen, om er gebakken aardappels mee te kunnen kruiden. Iedere tuinier zal het herkennen, voor een herborist is vooruitdenken belangrijk, zodat zo veel mogelijk gebruik kan worden gemaakt van wat de kruidentuin of de natuur aan kruiden biedt op elk moment. Voor nu betekent dit nog even wachten tot de IJsheiligen voorbij zijn (11 t/m 15 mei) Dan kunnen de zaailingen de grond in en de kruidenzaden direct in de borders worden gezaaid. Goudsbloemen (voor de olie en crème), engelwortel (in de kruidenbitter en prachtig), dropplant (lekker in de thee), heemstwortel (ondersteunt bij hoest) en nog veel meer zaden krijgen een plekje, zowel in de kasteelkruidentuin als in mijn eigen kruidentuin. Handig om te gebruiken bij het voorzaaien zijn de kweekbakjes en de kweektafels, die De Wiltfang aanbiedt

Kruidentuin Landgoed Het Witte Kasteel in Loon op Zand

Sinds dit jaar maken de tuinen van het landgoed onderdeel uit van de Open Tuinen Midden-Brabant, een initiatief van particuliere tuineigenaren die hun tuinen openstellen voor publiek. Daar zijn we natuurlijk trots op en graag laten we dan ook de tuinen zien op de open dagen, voor het eerst weer op zondag 2 juli a.s. ( www.hetwittekasteel.nl). U wilt er echt bij zijn die dag, want dan organiseer ik tevens de markt Natuurlijk leven en genieten (mijn motto), met volop aandacht voor alles wat bijdraagt aan een natuurlijke manier van leven. Zo zullen er aanbieders aanwezig zijn van kruiden- en tuinplanten, honing, zaden, theeën, oliën, biologische en landelijke producten. U kunt dan tevens heerlijk genieten van een goed verzorgde lunch of een geurige kruidenbloementhee op het zonovergoten terras van het dagcafé. En heeft u na uw bezoek aan het prachtige Witte Kasteel de smaak te pakken, dan zijn er nog meer mooie tuinevenementen in andere weekenden te bezoeken, die de moeite waard zijn en waar u uw favoriete tuincentrum tegenkomt.

Go Herbal: nog meer kruiden

Alsof dit alles nog niet genoeg is: wat denkt u van het inspirerende kruidensymposium Go Herbal met internationale sprekers, workshops en een herboristenmarkt? Het Herboristengilde bestaat namelijk op zaterdag 23 september 2017 10 jaar en dat willen we graag met iedere kruiden- en tuinliefhebber vieren. In het Jaar van de Botanische Tuinen houden we dit evenement natuurlijk in een botanische tuin, namelijk die van Delft, die in 2017 ook nog eens haar 100-jarige verjaardag viert. Alle redenen dus om er met elkaar een groen feestje van te maken! Houd u de komende tijd daarom onze nieuwe website www.herboristengilde.nl in de gaten voor meer nieuws en praktische informatie over Go Herbal. Vanzelfsprekend zal De Wiltfang hieraan een bijdrage leveren. Overigens, voordat we kunnen genieten van de opbrengst van de kruidentuin of welke tuin dan ook, is goed onderhoud van een tuin essentieel. Zeker in mei is er nog genoeg te doen en is het tevens fijn om na al het harde werken van de tuin te genieten vanuit comfortabel tuinmeubilair in de nabijheid van goede tuinverlichting of misschien wel een vuurkorf. Hoe dan ook, ik wens u een mooi tuinseizoen toe en hoop u op één van de kruidenevenementen te begroeten!

Marga Boutkan is herborist, natuurcoach en eigenaresse van Gifts of Nature (www.giftsofnature.nl). Daarnaast is ze voorzitter van het Herboristengilde, schrijft ze kruidenartikelen voor De Herborist en is ze de coördinator van de kruidentuin van Het Witte Kasteel in Loon op Zand.

Tekst en foto’s: Marga Boutkan, Gifts of Nature

De lente is er en de kruidentuin komt weer tot leven. Lees in deze blog over kruiden en wat u daarmee kunt doen. Ook zijn er tips voor de herboristen onder ons.
Marianne heeft ongeveer een jaar een De Wiltfang kas. Ze deelt haar ervaringen met ons: “Ik ben een kwaliteitsmens. De meeste kassen vind ik kil en sfeerloos."
Wie wel eens de bekende Engelse tuinen bezoekt – denk aan bijvoorbeeld Kew Garden en Wisley Garden – ziet daar nog altijd de traditionele vasteplantenborders. Borders die daar al decennia lang te bewonderen zijn. Zo’n border bestaat simpelweg uit een groot aantal verschillende soorten en variëteiten. Anders dan tegenwoordig gebruikelijk is, worden vaste planten in de traditionele borders in grote groepen aangeplant en is de opbouw altijd van laag naar hoog. De laagste planten sluiten aan tegen de terrastegels of het gazon, de hoogste leunen als het ware tegen de haag die als achtergrond dient. Ertussen groeien allerlei planten van gemiddelde hoogte.
Vroeger – (moet je mij horen) – woonden we met ons gezin midden in De Tuinen van Appeltern. Feitelijk was de woonwens er eerder dan de oprichting van ons tuininspiratiepark.. en dus was het min of meer vanzelfsprekend dat onze kinderen opgroeiden in een mini-privé tuintje waar ook bezoekers zo af en toe een kijkje kwamen nemen.
Uw tuin is het grootste deel van het jaar een heerlijke plek om te verblijven. De geur van versgemaaid gras, fris-groene bladeren aan de bomen en opkomende bloemen in de vroege lente: een heerlijk gevoel. Dat gevoel wilt u natuurlijk ook in de winter vasthouden. Want waarom zou u ‘s winters niet ook van uw tuin kunnen genieten? Daarom hebben wij 17 tuinideeën voor de winter op een rijtje gezet, zodat u ook onder winterse omstandigheden plezier hebt en houdt van uw tuin!

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2017 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30169535  |  BTWnr NL: NL.8092.75.405.B01 |  BTWnr BE: BE.0822.300.078-RP

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.
Hulp nodig of opmerkingen? Klik hier!