Skip to main content
account
0 items

Houten tuinmeubels onderhouden

04 mei 2021

Staat je tuinset al buiten? Om het hele seizoen optimaal te kunnen genieten van je houten tuinmeubels, is het van belang deze goed te onderhouden. Met de tips uit dit blog kun je aan de slag en gaan je tuinmeubels nog jaren mee

Houten tuinmeubels onderhouden

Weersinvloeden

Wanneer tuinmeubelen buiten staan gaat de kwaliteit van het hout onder invloed van de weersomstandigheden achteruit. Dit merk je bijvoorbeeld doordat het hout vergrijst of dat het niet meer waterafstotend is. Naast dat het er niet mooi uit ziet, is dit ook niet zo fris, omdat alles in het hout trekt. Dit kun je te voorkomen door het gebruik van een goede olie. 

Schoonmaken

Allereerst is het belangrijk je tuinmeubelen goed schoon te maken voor je deze behandeld. Dit kan met een sopje met vloeibare zeep op een speciale tuinmeubel reiniger. Gebruik een doek of borstel en spoel het daarna grondig af, zodat er geen zeepresten meer achterblijven. Zijn je meubels meer verweerd of zitten er vlekken op? Het kan dan geen kwaad om wat harder te boenen, of zelfs licht op te schuren. Laat na het schoonmaken de meubels minimaal 24 uur drogen, zodat je zeker weet dat het vocht weer uit het hout is.

Beschermen

Meubelolie
Nu de meubels schoon en droog zijn, kun je deze gaan behandelen met een olie. Meubelolie beschermt het hout. Met de matte uitstraling zorgt het ervoor dat houten meubels volledig zichzelf kunnen zijn. De olie trekt in het hout en vult de poriën. Vocht en vuil kunnen door de olieafstotende werking niet in het hout trekken. Hierdoor blijft het hout gevoed en is het soepel en gemakkelijk om te reinigen. Ook helpt olie om de houtkleur te verdiepen. Breng de olie aan met een kwast of doek. Laat dit zo’n 15 tot 20 minuten inwerken en neem daarna alle olie die niet is opgenomen af met een doek. Na 24 uur is de olie opgedroogd en zijn de meubels klaar voor gebruik. 
Belangrijk: vergeet niet eerst de olie te testen op een onopvallende plaats!

Tip! Als je je tuinstoelen niet gebruikt, kun je ze schuin tegen de tafel aanzetten, zo heeft de zitting minder last van weersinvloeden als regen of zonlicht!

Gerelateerde artikelen

Staat je tuinset al buiten? Om het hele seizoen optimaal te kunnen genieten van je houten tuinmeubels, is het van belang deze goed te onderhouden. Met de tips uit dit blog kun je aan de slag en gaan je tuinmeubels nog jaren mee
We ontdekken steeds meer hoe belangrijk het is om te weten waar eigen voedsel vandaan komt. Moestuinieren wordt dan ook steeds populairder en de mogelijkheden om te kweken zijn heel breed. Eén van die groenten die je kunt kweken, zijn aardappels. Een relatief eenvoudig te kweken groente (of eigenlijk knol) en bruikbaar voor zoveel verschillende gerechten. Met de tips uit ons blog kun jij ook van start.
Nu de lente echt begonnen is en het door de zomertijd langer licht is, kunnen we weer fanatiek aan de slag in de tuin. De zon gaat steeds later onder, dus buiten zitten gaat tot in de late uurtjes. Heerlijk na een lange werkdag, of gewoon in het weekend omdat je er geen genoeg van kunt krijgen. De lente laat ons opleven en dat moeten we ook doen met de border. Meer leven creëren! Dat kan met een paar eenvoudige stappen.
Een gezonde tuin, betekent ook een plek waar dieren graag voedsel en veiligheid komen zoeken. En dan moet je niet alleen denken aan vogels en egels, maar juist ook aan de insecten als vlinders , hommels en (solitaire) bijen. Deze insecten dragen bij aan onze voedselketen. Hoe meer voedsel voor hen te vinden is in jouw gezonde tuin, hoe beter het gaat met de populatie van deze dieren. Met name de bijen kunnen daar een beetje hulp bij gebruiken. En dat is veel eenvoudiger dan je denkt!
Nu de zon schijnt, begint het bij iedereen te kriebelen om naar buiten te gaan. In deze tijd is het ok belangrijk om het gazon extra aandacht te geven. Zo geniet je straks in de zomer van een prachtig groen gazon. In dit blog geven we 5 stappen voor een stralend gazon!
Van januari tot maart kun je voor het eerst de fruitbomen snoeien. Doe dit na de vorst en als het droog is om ziektes te voorkomen. Jonge bomen behoeven meer aandacht dan de oudere fruitbomen. Ook is het gebruik van het juiste materiaal heel belangrijk. Lees in ons blog waar je allemaal op moet letten.
Je hebt vast wel eens het woord grelinette voorbij zien komen, maar wat betekent het nou? En wat kan je ermee? Het belangrijkste is de grond beluchten. Hoe je dit doet en waarom je voor een grelinette en niet een spitvork moet kiezen om de grond te beluchten, leggen we uit in dit blog.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.