Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Augustus 2017: Een tuin vol vlinders

01 augustus 2017
Deborah Megens

Prachtige vlinders in allerlei kleuren en maten die elegant van bloem tot bloem dartelen. Bijen en hommels die zoemend in alle toonhoogten aan het werk zijn. Uitbundig bloeiende planten, de een nog kleuriger en geuriger dan de ander. In een vlinder- en bijentuin is het echt genieten.

Augustus 2017: Een tuin vol vlinders

Voor het creëren van zo een paradijsje is het belangrijk om een aantal planten te selecteren die juist vlinders, bijen, hommels, zweefvliegen e.d. aantrekken.

Ook wanneer je niet zoveel ruimte hebt, bijvoorbeeld een balkon in de stad, kun je vlinder- en bijenplanten in potten en bakken zetten.

Lekker geurende ruiden zoals lavendel, tijm, oregano en salie hebben we toch al vaak staan en de bloemen trekken veel vlinders en bijen aan.

Een onmisbare waardplant voor vlinders is de brandnetel. Waarschijnlijk rijst meteen de vraag waarom ik nu juist die noem, want een tuin vol mooie bloemen is natuurlijk veel aantrekkelijker. De brandnetel is sowieso een super nuttige en veelzijdige plant en veel vlindersoorten hebben die juist nodig. Ze leggen hun eitjes op het blad en de rupsen leven ervan, soms lusten ze zelfs niets anders.

Voor vlinders zoals de dagpauwoog, kleine vos, gehakkelde aurelia, atalanta en het landkaartje zijn brandnetels enorm belangrijk. Dus een zonnig hoekje met deze planten in de tuin is een geschenk voor ze.

Koolwitjes daarentegen planten zich alleen maar voort middels koolsoorten (vaak tot ergernis van de moestuinier), maar ook via andere kruisbloemigen zoals koolzaad en de mooie damastbloem.  Het blad van de in allerlei keuren bloeiende en eetbare Oost Indische kers valt nogal in de smaak bij de rupsen. Het is een éénjarige plant die zowel in rankende als niet-rankende vorm gezaaid kan worden. Met het planten van Oost-Indische kers in de buurt van koolsoorten, heb je kans dat de vlinders daarop hun eitjes leggen zodat je groenten niet bedreigd worden door vraatzuchtige rupsen. 

De distelvlinder is een aantrekkelijke vlinder die, hoe kan het anders, distelsoorten als waardplant heeft, maar daarnaast het uitbundig bloeiende kaasjeskruid, brandnetels, grote klis, komkommerkruid en zonnebloemen.

Populaire planten voor vlinders en ik van de site van de Vlinderstichting heb overgenomen zijn:

De vlinderstruik, rode zonnehoed, hemelsleutel/Sedum, bergamot/ Monarda, lavendel,herfstaster, koninginnekruid, kamperfoelie, lang ereprijs/Veronica en beemdkroon.

Er zijn natuurlijk nog veel meer planten die als waardplant dienen of voor hun stuifmeel en nectar gebruikt worden. Op de site van de Vlinderstichting staat veel waardevolle informatie.

Verder is het belangrijk dat er vanaf het vroege voorjaar tot in de late herfst voldoende bloeiende planten zijn. Plant daarvoor bloemen die in verschillende maanden in bloei komen. Er zijn ook kant en klaar vlinder- en bijenmengsels te koop. Die kunnen op een zonnige plek in de tuin, een verloren hoekje of in de pot gezaaid worden.

Vlinders zijn koudbloedig, dus warme beschutte plekjes zijn belangrijk. Die helpen met het overwinteren van de poppen, rupsen en vlinders. Solitaire/wilde bijen hebben deze schuilplaatsen ook nodig.

Denk dan ook eens aan het plaatsen van een bijen- en/of vlinderhotel.

Leg liever niet je hele tuin vol met tegels en laat wat rommelige hoekjes bestaan en stukjes  gras ongemaaid.

Dit alles is dé manier om elk jaar weer veel vrolijk fladderende vlinders zien!

Bron: www.vlinderstichting.nl | www.bijenhelpdesk.nl

Deborah Megens is de auteur van KRUIDEN kweken & koken// binnen & buiten. Ze is kok en tevens herborist.

 

 

Prachtige vlinders in allerlei kleuren en maten die elegant van bloem tot bloem dartelen. Bijen en hommels die zoemend in alle toonhoogten aan het werk zijn. Uitbundig bloeiende planten, de een nog kleuriger en geuriger dan de ander. In een vlinder- en bijentuin is het echt genieten.
Juli is een echte topmaand in de moestuin. Composteren, water geven, planten aanaarden en steunen, uitdunnen, verplanten, verspenen en oogsten. Vergeet niet om ook vakantie te nemen in uw eigen tuin en volop te genieten van alles wat groeit en wat u oogst.
Pioenrozen (Paeonia), klaprozen (Papaver) en stokrozen (Alcea rosea) zijn geen familie van de rozen. De rozenfamilie, Rosaceae herken ik aan de mooie bloesem: appels, peren, kweeperen, aardbeien, frambozen en pruimen. Herkenbaar aan de vijf vrijstaande bloemblaadjes, met meeldraden als haartjes in een penseel en stampers als een dikke kwast vol haren.
De lente is er en de kruidentuin komt weer tot leven. Lees in deze blog over kruiden en wat u daarmee kunt doen. Ook zijn er tips voor de herboristen onder ons.
Marianne heeft ongeveer een jaar een De Wiltfang kas. Ze deelt haar ervaringen met ons: “Ik ben een kwaliteitsmens. De meeste kassen vind ik kil en sfeerloos."
Wie wel eens de bekende Engelse tuinen bezoekt – denk aan bijvoorbeeld Kew Garden en Wisley Garden – ziet daar nog altijd de traditionele vasteplantenborders. Borders die daar al decennia lang te bewonderen zijn. Zo’n border bestaat simpelweg uit een groot aantal verschillende soorten en variëteiten. Anders dan tegenwoordig gebruikelijk is, worden vaste planten in de traditionele borders in grote groepen aangeplant en is de opbouw altijd van laag naar hoog. De laagste planten sluiten aan tegen de terrastegels of het gazon, de hoogste leunen als het ware tegen de haag die als achtergrond dient. Ertussen groeien allerlei planten van gemiddelde hoogte.
Vroeger – (moet je mij horen) – woonden we met ons gezin midden in De Tuinen van Appeltern. Feitelijk was de woonwens er eerder dan de oprichting van ons tuininspiratiepark.. en dus was het min of meer vanzelfsprekend dat onze kinderen opgroeiden in een mini-privé tuintje waar ook bezoekers zo af en toe een kijkje kwamen nemen.
Uw tuin is het grootste deel van het jaar een heerlijke plek om te verblijven. De geur van versgemaaid gras, fris-groene bladeren aan de bomen en opkomende bloemen in de vroege lente: een heerlijk gevoel. Dat gevoel wilt u natuurlijk ook in de winter vasthouden. Want waarom zou u ‘s winters niet ook van uw tuin kunnen genieten? Daarom hebben wij 17 tuinideeën voor de winter op een rijtje gezet, zodat u ook onder winterse omstandigheden plezier hebt en houdt van uw tuin!

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2017 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30169535  |  BTWnr NL: NL.8092.75.405.B01 |  BTWnr BE: BE.0822.300.078-RP

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.
Hulp nodig of opmerkingen? Klik hier!