Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Februari 2019: Twaalf maanden in de tuin dankzij een kas

01 februari 2019

Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Februari 2019: Twaalf maanden in de tuin dankzij een kas

365 dagen moestuinieren

Je kunt het plantseizoen vervroegen én verlengen. Je kan planten in de winter. Denk voor het winterseizoen bijvoorbeeld aan het zaaien van wortels en sla. Aardappels poot je in lege eierdozen of ander isolerend materiaal. Een onverhitte  propogator is hiervoor ook heel geschikt. Als je die toch in de kas hebt dan kun je in de winter ook al met het zaaien van koolsoorten aan de slag.

In de vroege lente kun je in een kas al tomatenplanten, uien en sjalotjes kweken. Aan het einde van de lente zijn de meer warmte minnende planten aan de beurt zoals meloen,  pepers, paprika's en komkommers. De zomer behoeft geen toelichting: alles groeit en bloeit. Zomertip: zaai vast kruiden zodat je ook in de winter met verse kruiden kunt koken.

365 dagen in de bloemen

Het bloemenseizoen kan ook vervroegd en verlengd worden. In de winter kun je al krokussen, narcissen, chionodoxa en ritillaria in de kas brengen om ze vroeg in de bloei te trekken. Lelies zaai je al in januari. In de daarop volgende maanden zijn de citrussoorten, begonia’s, celosia, gloxinia en andere zomerbloeiers aan de beurt. Vergeet niet om in mei vast fresia’s, calceolaria en schizanthus te zaaien; die bloeien dan in begin winter. Zo heb je het jaarrond verse bloemen. Een kijkje op een  zaaikalender vertelt je wanneer je wat kunt planten.

Orangerie

De kas is natuurlijk bij uitstek geschikt voor de overwintering van jouw matig winterharde kuipplanten. Zet ze wel op een stuk isolerend materiaal tegen optrekkende kou. Wordt het echt koud dan moet je extra isolerende  maatregelen treffen. Maar zie jij jezelf al zitten tussen je oleanders, bougainvilles en plumbago’s? Met een kopje thee in je eigen orangerie, die door de lentezon al snel heerlijk verwarmd wordt?

Aandachtspunten voor aanschaf

Genoeg stof om over na te denken, als je het hele jaar groen bezig wil zijn. Een  kwaliteitskas is geen goedkope aanschaf en waarschijnlijk doe je dit maar eenmalig.  Let daarom bij de aanschaf van een kas zeker op het volgende:

  • Hoe groot is je tuin en “hoeveel” kas kun je erin kwijt?
  • Is er plaats op een zonnige plek? Een kas heeft namelijk zoveel mogelijk zonlicht (en warmte) nodig.
  • Wat wil je in de kas gaan doen? Voor alleen zaaien en stekken heb je aan een kleine kas voldoende. Voor verse groenten in alle seizoenen is meer ruimte nodig. Wil je ook nog in je kas zitten om te genieten van al het groen om je heen? Dan kan je het beste een ruime kas.
  • Koude kas versus verwarmde kas
  • Kies een kas met voldoende ventilatiemogelijkheden. Je moet de kas regelmatig kunnen luchten, want planten houden van frisse lucht.
  • Denk, zeker bij een grotere kas, aan regenwateropvang
  • Materiaal: ijzer, aluminium, kunststof, hout, hardhout

Ervaring

Benieuwd naar een ervaring met het tuinieren zonder last van regen, wind en kou?   Marianne verteld

Daphne en Annet
Namens Team De Wiltfang
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.
MGO is nog een écht Nederlands familiebedrijf! Wat in 1989 begon als outdoor-kleding avontuur, is uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende bedrijven op het gebied van casual outdoor kleding voor een brede doelgroep.
Hou jij ook zo van tuinieren? Ben jij ook het liefst de hele dag in de tuin bezig? Het is november en het begint langzaam weer kouder te worden in Nederland. Het aantal lichturen wordt minder en voor je het weet ligt er dik pak sneeuw in de tuin. Ondanks dat het kouder wordt hebben we een prachtige zomer gehad dit jaar met veel zonuren. Doordat het zo’n mooie zomer geweest is in ons land hebben we veel kunnen doen in de tuin. Tuinplanten kopen en planten, bomen snoeien, grasmaaien en nog veel meer. Maar hoe weet je nou wanneer je een boom kan snoeien of wanneer je kan grasmaaien of welke planten winterbestendig zijn?
Leonard Cohen zong vroeger over november: New York is cold but I like where I’m living… Inderdaad een maand waarin het koud kan zijn, maar ook even goed nog zeer aangenaam. Oké, de jas of vest kan er bij aan, maar op een droge dag valt er nog prima te klussen in en om het huis. De maand november is bij uitstek ieder jaar net als februari trouwens perfect om een aantal zaken in orde te maken.
Uit milieuoverwegingen, praktisch oogpunt of een financieel motief, het maakt eigenlijk niet uit waarom je het doet. Composteren in eigen beheer heeft voordelen. Het is toch ook zonde om al dat keukenafval en die tuinresten eerst in de container te gooien, het af te laten voeren naar een composteerbedrijf en dan later je eigen afval terug te kopen in de vorm van compost?
Bosbessen noem ik ze, eigenlijk zijn het blauwe bessen. Ik heb vier struiken staan, waarvan er twee een naam hebben: ‘Blue crop’ en ‘Goldtraube 71’. Van juli tot november kan ik deze gezonde, smakelijke blauwe bessen oogsten.
Als je erover nadenkt om een vijver aan te leggen dan kun je dit gemakkelijk zelf doen. Zelf een vijver aanleggen begint met een goede voorbereiding . Zo moet je allereerst goed nadenken over de grootte en de vorm van je vijver. Je kunt namelijk een heleboel dingen zelf doen, maar een vijver aanleggen is niet zomaar even gedaan. Zo moet je een goed plan hebben en je hebt ook het een en ander nodig als het aankomt op vijverproducten. Hieronder lees je hoe je op de juiste manier een vijver kan aanleggen
In een duurzame tuin zijn alleen materialen gebruikt die duurzaam zijn. Dat betekent dat ze niet belastend zijn voor het milieu en een lange levensduur hebben. Er worden bewuste keuzes gemaakt, water en energie bespaard, en goed gezorgd voor grond en dieren. Een duurzame tuin is zowel op een klein balkon, als een tuin met vele hectaren grond te realiseren. In dit blog gaan we je tips geven over hoe jij je tuin het beste duurzaam kunt maken!
Zaaien, voorzaaien, verspenen, wieden, uitdunnen en oogsten. In mei is het lekker druk en met wat geluk ook erg mooi weer. Een fijne tijd om van de tuin te genieten.
De laurier is als struik te planten maar ook prachtig om er een haag van te planten. De laurier is een wintergroene struik, hierdoor prima geschikt voor een haag die u zomer en winter privacy bied. De grote glanzende bladeren vormen al snel een dichte groene haag. Wel is het een snelgroeiende struik
Snoeien en knotten is van alle tijden. Door de eeuwen heen hebben we altijd de drang gehad om bomen te vormen, in model te brengen. Door de eeuwen heen hebben we ook geleerd dat vrijwel elke boom te snoeien is. Enig voorbehoud is dat de boom van nature een herstellend vermogen heeft. Welk gereedschap bij het knotten en vormen van bomen het best te gebruiken is, hangt af van de boom.
Altijd al willen weten wat er in deze tijd van het jaar gesnoeid kan worden en met welk gereedschap dit het beste kan gebeuren? Lees dan de februari tuinblog van Claudia Reina bekend van emagazine "Smultuin". Claudia legt uit hoe fruitbomen, kleinfruit, hazelnoot, vlinderstruiken en rozen gesnoeid moeten worden.
Januari, een mooie maand om te bezinnen op het nieuwe jaar. Juist op die momenten kan de natuur ons hierbij helpen

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2018 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.