Skip to main content
account
0 items

Aardappels oogsten - een korte introductie.

07 september 2021

Aardappels. Ze zijn er in verschillende soorten, maten, vormen, kleuren en smaken. Wereldwijd worden er wel 4000 rassen aardappels gekweekt. In Nederland en België zijn 200 rassen pootaardappels te koop. Het oogsten van de verschillende rassen kan het hele jaar door. Toch wordt er traditioneel het meeste geoogst in augustus en september. Het bekende oogstseizoen. Maar, wanneer weet je eigenlijk dat een aardappel klaar is om geoogst te worden?

Aardappels oogsten - een korte introductie.

AardappeltasAardappelen kweken

Wat geeft een succesvolle aardappeloogst? Aardappels gekweekt in een aardappeltas of in een speciale aardappelkweekbak, kunnen een goede opbrengst hebben. Doe een laag van 20 cm voedzame biologische aarde in de bak, leg er 3 biologisch geteelde pootaardappels in en vul de bak of mand tot de rand. Zet op een zonnige, warme locatie. Geef regelmatig regenwater en als er groen loof verschijnt, doe er dan weer een laag van 10 cm aarde op. Herhaal dit totdat de kweekmand of -bak vol is. Aardappels blijven aanaarden is om het licht buiten te houden en de oogst te vergroten. Geef ze ook wat extra aardappelvoeding  of brandnetelgier. Extra water geven als de aardappels in bloei staan.

Wanneer oogst je welke aardappel? 

Eigenlijk geeft het soort aardappel duidelijk aan wanneer je deze moet oogsten, in kwekerstermen ook wel rooien genoemd. Hoewel er wel factoren zijn als weer en groeiomstandigheden die de groeitijd kunnen verlegen of verkorten. Eigenlijk weet je pas écht als ze oogtrijp zijn, als je ze uit de grond trekt. Zelfs veel groen is geen duidelijke boodschap voor wat er ondergronds gebeurt. Toch zijn er enkele handvatten waar je rekening mee kunt houden. 

Vroege soorten: als alles goed gaat en je vroeg genoeg hebt geplant en daarnaast het weer niet heel verrassend was, dan kun je je deze aardappelen midden in de zomer oogsten/rooien. Het moet dan geen ijskoude of kletsnatte lente zijn geweest. 

Midden soorten: Zelfs als je deze aardappel in het vroege voorjaar in de grond doet, hebben ze meer tijd nodig om te groeien dan vroege aardappelsoorten. Ze zijn klaar voor de oogst in de late zomer, rond augustus of begin september. Dit zijn veelal de meest voorkomende aardappelen in Nederland.

Late soorten: de late soorten oogst je pas na de herfst, vlak voor de winter zijn intrede doet. 

Aardappelen rooien

Aardappelschepje

Als het dan tijd is om te oogsten, is het juiste materiaal natuurlijk wel handig. Gekweekt in een aardappeltas is het een kwestie van de zak omkiepen en de aardappels uit de aarde oogsten. Bij de kweekbak is het nog makkelijker. Je haalt beide bakken uit elkaar en kunt als het goed is eenvoudig de aardappels uit de bak halen. Bewaar ze in een mooie aardappeloogstmand bij elkaar, zodat je je handen vrij hebt. Rooi je aardappelen uit een veldje, dan is een aardappelschepje aan te raden. Schep door de grond en schud heen en weer. De aarde glijdt door de spijlen heen en de aardappels blijven liggen. 

Let op! Als er een groene aardappel zit, kun je die niet meer eten. Deze aardappel heeft licht gezien en daardoor stoffen geproduceerd die de aardappel niet meer eetbaar maken. 

Bewaren van de oogst

Bewaar in een koele, donkere ruimte die goed geventileerd is. In een jutezak, of in een aardappellade in de proviandkast . Het is aan te raden om aardappels niet in dezelfde ruimte als appels bewaren, want appels verliezen hun smaak naast aardappels en de aardappels smaken niet meer lekker èn zijn minder goed houdbaar.

Gerelateerde artikelen

Februari is de perfecte maand om je fruitbomen te (ver)planten. De bomen zijn nu namelijk in winterrust. Ze zijn dus gemakkelijk te verplanten. Ook is het een goed moment om een aantal fruitbomen en -planten te snoeien. Welke planten en hoe je gemakkelijk kunt verplanten en snoeien, dat leggen we je uit in dit blog.
De moestuin is weer in opkomst, omdat het gewoon erg leuk is om je eigen groenten te verbouwen en je weet waar het vandaan komt en financieel scheelt het waarschijnlijk ook dan in de winkel tegenwoordig. Als je het moestuinseizoen wilt verlengen, dan kun je overwegen om een kas aan te schaffen. In een kas kun je zaaien, stekken, uitzetten, oogsten en in de wintermaanden kunnen de kuipplanten er overwinteren. Zo maak je bijna het jaar rond gebruik van de kas.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2024 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  T 0346 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.