Skip to main content
account
0 items

De grond beluchten met een grelinette

13 januari 2021

Je hebt vast wel eens het woord grelinette voorbij zien komen, maar wat betekent het nou? En wat kan je ermee? Het belangrijkste is de grond beluchten. Hoe je dit doet en waarom je voor een grelinette en niet een spitvork moet kiezen om de grond te beluchten, leggen we uit in dit blog.

De grond beluchten met een grelinette

Wat is een grelinette?

Misschien ken je het woord grelinette niet, maar heb je wel van een woelvork gehoord? De grelinette is een speciaal ontwikkeld tuingereedschap, waarmee je de grond diep kunt beluchten zonder dat de wortels van bomen en planten beschadigd raken. Veel biologische tuinders werken ermee. De vormgeving is zeer ergonomisch, waardoor zwaar werk, licht maakt. Juist door deze ergonomische redenen wordt er vaak gekozen voor een woelvork in plaats van een spitvork. Maar ook omdat de bodem alleen wordt losgemaakt en niet wordt omgedraaid, wat ervoor zorgt dat het bodemleven zo minmogelijk wordt verstoord

Waarom de grond beluchten?

Door de grond met een grelinette om te werken, zorg je dat je deze makkelijker kunt bewerken. Ook wordt het onkruid verwijderd en kun je op een eenvoudige manier compost of een bodemverbeteraar door je bodem werken. Let er wel op dat al het onkruid daarvoor weg is, anders komt het snel weer terug. Door de grond om te werken, komt er meer zuurstof in de bodem en daardoor komen mineralen vrij. Dit zorgt voor een vruchtbare grond.

Hoe werkt een woelvork

Je zet de woelvork recht in de grond. Daarna ga je met een voet op de balk voor voeten staan. Doordat je nu je gewicht erop laat leunen, zakt de grelinette vanzelf in de grond. Stap naar achter en trek dan aan de handvatten de grelinette naar een hoek van zo’n 45-60 graden. De tanden van de grelinette zorgen dat de grond wordt losgemaakt. Haal de grelinette uit de grond en steek op een nieuw punt ongeveer 20 centimeter na de eerste en ga zo door tot je het hele gebied wat je wilt omwerken, hebt omgespit

De Wiltfang grelinette

Om op de meest verantwoorde en ergonomische manier de grond te beluchten, hebben wij een grelinette laten ontwikkelen van gegalvaniseerd staal. We hebben naar onze klanten en professionals geluisterd en op die manier de vorm aangepast. Vooral de handgreep is hierdoor zeer ergonomisch en prettig om mee te werken.

 Foto: Natuurtuin Goirle

Gerelateerde artikelen

Vogels broeden grofweg van 15 maart tot en met 15 juli. Heb je een (stads)tuin? Dan is het een leuke uitdaging om die zo uitnodigend mogelijk te maken voor broedende vogels in de tuin. De volgende tips kunnen je hierbij helpen.
Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners. We zijn tegenwoordig ons meer bewust waar alles vandaan komt en duurzaamheid. Wil je eigen moestuin beginnen lees onze blog.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2022 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.