Skip to main content
account
0 items

Rozen aanplanten – een korte handleiding

20 oktober 2021

Het najaar is een uitstekende tijd om rozen aan te planten. De grond is nog warm, waardoor de rozenstruiken nog tijd hebben om te wortelen voordat de winter begint. De herfstregens geven de planten genoeg water om goed aan te slaan en in de lente kunnen de rozenstruiken beginnen aan groei en bloei. Ook voor rozen die je wilt verplanten is dit de juiste tijd van het jaar.

Rozen aanplanten – een korte handleiding

Rozen verzorgen

Bestaande rozenstruiken willen graag goed verzorgd worden in het najaar. Door dode bloemknoppen eraf te knippen met een rozensnoeischaar wordt rotten voorkomen. Wil je genieten van rozenbottels in de winter, haal dan alleen de rozenblaadjes eraf. Alle lelijke blaadjes, die tekenen van ziekte vertonen, haal je er ook af. Ook blad wat ziek is en is gevallen, moet je snel weghalen en afvoeren in de groene kliko, om ziektes in het nieuwe groeiseizoen te voorkomen. Niet vergeten: maak de snoeischaar goed schoon na gebruik. 

Snoei alle dode takjes uit de rozenstruiken en haal de kruisende takken weg. Het doel is een open struik, zodat er een goede luchtstroom doorheen kan. 

Kort de lange takken van hoge klimrozen in, om de wind niet de kans te geven de rozenstruiken door storm los te rukken uit de grond en de wortelen te beschadigen. 

Rozen op stam

Rozen op stam zijn erg gevoelig voor wind, dus uitdunnen in het najaar is heel zinvol. Als bescherming tegen de vorst kun je bijvoorbeeld jute zakken met bladeren, compost of ander organisch materiaal aan de voet van de rozenstruik leggen. Eenmaal gecomposteerd, kun je dit verdelen na de winter over de grond als voeding. Een dikke laag van vijf cm is een prima onkruidonderdrukker en uitstekende verbeteraar van het bodemleven. Het is aan te raden om rozenmest aan de rozen te geven. Voor de optimale omstandigheden doe je dit een aantal keer per jaar. 

Kale wortel

Rozen zijn in het najaar ook te koop met kale wortel. Ze slaan goed aan in vochtige aarde en zijn schappelijker in prijs dan rozen in pot. Er zijn ook meer rassen beschikbaar met kale wortel. Rozen hebben licht, lucht en zon nodig. De optimale omstandigheden verschillen per roos, dus lees de instructies van de rozenkweker voor optimaal succes bij de aanplant van rozen met kale wortel. 

Rozen plukken met rozenschaarCadeau inspiratie voor de rozenliefhebber

Gek op rozen? Je loopt toch vaak tegen een stekelig probleem aan: de doornen. Een rozenritser is een doeltreffend hulpmiddel bij het ontdoornen en ontbladeren van de rozenstelen, zodat die scherpe punten jou niet meer te pakken kunnen nemen.
Met lange rozenhandschoenen aan blijft rozen snoeien leuk werk. Of wat dacht je van een rozensnoeischaar met lange arm, waarbij de snoeibek de afgeknipte tak vasthoudt. Die is handig bij het snoeien van hoge klimrozen, of rozen die wat verder weg in de border staan. Je hoeft niet tussen planten te rijken en doordat de schaar lichtgewicht is, blijft het plezierig werk. 

Gerelateerde artikelen

Het is moeilijk om bij elke plantensoort precies aan te geven hoeveel vorst hij kan verdragen. Planten in potten zijn in de winter veel kwetsbaarder dan planten in de grond. Om planten te beschermen tegen vorst, wind en regen kun je ze inpakken.
“Écht mooi tuingereedschap waar je trots op bent. En voor iedereen met een passie voor tuineren!” Dat was het bedrijfsplan waarmee onze oprichters 25 jaar geleden De Wiltfang startten. Nu vieren we dat we al een kwart eeuw het verschil maken voor tuinliefhebbers. Maar waar komt die naam De Wiltfang toch vandaan?"
Wanneer je aan het tuinieren slaat, is er niets zo belangrijk als goed, kwalitatief gereedschap. Want met het juiste gereedschap, wordt de klus ook leuker en eenvoudiger om te doen. Bij het grondbewerkingsproces zijn er eigenlijk 4 methodes die je toepast: Omwerken, beluchten, cultiveren en schoffelen.
Ben je van plan om een strakke graskant of een scheiding te maken tussen gras en grind dan kan je het beste borderranden plaatsen oftewel kantopsluiting. Bekijk eerst goed wat jij mooi vind staan in je tuin en naast dat het er netjes uit ziet is het ook makkelijk om je graskanten bij te houden.
We zijn ons steeds bewuster van de natuur het milieu en hoe we de aarde willen achterlaten voor onze (klein)kinderen. Steeds meer mensen kiezen daarom ook voor het plaatsen van een regenton. Op een duurzame manier omgaan met onze leefomgeving is namelijk steeds belangrijker. Wat de voordelen zijn van een regenton en waar je op moet letten bij het plaatsen, dat lees je hieronder.
Leven in de tuin: wie geniet daar nou niet van. Door een nestkast op te hangen, kun je dat leven al vanaf het prille begin meemaken. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het ophangen van een nestkast. Je leest ze hieronder.
Heb jij een kleine stadstuin of balkon en wil je graag meer genieten van groen? Dat is zeker mogelijk! Het vraagt wat creativiteit, maar ook jij kunt in de zomer lekker vertoeven tussen bloemen en planten. Met een paar kleine aanpassingen, kun je de ruimte efficiënt gebruiken en is het zo gebeurd!
We zijn steeds bewuster bezig met de aarde, het klimaat en duurzaamheid. Ook waar producten vandaan komen, vinden we steeds belangrijker. Lokaal gaat boven import en biologisch boven massateelt. We telen steeds meer zelf en proberen daarvoor de beste omstandigheden te creëren. Door een houten tuinkas te plaatsen, zet je daarin een grote stap.
Een moestuin is een mooi project voor elke tuin. Groot of klein, op balkon in potten, of op een leeg stukje grond in de achtertuin. Je bewust worden van hoe groente en fruit zich ontwikkelen, van gezonde voeding en het allerleukste; genieten van al het lekkers uit de eigen moestuin. Voor kinderen is dit ook nog eens extra leerzaam. Jong geleerd, is oud gedaan. Wil je een moestuin met je kinderen of kleinkinderen beginnen? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Je leest ze in ons blog!
Januari is de perfecte maand om je fruitbomen te (ver)planten. De bomen zijn nu namelijk in winterrust. Ze zijn dus gemakkelijk te verplanten. Ook is het een goed moment om een aantal fruitbomen en -planten te snoeien. Welke planten en hoe je gemakkelijk kunt verplanten en snoeien, dat leggen we je uit in dit blog.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2022 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.