Skip to main content
account
0 items

Rozen aanplanten – een korte handleiding

20 oktober 2021

Het najaar is een uitstekende tijd om rozen aan te planten. De grond is nog warm, waardoor de rozenstruiken nog tijd hebben om te wortelen voordat de winter begint. De herfstregens geven de planten genoeg water om goed aan te slaan en in de lente kunnen de rozenstruiken beginnen aan groei en bloei. Ook voor rozen die je wilt verplanten is dit de juiste tijd van het jaar.

Rozen aanplanten – een korte handleiding

Rozen verzorgen

Bestaande rozenstruiken willen graag goed verzorgd worden in het najaar. Door dode bloemknoppen eraf te knippen met een rozensnoeischaar wordt rotten voorkomen. Wil je genieten van rozenbottels in de winter, haal dan alleen de rozenblaadjes eraf. Alle lelijke blaadjes, die tekenen van ziekte vertonen, haal je er ook af. Ook blad wat ziek is en is gevallen, moet je snel weghalen en afvoeren in de groene kliko, om ziektes in het nieuwe groeiseizoen te voorkomen. Niet vergeten: maak de snoeischaar goed schoon na gebruik. 

Snoei alle dode takjes uit de rozenstruiken en haal de kruisende takken weg. Het doel is een open struik, zodat er een goede luchtstroom doorheen kan. 

Kort de lange takken van hoge klimrozen in, om de wind niet de kans te geven de rozenstruiken door storm los te rukken uit de grond en de wortelen te beschadigen. 

Rozen op stam

Rozen op stam zijn erg gevoelig voor wind, dus uitdunnen in het najaar is heel zinvol. Als bescherming tegen de vorst kun je bijvoorbeeld jute zakken met bladeren, compost of ander organisch materiaal aan de voet van de rozenstruik leggen. Eenmaal gecomposteerd, kun je dit verdelen na de winter over de grond als voeding. Een dikke laag van vijf cm is een prima onkruidonderdrukker en uitstekende verbeteraar van het bodemleven. Het is aan te raden om rozenmest aan de rozen te geven. Voor de optimale omstandigheden doe je dit een aantal keer per jaar. 

Kale wortel

Rozen zijn in het najaar ook te koop met kale wortel. Ze slaan goed aan in vochtige aarde en zijn schappelijker in prijs dan rozen in pot. Er zijn ook meer rassen beschikbaar met kale wortel. Rozen hebben licht, lucht en zon nodig. De optimale omstandigheden verschillen per roos, dus lees de instructies van de rozenkweker voor optimaal succes bij de aanplant van rozen met kale wortel. 

Rozen plukken met rozenschaarCadeau inspiratie voor de rozenliefhebber

Gek op rozen? Je loopt toch vaak tegen een stekelig probleem aan: de doornen. Een rozenritser is een doeltreffend hulpmiddel bij het ontdoornen en ontbladeren van de rozenstelen, zodat die scherpe punten jou niet meer te pakken kunnen nemen.
Met lange rozenhandschoenen aan blijft rozen snoeien leuk werk. Of wat dacht je van een rozensnoeischaar met lange arm, waarbij de snoeibek de afgeknipte tak vasthoudt. Die is handig bij het snoeien van hoge klimrozen, of rozen die wat verder weg in de border staan. Je hoeft niet tussen planten te rijken en doordat de schaar lichtgewicht is, blijft het plezierig werk. 

Gerelateerde artikelen

Evenwicht in de tuin is erg belangrijk om samen met de natuur te kunnen genieten. U kunt de natuur ook een handje helpen met natuurlijke methoden.
Wie droomt er nou niet van een groen gazon. Met het juiste onderhoud is jouw grasmat er eentje waar je buren jaloers op zullen zijn.
Februari is de perfecte maand om je fruitbomen te (ver)planten. De bomen zijn nu namelijk in winterrust. Ze zijn dus gemakkelijk te verplanten. Ook is het een goed moment om een aantal fruitbomen en -planten te snoeien. Welke planten en hoe je gemakkelijk kunt verplanten en snoeien, dat leggen we je uit in dit blog.
De moestuin is weer in opkomst, omdat het gewoon erg leuk is om je eigen groenten te verbouwen en je weet waar het vandaan komt en financieel scheelt het waarschijnlijk ook dan in de winkel tegenwoordig. Als je het moestuinseizoen wilt verlengen, dan kun je overwegen om een kas aan te schaffen. In een kas kun je zaaien, stekken, uitzetten, oogsten en in de wintermaanden kunnen de kuipplanten er overwinteren. Zo maak je bijna het jaar rond gebruik van de kas.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2024 De Wiltfang ®  |  Burgemeester Padmosweg 161  |  3648 BD Wilnis  |  T 0346 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | *** ALLEEN WEBSHOP ONLINE ***

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.