Skip to main content
account
0 items

Smeerwortel

28 juni 2021

Smeerwortel is een fantastische plant in de tuin. De jonge bladeren zijn eetbaar in het voorjaar. Het hele jaar is het blad van deze plant te gebruiken als compostversneller in een compostbak. Maak gier van het blad om aardappelen op een natuurlijke manier te voeden. Het is ook een waardevolle bijenplant!

Smeerwortel

Voedingswaarde

Blauwe smeerwortelBij biologisch tuinieren maak je zelf tuinvoeding van planten in een emmer regenwater. Brandnetelgier bevat vooral veel Nitraat (N), ookwel stikstof genoemd, en is goed voor de bladontwikkeling voor een gezonde plant. Smeerwortel heeft dat ook, plus Fosfor (P). Smeerwortelgier stimuleert wortelgroei, vruchtzetting, fruit en bloemen. Leg het smeerwortelblad een week in een beetje water en er ontstaat een zeer vruchtbare, kalium-houdende vloeistof (K).

Smeerwortelgier is te gebruiken als vloeibare voeding bij tuinbonen, basilicum, pompoen, kolen, meloen, tomaten, courgettes, aubergine, paprika en pepers.

Er zijn veganistische boeren die met de inhoud van hun composttoilet de smeerwortel bemesten en met dat smeerwortelblad hun groente weer bemesten.

Gier maken en gebruiken

Gier maak je van een van de volgende nuttige kruiden: brandnetel, heermoes, smeerwortel, zevenblad, vogelmuur of kruiskruid. Ieder kruid geeft een andere waarde aan de gier.

Maak verse brandnetelgier van een emmer goed aangestampte verse brandnetels, aangevuld met zoveel water als er in de emmer past. Zet de emmer in de zon en als er stank vandaan komt, is de gier klaar voor gebruik. Aan te raden is dus om de emmer niet te dicht bij je terras te zetten. 

Om een gieter niet te laten verstoppen is het handig de vieze gier ‘soep’ eerst te zeven en nogmaals fijn zeven. Groene gier ‘soep’ nooit onverdund gebruiken! Wilt u méér voeden, geef dan 2 of 3 keer per week deze vloeibare voeding. Wilt u nóg meer voeden, dan nog steeds niet de verhouding aanpassen, maar iedere dag voeden.

Schep 1 liter gier in een gieter met 10 liter regenwater en het is klaar voor gebruik.

Geef 1 x per week aan de gewassen als vloeibare voeding aan de voet van de plant, het liefst tegen de avond. De rest van de drab uit de gieremmer kan in de compostbak .

Ook onkruid zet je om tot vloeibare mest, door het een maand onder water te zetten. Gesneden smeerwortelbladeren zet je een week in een emmer water, het water is dan meststof geworden, de bladeren kunnen op de composthoop. Blad van smeerwortel is een compost versneller voor in de compostbak

Smeerwortel rassen

Smeerwortelrassen verschillen in gebruiksvorm. Symphytum x uplandicum is een hard groeiende Russische smeerwortel, die zeer geschikt is om te mulchen. Smeerwortel groeit heel hard en verandert in één jaar van een klein scheutje, in een stevig uit de kluiten gewassen struik. En deze struik kan dan gesplitst en gescheurd worden waardoor u ineens heel veel planten heeft.

Symphytum x uplandicum ‘Bocking 14’ is de enige smeerwortel, die niet uitzaait en niet woekert. Bijzonder rijk aan proteïnen, het jonge blad is eetbaar. Beroemd is bij biologische tuinders vanwege de verrijkende toevoeging aan compost, basis van rijke vloeibare mest, smeerwortelthee en rijke mulch. Deze zeldzaam verkrijgbare plant wordt soms aangeboden bij tuinevenementen zoals de Internationale kwekerijdagen Bingerden .

Symphytum Caucasicum bloeit mooi blauw en is sierlijk in iedere tuin.

Het jonge blad van Symphytum officinale is zowel rauw als gekookt eetbaar: zeer proteïne- en vitaminerijk! Onder een bleekpot groeien in het voorjaar malse scheuten. Van het oudere blad wordt een geneeskrachtige thee gemaakt. Geschilde wortels zijn lekker in de soep. De plant kent veel geneeskrachtige toepassingen van blad en wortel, vooral op het gebied van wondheling en ontsmetting.

Regelmatig knippen deert de plant niet en het blad is een voedzame mulch voor aardappels en tomaten.

Zaaien van april tot juli, op een warm plekje.

Voeding voor potplanten

In standaard potgrond zit maar voeding voor zes weken. Daarna zijn planten in een pot van jou afhankelijk. Voeding in vloeibare vorm wordt sneller opgenomen door het blad en de wortels.

Brandnetelgier of smeerwortelgier zijn noodzakelijk voor potten. Dien tweewekelijks in de juiste verdunning toe. Deze gretige groeiers in pot hebben er zeker baat bij: tomaten, komkommer, courgette, basilicum, aubergines en paprika. Dien wekelijks tot dagelijks toe in de juiste verdunning.

Gerelateerde artikelen

Wanneer je aan het tuinieren slaat, is er niets zo belangrijk als goed, kwalitatief gereedschap. Want met het juiste gereedschap, wordt de klus ook leuker en eenvoudiger om te doen. Bij het grondbewerkingsproces zijn er eigenlijk 4 methodes die je toepast: Omwerken, beluchten, cultiveren en schoffelen.
Ben je van plan om een strakke graskant of een scheiding te maken tussen gras en grind dan kan je het beste borderranden plaatsen oftewel kantopsluiting. Bekijk eerst goed wat jij mooi vind staan in je tuin en naast dat het er netjes uit ziet is het ook makkelijk om je graskanten bij te houden.
We zijn ons steeds bewuster van de natuur het milieu en hoe we de aarde willen achterlaten voor onze (klein)kinderen. Steeds meer mensen kiezen daarom ook voor het plaatsen van een regenton. Op een duurzame manier omgaan met onze leefomgeving is namelijk steeds belangrijker. Wat de voordelen zijn van een regenton en waar je op moet letten bij het plaatsen, dat lees je hieronder.
Leven in de tuin: wie geniet daar nou niet van. Door een nestkast op te hangen, kun je dat leven al vanaf het prille begin meemaken. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het ophangen van een nestkast. Je leest ze hieronder.
Heb jij een kleine stadstuin of balkon en wil je graag meer genieten van groen? Dat is zeker mogelijk! Het vraagt wat creativiteit, maar ook jij kunt in de zomer lekker vertoeven tussen bloemen en planten. Met een paar kleine aanpassingen, kun je de ruimte efficiënt gebruiken en is het zo gebeurd!
We zijn steeds bewuster bezig met de aarde, het klimaat en duurzaamheid. Ook waar producten vandaan komen, vinden we steeds belangrijker. Lokaal gaat boven import en biologisch boven massateelt. We telen steeds meer zelf en proberen daarvoor de beste omstandigheden te creëren. Door een houten tuinkas te plaatsen, zet je daarin een grote stap.
Een moestuin is een mooi project voor elke tuin. Groot of klein, op balkon in potten, of op een leeg stukje grond in de achtertuin. Je bewust worden van hoe groente en fruit zich ontwikkelen, van gezonde voeding en het allerleukste; genieten van al het lekkers uit de eigen moestuin. Voor kinderen is dit ook nog eens extra leerzaam. Jong geleerd, is oud gedaan. Wil je een moestuin met je kinderen of kleinkinderen beginnen? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Je leest ze in ons blog!
Januari is de perfecte maand om je fruitbomen te (ver)planten. De bomen zijn nu namelijk in winterrust. Ze zijn dus gemakkelijk te verplanten. Ook is het een goed moment om een aantal fruitbomen en -planten te snoeien. Welke planten en hoe je gemakkelijk kunt verplanten en snoeien, dat leggen we je uit in dit blog.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2022 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.