Skip to main content
account
0 items

Smeerwortel

28 juni 2021

Smeerwortel is een fantastische plant in de tuin. De jonge bladeren zijn eetbaar in het voorjaar. Het hele jaar is het blad van deze plant te gebruiken als compostversneller in een compostbak. Maak gier van het blad om aardappelen op een natuurlijke manier te voeden. Het is ook een waardevolle bijenplant!

Smeerwortel

Voedingswaarde

Blauwe smeerwortelBij biologisch tuinieren maak je zelf tuinvoeding van planten in een emmer regenwater. Brandnetelgier bevat vooral veel Nitraat (N), ookwel stikstof genoemd, en is goed voor de bladontwikkeling voor een gezonde plant. Smeerwortel heeft dat ook, plus Fosfor (P). Smeerwortelgier stimuleert wortelgroei, vruchtzetting, fruit en bloemen. Leg het smeerwortelblad een week in een beetje water en er ontstaat een zeer vruchtbare, kalium-houdende vloeistof (K).

Smeerwortelgier is te gebruiken als vloeibare voeding bij tuinbonen, basilicum, pompoen, kolen, meloen, tomaten, courgettes, aubergine, paprika en pepers.

Er zijn veganistische boeren die met de inhoud van hun composttoilet de smeerwortel bemesten en met dat smeerwortelblad hun groente weer bemesten.

Gier maken en gebruiken

Gier maak je van een van de volgende nuttige kruiden: brandnetel, heermoes, smeerwortel, zevenblad, vogelmuur of kruiskruid. Ieder kruid geeft een andere waarde aan de gier.

Maak verse brandnetelgier van een emmer goed aangestampte verse brandnetels, aangevuld met zoveel water als er in de emmer past. Zet de emmer in de zon en als er stank vandaan komt, is de gier klaar voor gebruik. Aan te raden is dus om de emmer niet te dicht bij je terras te zetten. 

Om een gieter niet te laten verstoppen is het handig de vieze gier ‘soep’ eerst te zeven en nogmaals fijn zeven. Groene gier ‘soep’ nooit onverdund gebruiken! Wilt u méér voeden, geef dan 2 of 3 keer per week deze vloeibare voeding. Wilt u nóg meer voeden, dan nog steeds niet de verhouding aanpassen, maar iedere dag voeden.

Schep 1 liter gier in een gieter met 10 liter regenwater en het is klaar voor gebruik.

Geef 1 x per week aan de gewassen als vloeibare voeding aan de voet van de plant, het liefst tegen de avond. De rest van de drab uit de gieremmer kan in de compostbak .

Ook onkruid zet je om tot vloeibare mest, door het een maand onder water te zetten. Gesneden smeerwortelbladeren zet je een week in een emmer water, het water is dan meststof geworden, de bladeren kunnen op de composthoop. Blad van smeerwortel is een compost versneller voor in de compostbak

Smeerwortel rassen

Smeerwortelrassen verschillen in gebruiksvorm. Symphytum x uplandicum is een hard groeiende Russische smeerwortel, die zeer geschikt is om te mulchen. Smeerwortel groeit heel hard en verandert in één jaar van een klein scheutje, in een stevig uit de kluiten gewassen struik. En deze struik kan dan gesplitst en gescheurd worden waardoor u ineens heel veel planten heeft.

Symphytum x uplandicum ‘Bocking 14’ is de enige smeerwortel, die niet uitzaait en niet woekert. Bijzonder rijk aan proteïnen, het jonge blad is eetbaar. Beroemd is bij biologische tuinders vanwege de verrijkende toevoeging aan compost, basis van rijke vloeibare mest, smeerwortelthee en rijke mulch. Deze zeldzaam verkrijgbare plant wordt soms aangeboden bij tuinevenementen zoals de Internationale kwekerijdagen Bingerden .

Symphytum Caucasicum bloeit mooi blauw en is sierlijk in iedere tuin.

Het jonge blad van Symphytum officinale is zowel rauw als gekookt eetbaar: zeer proteïne- en vitaminerijk! Onder een bleekpot groeien in het voorjaar malse scheuten. Van het oudere blad wordt een geneeskrachtige thee gemaakt. Geschilde wortels zijn lekker in de soep. De plant kent veel geneeskrachtige toepassingen van blad en wortel, vooral op het gebied van wondheling en ontsmetting.

Regelmatig knippen deert de plant niet en het blad is een voedzame mulch voor aardappels en tomaten.

Zaaien van april tot juli, op een warm plekje.

Voeding voor potplanten

In standaard potgrond zit maar voeding voor zes weken. Daarna zijn planten in een pot van jou afhankelijk. Voeding in vloeibare vorm wordt sneller opgenomen door het blad en de wortels.

Brandnetelgier of smeerwortelgier zijn noodzakelijk voor potten. Dien tweewekelijks in de juiste verdunning toe. Deze gretige groeiers in pot hebben er zeker baat bij: tomaten, komkommer, courgette, basilicum, aubergines en paprika. Dien wekelijks tot dagelijks toe in de juiste verdunning.

Gerelateerde artikelen

Kersen zijn er in rood en geel, zoet en zuur. Als u ruimte heeft in de tuin, zet er dan kersenbomen in. Oogst kersen als ze rijp zijn, ze worden na de oogst niet rijper. Pluk kersen met steel en al en verwijder de stelen pas na het wassen.
De papaverfamilie, Papaveraceae, is niet groot en bestaat uit 23 geslachten en 250 soorten: de Oosterse en IJslandse papaver, Papaver rhoeas de echte klaproos, Papaver somniferum en Papaver orientale die ook wel slaapbol wordt genoemd. Er zijn papavers in zoveel kleuren, dat die in iedere border kunnen bloeien: knaloranje, vuurrood, petticoat-roze, dieppaars, zacht zalmroze en spierwit. Geef alle papavers een zonnige plek met goed vochtdoorlatende grond.
Evenwicht in de tuin is erg belangrijk om samen met de natuur te kunnen genieten. U kunt de natuur ook een handje helpen met natuurlijke methoden.
Wie droomt er nou niet van een groen gazon. Met het juiste onderhoud is jouw grasmat er eentje waar je buren jaloers op zullen zijn.
Februari is de perfecte maand om je fruitbomen te (ver)planten. De bomen zijn nu namelijk in winterrust. Ze zijn dus gemakkelijk te verplanten. Ook is het een goed moment om een aantal fruitbomen en -planten te snoeien. Welke planten en hoe je gemakkelijk kunt verplanten en snoeien, dat leggen we je uit in dit blog.
De moestuin is weer in opkomst, omdat het gewoon erg leuk is om je eigen groenten te verbouwen en je weet waar het vandaan komt en financieel scheelt het waarschijnlijk ook dan in de winkel tegenwoordig. Als je het moestuinseizoen wilt verlengen, dan kun je overwegen om een kas aan te schaffen. In een kas kun je zaaien, stekken, uitzetten, oogsten en in de wintermaanden kunnen de kuipplanten er overwinteren. Zo maak je bijna het jaar rond gebruik van de kas.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2024 De Wiltfang ®  |  Burgemeester Padmosweg 161  |  3648 BD Wilnis  |  T 0346 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | *** ALLEEN WEBSHOP ONLINE ***

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.