Skip to main content
account
0 items

Smeerwortel

28 juni 2021

Smeerwortel is een fantastische plant in de tuin. De jonge bladeren zijn eetbaar in het voorjaar. Het hele jaar is het blad van deze plant te gebruiken als compostversneller in een compostbak. Maak gier van het blad om aardappelen op een natuurlijke manier te voeden. Het is ook een waardevolle bijenplant!

Smeerwortel

Voedingswaarde

Blauwe smeerwortelBij biologisch tuinieren maak je zelf tuinvoeding van planten in een emmer regenwater. Brandnetelgier bevat vooral veel Nitraat (N), ookwel stikstof genoemd, en is goed voor de bladontwikkeling voor een gezonde plant. Smeerwortel heeft dat ook, plus Fosfor (P). Smeerwortelgier stimuleert wortelgroei, vruchtzetting, fruit en bloemen. Leg het smeerwortelblad een week in een beetje water en er ontstaat een zeer vruchtbare, kalium-houdende vloeistof (K).

Smeerwortelgier is te gebruiken als vloeibare voeding bij tuinbonen, basilicum, pompoen, kolen, meloen, tomaten, courgettes, aubergine, paprika en pepers.

Er zijn veganistische boeren die met de inhoud van hun composttoilet de smeerwortel bemesten en met dat smeerwortelblad hun groente weer bemesten.

Gier maken en gebruiken

Gier maak je van een van de volgende nuttige kruiden: brandnetel, heermoes, smeerwortel, zevenblad, vogelmuur of kruiskruid. Ieder kruid geeft een andere waarde aan de gier.

Maak verse brandnetelgier van een emmer goed aangestampte verse brandnetels, aangevuld met zoveel water als er in de emmer past. Zet de emmer in de zon en als er stank vandaan komt, is de gier klaar voor gebruik. Aan te raden is dus om de emmer niet te dicht bij je terras te zetten. 

Om een gieter niet te laten verstoppen is het handig de vieze gier ‘soep’ eerst te zeven en nogmaals fijn zeven. Groene gier ‘soep’ nooit onverdund gebruiken! Wilt u méér voeden, geef dan 2 of 3 keer per week deze vloeibare voeding. Wilt u nóg meer voeden, dan nog steeds niet de verhouding aanpassen, maar iedere dag voeden.

Schep 1 liter gier in een gieter met 10 liter regenwater en het is klaar voor gebruik.

Geef 1 x per week aan de gewassen als vloeibare voeding aan de voet van de plant, het liefst tegen de avond. De rest van de drab uit de gieremmer kan in de compostbak .

Ook onkruid zet je om tot vloeibare mest, door het een maand onder water te zetten. Gesneden smeerwortelbladeren zet je een week in een emmer water, het water is dan meststof geworden, de bladeren kunnen op de composthoop. Blad van smeerwortel is een compost versneller voor in de compostbak

Smeerwortel rassen

Smeerwortelrassen verschillen in gebruiksvorm. Symphytum x uplandicum is een hard groeiende Russische smeerwortel, die zeer geschikt is om te mulchen. Smeerwortel groeit heel hard en verandert in één jaar van een klein scheutje, in een stevig uit de kluiten gewassen struik. En deze struik kan dan gesplitst en gescheurd worden waardoor u ineens heel veel planten heeft.

Symphytum x uplandicum ‘Bocking 14’ is de enige smeerwortel, die niet uitzaait en niet woekert. Bijzonder rijk aan proteïnen, het jonge blad is eetbaar. Beroemd is bij biologische tuinders vanwege de verrijkende toevoeging aan compost, basis van rijke vloeibare mest, smeerwortelthee en rijke mulch. Deze zeldzaam verkrijgbare plant wordt soms aangeboden bij tuinevenementen zoals de Internationale kwekerijdagen Bingerden .

Symphytum Caucasicum bloeit mooi blauw en is sierlijk in iedere tuin.

Het jonge blad van Symphytum officinale is zowel rauw als gekookt eetbaar: zeer proteïne- en vitaminerijk! Onder een bleekpot groeien in het voorjaar malse scheuten. Van het oudere blad wordt een geneeskrachtige thee gemaakt. Geschilde wortels zijn lekker in de soep. De plant kent veel geneeskrachtige toepassingen van blad en wortel, vooral op het gebied van wondheling en ontsmetting.

Regelmatig knippen deert de plant niet en het blad is een voedzame mulch voor aardappels en tomaten.

Zaaien van april tot juli, op een warm plekje.

Voeding voor potplanten

In standaard potgrond zit maar voeding voor zes weken. Daarna zijn planten in een pot van jou afhankelijk. Voeding in vloeibare vorm wordt sneller opgenomen door het blad en de wortels.

Brandnetelgier of smeerwortelgier zijn noodzakelijk voor potten. Dien tweewekelijks in de juiste verdunning toe. Deze gretige groeiers in pot hebben er zeker baat bij: tomaten, komkommer, courgette, basilicum, aubergines en paprika. Dien wekelijks tot dagelijks toe in de juiste verdunning.

Gerelateerde artikelen

Aardappels. Ze zijn er in verschillende soorten, maten, vormen, kleuren en smaken. Wereldwijd worden er wel 4000 rassen aardappels gekweekt. In Nederland en België zijn 200 rassen pootaardappels te koop. Het oogsten van de verschillende rassen kan het hele jaar door. Toch wordt er traditioneel het meeste geoogst in augustus en september. Het bekende oogstseizoen. Maar, wanneer weet je eigenlijk dat een aardappel klaar is om geoogst te worden?
Appels zijn een veel geteelde fruitsoort. De appeloogst is van augustus tot ver in oktober, afhankelijk van het ras, de grondsoort en het weer. Het plukken van appels moet in de juiste periode gebeuren.
Augustus is de perfecte maand om de haag te snoeien. Dit is een niet heel moeilijke tuinklus, maar wel een die perfectie vraagt. Want een hap uit de haag, dat wil je natuurlijk voorkomen. Met een aantal handige tips, is het gelukkig zo voor elkaar.
Juli is een echte topmaand in de moestuin. Composteren, water geven, planten aanaarden en steunen, uitdunnen, verplanten, verspenen en oogsten. Deze maand zijn ook de knoflook en ui aan de beurt voor de oogst. En dat is eigenlijk een heel eenvoudig klusje!
Pruimen zijn er in meer variaties dan het meeste andere fruit. Ze verschillen in oogstseizoen, maat, vorm, kleur en smaak. Op ieder gelukzalig moment in de maanden juli tot oktober is het nemen van een hap in een sappige pruim verrukkelijk. Het pruimensap druipt van je kin, zoet met een diepe, perfecte smaak van een zomerse dag.
Smeerwortel is een fantastische plant in de tuin. De jonge bladeren zijn eetbaar in het voorjaar. Het hele jaar is het blad van deze plant te gebruiken als compostversneller in een compostbak. Maak gier van het blad om aardappelen op een natuurlijke manier te voeden. Het is ook een waardevolle bijenplant!
Met de droge dagen voor de deur, heeft je tuin nog veel meer behoefte aan water dan normaal. En juist nu moeten we voorzichtig omgaan met onze drinkwaterreserves, want we willen niet dat we straks niet meer de kraan open mogen draaien. Zo effectief mogelijk water geven, dat doe je met een druppelslang. In het kort: water komt eerder op de juiste plek terecht, waardoor het water bespaard wordt.
Wist je dat compost de belangrijkste voedingsbron voor jouw tuin is? Vooral gecomposteerde producten uit éigen tuin bevatten belangrijke voedingsstoffen. Jammer genoeg is er nog te weinig bekend over compost. Zo wordt bijvoorbeeld beweerd dat het stinkt en dat het veel ruimte inneemt. Nou beide kunnen we bij deze ontkrachten. Want het stinkt niet en zelfs in een kleine tuin kun je vaak al een compostbak kwijt. En er valt nog veel meer te leren over compost…
Onkruid; we zijn het liever kwijt dan rijk. Toch heeft onkruid ook een hele nuttige functie. Zo bevat het vaak veel voedingsstoffen en zorgt het voor meer biodiversiteit in de tuin. In dit blog geven we je tips voor het gebruik van de meest voorkomende vormen van onkruid en ook hoe je het eenvoudig kunt bestrijden.
Staat je tuinset al buiten? Om het hele seizoen optimaal te kunnen genieten van je houten tuinmeubels, is het van belang deze goed te onderhouden. Met de tips uit dit blog kun je aan de slag en gaan je tuinmeubels nog jaren mee
We ontdekken steeds meer hoe belangrijk het is om te weten waar eigen voedsel vandaan komt. Moestuinieren wordt dan ook steeds populairder en de mogelijkheden om te kweken zijn heel breed. Eén van die groenten die je kunt kweken, zijn aardappels. Een relatief eenvoudig te kweken groente (of eigenlijk knol) en bruikbaar voor zoveel verschillende gerechten. Met de tips uit ons blog kun jij ook van start.
Nu de lente echt begonnen is en het door de zomertijd langer licht is, kunnen we weer fanatiek aan de slag in de tuin. De zon gaat steeds later onder, dus buiten zitten gaat tot in de late uurtjes. Heerlijk na een lange werkdag, of gewoon in het weekend omdat je er geen genoeg van kunt krijgen. De lente laat ons opleven en dat moeten we ook doen met de border. Meer leven creëren! Dat kan met een paar eenvoudige stappen.
Een gezonde tuin, betekent ook een plek waar dieren graag voedsel en veiligheid komen zoeken. En dan moet je niet alleen denken aan vogels en egels, maar juist ook aan de insecten als vlinders , hommels en (solitaire) bijen. Deze insecten dragen bij aan onze voedselketen. Hoe meer voedsel voor hen te vinden is in jouw gezonde tuin, hoe beter het gaat met de populatie van deze dieren. Met name de bijen kunnen daar een beetje hulp bij gebruiken. En dat is veel eenvoudiger dan je denkt!
Nu de zon schijnt, begint het bij iedereen te kriebelen om naar buiten te gaan. In deze tijd is het ok belangrijk om het gazon extra aandacht te geven. Zo geniet je straks in de zomer van een prachtig groen gazon. In dit blog geven we 5 stappen voor een stralend gazon!
Van januari tot maart kun je voor het eerst de fruitbomen snoeien. Doe dit na de vorst en als het droog is om ziektes te voorkomen. Jonge bomen behoeven meer aandacht dan de oudere fruitbomen. Ook is het gebruik van het juiste materiaal heel belangrijk. Lees in ons blog waar je allemaal op moet letten.
Je hebt vast wel eens het woord grelinette voorbij zien komen, maar wat betekent het nou? En wat kan je ermee? Het belangrijkste is de grond beluchten. Hoe je dit doet en waarom je voor een grelinette en niet een spitvork moet kiezen om de grond te beluchten, leggen we uit in dit blog.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.