Skip to main content
account
0 items

Snoeien in september

01 september 2020

Het is september, de zomer is nu tegen zijn eind. We genieten van de tuin tijdens de dagen dat er nog lekker weer is, maar maken ons ook klaar voor de start van de herfst. De laatste jaren lijkt het wel alsof de zomer een beetje opschuift, dus we kunnen gelukkig nog wel lekker in de tuin aan de slag en deze alvast voorbereiden voor het najaar. Bijvoorbeeld door het snoeien van de beplanting. Welke planten en bomen je het beste kan snoeien in september? We zetten het op een rijtje.

Snoeien in september

Fruit- en notenbomen

Snoei fruitbomen wanneer ze de eindknop gevormd hebben. Hierdoor ontstaan er mooie snijwonden. Denk er wel aan dat je deze bomen niet snoeit als het vochtig en nat is. Hierdoor is een fruitboom extra gevoelig voor ziektes en kan de snijwond niet goed herstellen. Ook noten- en kastanjebomen kunnen in september gesnoeid worden. Knip eerst een kleine tak af. Je kunt dan nagaan of de notenboom blijft ‘bloeden’ of mooi opdroogt. Is er de volgende dag geen sapstroom meer te zien, is de boom niet meer actief en komt hij stil aan in winterrust. Je kunt hem dan met een gerust hart snoeien.

Sierplanten

Het najaar is een prima periode om sierplanten, zoals berken en esdoorns te snoeien. Ze kunnen in het voorjaar door snoei sterk kunnen bloeden. De sapstromen zijn in deze bomen nu veel minder sterk. Gebruik hiervoor een super scherpe snoei- of takkenschaar, die zorgt voor gladde wonden. Daardoor kunnen ze beter helen.

Kuipplanten

Snoei, indien nodig, kuipplanten bij. Dit klusje kun je het beste doen als ze nog buiten staan. Snoeiwonden herstellen in de buitenlucht namelijk het snelst. Belangrijkste is om dode en beschadigde takken weg te halen. Controleer ook op takken die over elkaar schuren, daar ontstaan ook vaak wonden. Ook dunne en zwakke scheuten hebben weinig nut voor de groei van de plant, ze kosten vooral energie, verwijder deze dus eventueel ook.

Hagen

De groei is nu wel uit de hagen. Daarom is september een goede maand om ze nog eens te knippen, dan gaan ze goed strak de winter in. Begin met de zijkanten, werk van boven naar beneden en laat de haag taps toelopen, zodat ook de onderste takken licht vangen. Hoge hagen? Gebruik een ladder om veilig op hoogte te werken.

Onderhoud

Belangrijk is om na het snoeien je snoeischaar goed te reinigen. Een keer per half jaar is een grote beurt ook geen slecht idee. Maak dan bijvoorbeeld gebruik van onze onderhoudsservice, of kom eens langs op een workshop en leer zelf de fijne kneepjes van het vak. 

“Écht mooi tuingereedschap waar je trots op bent. En voor iedereen met een passie voor tuineren!” Dat was het bedrijfsplan waarmee onze oprichters 25 jaar geleden De Wiltfang startten. Nu vieren we dat we al een kwart eeuw het verschil maken voor tuinliefhebbers. Maar waar komt die naam De Wiltfang toch vandaan?"
Wanneer je aan het tuinieren slaat, is er niets zo belangrijk als goed, kwalitatief gereedschap. Want met het juiste gereedschap, wordt de klus ook leuker en eenvoudiger om te doen. Bij het grondbewerkingsproces zijn er eigenlijk 4 methodes die je toepast: Omwerken, beluchten, cultiveren en schoffelen.
Ben je van plan om een strakke graskant of een scheiding te maken tussen gras en grind dan kan je het beste borderranden plaatsen oftewel kantopsluiting. Bekijk eerst goed wat jij mooi vind staan in je tuin en naast dat het er netjes uit ziet is het ook makkelijk om je graskanten bij te houden.
We zijn ons steeds bewuster van de natuur het milieu en hoe we de aarde willen achterlaten voor onze (klein)kinderen. Steeds meer mensen kiezen daarom ook voor het plaatsen van een regenton. Op een duurzame manier omgaan met onze leefomgeving is namelijk steeds belangrijker. Wat de voordelen zijn van een regenton en waar je op moet letten bij het plaatsen, dat lees je hieronder.
Leven in de tuin: wie geniet daar nou niet van. Door een nestkast op te hangen, kun je dat leven al vanaf het prille begin meemaken. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het ophangen van een nestkast. Je leest ze hieronder.
Heb jij een kleine stadstuin of balkon en wil je graag meer genieten van groen? Dat is zeker mogelijk! Het vraagt wat creativiteit, maar ook jij kunt in de zomer lekker vertoeven tussen bloemen en planten. Met een paar kleine aanpassingen, kun je de ruimte efficiënt gebruiken en is het zo gebeurd!
We zijn steeds bewuster bezig met de aarde, het klimaat en duurzaamheid. Ook waar producten vandaan komen, vinden we steeds belangrijker. Lokaal gaat boven import en biologisch boven massateelt. We telen steeds meer zelf en proberen daarvoor de beste omstandigheden te creëren. Door een houten tuinkas te plaatsen, zet je daarin een grote stap.
Een moestuin is een mooi project voor elke tuin. Groot of klein, op balkon in potten, of op een leeg stukje grond in de achtertuin. Je bewust worden van hoe groente en fruit zich ontwikkelen, van gezonde voeding en het allerleukste; genieten van al het lekkers uit de eigen moestuin. Voor kinderen is dit ook nog eens extra leerzaam. Jong geleerd, is oud gedaan. Wil je een moestuin met je kinderen of kleinkinderen beginnen? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Je leest ze in ons blog!
Januari is de perfecte maand om je fruitbomen te (ver)planten. De bomen zijn nu namelijk in winterrust. Ze zijn dus gemakkelijk te verplanten. Ook is het een goed moment om een aantal fruitbomen en -planten te snoeien. Welke planten en hoe je gemakkelijk kunt verplanten en snoeien, dat leggen we je uit in dit blog.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2022 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.