Skip to main content
account
0 items

Snoeien in september

01 september 2020

Het is september, de zomer is nu tegen zijn eind. We genieten van de tuin tijdens de dagen dat er nog lekker weer is, maar maken ons ook klaar voor de start van de herfst. De laatste jaren lijkt het wel alsof de zomer een beetje opschuift, dus we kunnen gelukkig nog wel lekker in de tuin aan de slag en deze alvast voorbereiden voor het najaar. Bijvoorbeeld door het snoeien van de beplanting. Welke planten en bomen je het beste kan snoeien in september? We zetten het op een rijtje.

Snoeien in september

Fruit- en notenbomen

Snoei fruitbomen wanneer ze de eindknop gevormd hebben. Hierdoor ontstaan er mooie snijwonden. Denk er wel aan dat je deze bomen niet snoeit als het vochtig en nat is. Hierdoor is een fruitboom extra gevoelig voor ziektes en kan de snijwond niet goed herstellen. Ook noten- en kastanjebomen kunnen in september gesnoeid worden. Knip eerst een kleine tak af. Je kunt dan nagaan of de notenboom blijft ‘bloeden’ of mooi opdroogt. Is er de volgende dag geen sapstroom meer te zien, is de boom niet meer actief en komt hij stil aan in winterrust. Je kunt hem dan met een gerust hart snoeien.

Sierplanten

Het najaar is een prima periode om sierplanten, zoals berken en esdoorns te snoeien. Ze kunnen in het voorjaar door snoei sterk kunnen bloeden. De sapstromen zijn in deze bomen nu veel minder sterk. Gebruik hiervoor een super scherpe snoei- of takkenschaar, die zorgt voor gladde wonden. Daardoor kunnen ze beter helen.

Kuipplanten

Snoei, indien nodig, kuipplanten bij. Dit klusje kun je het beste doen als ze nog buiten staan. Snoeiwonden herstellen in de buitenlucht namelijk het snelst. Belangrijkste is om dode en beschadigde takken weg te halen. Controleer ook op takken die over elkaar schuren, daar ontstaan ook vaak wonden. Ook dunne en zwakke scheuten hebben weinig nut voor de groei van de plant, ze kosten vooral energie, verwijder deze dus eventueel ook.

Hagen

De groei is nu wel uit de hagen. Daarom is september een goede maand om ze nog eens te knippen, dan gaan ze goed strak de winter in. Begin met de zijkanten, werk van boven naar beneden en laat de haag taps toelopen, zodat ook de onderste takken licht vangen. Hoge hagen? Gebruik een ladder om veilig op hoogte te werken.

Onderhoud

Belangrijk is om na het snoeien je snoeischaar goed te reinigen. Een keer per half jaar is een grote beurt ook geen slecht idee. Maak dan bijvoorbeeld gebruik van onze onderhoudsservice, of kom eens langs op een workshop en leer zelf de fijne kneepjes van het vak. 

Februari is de perfecte maand om je fruitbomen te (ver)planten. De bomen zijn nu namelijk in winterrust. Ze zijn dus gemakkelijk te verplanten. Ook is het een goed moment om een aantal fruitbomen en -planten te snoeien. Welke planten en hoe je gemakkelijk kunt verplanten en snoeien, dat leggen we je uit in dit blog.
De moestuin is weer in opkomst, omdat het gewoon erg leuk is om je eigen groenten te verbouwen en je weet waar het vandaan komt en financieel scheelt het waarschijnlijk ook dan in de winkel tegenwoordig. Als je het moestuinseizoen wilt verlengen, dan kun je overwegen om een kas aan te schaffen. In een kas kun je zaaien, stekken, uitzetten, oogsten en in de wintermaanden kunnen de kuipplanten er overwinteren. Zo maak je bijna het jaar rond gebruik van de kas.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2024 De Wiltfang ®  |  Burgemeester Padmosweg 161  |  3648 BD Wilnis  |  T 0346 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.