Skip to main content
account
0 items

Snoeien in september

01 september 2020

Het is september, de zomer is nu tegen zijn eind. We genieten van de tuin tijdens de dagen dat er nog lekker weer is, maar maken ons ook klaar voor de start van de herfst. De laatste jaren lijkt het wel alsof de zomer een beetje opschuift, dus we kunnen gelukkig nog wel lekker in de tuin aan de slag en deze alvast voorbereiden voor het najaar. Bijvoorbeeld door het snoeien van de beplanting. Welke planten en bomen je het beste kan snoeien in september? We zetten het op een rijtje.

Snoeien in september

Fruit- en notenbomen

Snoei fruitbomen wanneer ze de eindknop gevormd hebben. Hierdoor ontstaan er mooie snijwonden. Denk er wel aan dat je deze bomen niet snoeit als het vochtig en nat is. Hierdoor is een fruitboom extra gevoelig voor ziektes en kan de snijwond niet goed herstellen. Ook noten- en kastanjebomen kunnen in september gesnoeid worden. Knip eerst een kleine tak af. Je kunt dan nagaan of de notenboom blijft ‘bloeden’ of mooi opdroogt. Is er de volgende dag geen sapstroom meer te zien, is de boom niet meer actief en komt hij stil aan in winterrust. Je kunt hem dan met een gerust hart snoeien.

Sierplanten

Het najaar is een prima periode om sierplanten, zoals berken en esdoorns te snoeien. Ze kunnen in het voorjaar door snoei sterk kunnen bloeden. De sapstromen zijn in deze bomen nu veel minder sterk. Gebruik hiervoor een super scherpe snoei- of takkenschaar, die zorgt voor gladde wonden. Daardoor kunnen ze beter helen.

Kuipplanten

Snoei, indien nodig, kuipplanten bij. Dit klusje kun je het beste doen als ze nog buiten staan. Snoeiwonden herstellen in de buitenlucht namelijk het snelst. Belangrijkste is om dode en beschadigde takken weg te halen. Controleer ook op takken die over elkaar schuren, daar ontstaan ook vaak wonden. Ook dunne en zwakke scheuten hebben weinig nut voor de groei van de plant, ze kosten vooral energie, verwijder deze dus eventueel ook.

Hagen

De groei is nu wel uit de hagen. Daarom is september een goede maand om ze nog eens te knippen, dan gaan ze goed strak de winter in. Begin met de zijkanten, werk van boven naar beneden en laat de haag taps toelopen, zodat ook de onderste takken licht vangen. Hoge hagen? Gebruik een ladder om veilig op hoogte te werken.

Onderhoud

Belangrijk is om na het snoeien je snoeischaar goed te reinigen. Een keer per half jaar is een grote beurt ook geen slecht idee. Maak dan bijvoorbeeld gebruik van onze onderhoudsservice, of kom eens langs op een workshop en leer zelf de fijne kneepjes van het vak. 

Door het aanleggen van een groene tuin, maak je het voor jezelf veel leuker én ondersteun je de biodiversiteit. Je kunt genieten van al het moois dat groeit en bloeit, van het gekwetter van vogels of van het rustgevende gezoem van hommels en bijen. Wellicht kun je zelfs snoepen uit eigen tuin! Een tuin met veel groen zorgt ook voor een hele prettige en koele leefomgeving. Met deze tips kom je een eind op weg.
Vogels broeden grofweg van 15 maart tot en met 15 juli. Heb je een (stads)tuin? Dan is het een leuke uitdaging om die zo uitnodigend mogelijk te maken voor broedende vogels in de tuin. De volgende tips kunnen je hierbij helpen.
Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners. We zijn tegenwoordig ons meer bewust waar alles vandaan komt en duurzaamheid. Wil je eigen moestuin beginnen lees onze blog.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2023 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  T 0346 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.