Skip to main content
account
0 items

Snoeien van bomen in de wintermaanden

27 oktober 2020

Velen van ons, snoeien hun bomen in de winter terug. Dit kan prima, want veel bomen zijn het hele jaar door te snoeien. Er zijn ook uitzonderingen, mocht je niet weten welke boom je hebt, snoei dan in de zomer, voor snelle wondgenezing. Snel wondherstel gaat nog beter met de juiste manier van snoeien en het juiste materiaal. In ons blog leggen wij het uit.

Snoeien van bomen in de wintermaanden

Het snoeien van bomen is echt een winterklusje, dat kan ook, want veel bomen kun je het hele jaar door snoeien. Er zijn echter soorten waarbij dit niet kan, zoals de noot en de esdoorn. Zij kunnen niet gesnoeid worden zodra de sapstromen op gang komen. Dit gebeurt al heel vroeg in het jaar. Let dus goed op.

Twijfel over de boomsoort? Speel dan op veilig en snoei in de zomermaanden (bij voorkeur na 24 juni). 

De juiste manier van snoeien

  1. Zaag de tak tot minder dan de helft van onderin. Dit voorkomt het inscheuren van de tak.
  2. Zaag daarna dichterbij de stam de tak boven in. De tak zal dan naar de eerste zaagsnede toe scheuren en de kans dat de tak omhoog of raar zwiept is gering.
  3. De uiteindelijke zaagsnede, waarbij er een soort 'kapstok' blijft staan. De snede vormt een zo strak mogelijke wond. Het wondvlak heeft de meeste kans dat er gewond wondhout, callus, gevormd wordt.
  4. Zaag nooit te dicht bij de stam een tak af. Zo'n wond zal slecht overgroeien en hoogstwaarschijnlijk inrotten.

Genezing van snoeiwonden

Bij het zagen van een tak ontstaat altijd een wond. Hoe die wond er uitziet, bepaalt in hoge mate of de boom deze wond goed kan genezen. De boom maakt wondhout als reactie op de wond en grendelt de geïnfecteerde wonden af van zijn gezonde hout. Als de boom dat niet kan, dan is de kans op inrotten groot. Een handzaag levert een veel gladdere wond op dan een kettingzaag. Werk daarom altijd met een goede, scherpe handzaag. Dit levert de minste schade op aan de boom. Een handzaag is goed voor het milieu én goed voor uw boom.

Vergeet niet om na gebruik de zaag goed te reinigen. Door het juiste onderhoud, gaat deze extra lang mee. 

Meer informatie? Lees dan: Het Groene Goud. 50 jaar boomverzorging in Nederland’.

Gerelateerde artikelen

Steeds meer mensen kiezen ervoor om groente, fruit, bloemen en kruiden te kweken en een kas maakt deze keus een stuk makkelijker. Dit zijn de voordelen.....
Op het moment zien we alleen maar leuke, verrukkelijke berichten over verse oogst voorbij komen. Mensen die bezig zijn met oogsten, bakken, inmaken, invriezen en ga zo maar door. Wat doe je nou met je oogst, zeker als je zoveel hebt, dat je het niet in één keer op kunt eten? Dat zochten we voor je uit!
Kersen zijn er in rood en geel, zoet en zuur. Als u ruimte heeft in de tuin, zet er dan kersenbomen in. Oogst kersen als ze rijp zijn, ze worden na de oogst niet rijper. Pluk kersen met steel en al en verwijder de stelen pas na het wassen.
De papaverfamilie, Papaveraceae, is niet groot en bestaat uit 23 geslachten en 250 soorten: de Oosterse en IJslandse papaver, Papaver rhoeas de echte klaproos, Papaver somniferum en Papaver orientale die ook wel slaapbol wordt genoemd. Er zijn papavers in zoveel kleuren, dat die in iedere border kunnen bloeien: knaloranje, vuurrood, petticoat-roze, dieppaars, zacht zalmroze en spierwit. Geef alle papavers een zonnige plek met goed vochtdoorlatende grond.
Evenwicht in de tuin is erg belangrijk om samen met de natuur te kunnen genieten. U kunt de natuur ook een handje helpen met natuurlijke methoden.
Wie droomt er nou niet van een groen gazon. Met het juiste onderhoud is jouw grasmat er eentje waar je buren jaloers op zullen zijn.
Februari is de perfecte maand om je fruitbomen te (ver)planten. De bomen zijn nu namelijk in winterrust. Ze zijn dus gemakkelijk te verplanten. Ook is het een goed moment om een aantal fruitbomen en -planten te snoeien. Welke planten en hoe je gemakkelijk kunt verplanten en snoeien, dat leggen we je uit in dit blog.
De moestuin is weer in opkomst, omdat het gewoon erg leuk is om je eigen groenten te verbouwen en je weet waar het vandaan komt en financieel scheelt het waarschijnlijk ook dan in de winkel tegenwoordig. Als je het moestuinseizoen wilt verlengen, dan kun je overwegen om een kas aan te schaffen. In een kas kun je zaaien, stekken, uitzetten, oogsten en in de wintermaanden kunnen de kuipplanten er overwinteren. Zo maak je bijna het jaar rond gebruik van de kas.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2024 De Wiltfang ®  |  Burgemeester Padmosweg 161  |  3648 BD Wilnis  |  T 0346 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | *** ALLEEN WEBSHOP ONLINE ***

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.