Skip to main content
account
0 items

Verrassend: dit kun je doen met onkruid + Tips voor bestrijding

18 mei 2021

Onkruid; we zijn het liever kwijt dan rijk. Toch heeft onkruid ook een hele nuttige functie. Zo bevat het vaak veel voedingsstoffen en zorgt het voor meer biodiversiteit in de tuin. In dit blog geven we je tips voor het gebruik van de meest voorkomende vormen van onkruid en ook hoe je het eenvoudig kunt bestrijden.

Verrassend: dit kun je doen met onkruid + Tips voor bestrijding

Brandnetels

Grofweg onderscheiden we de grote en de kleine brandnetel. De grote brandnetel is het meest voorkomende onkruid in ons land. Deze groeit op zon-halfschaduw plaatsen, waar het vochtig is en de grond stikstofrijk.

 

Hoewel de brandnetel een slecht imago heeft, is het eigenlijk een hele nuttige plant. Zo is ze eetbaar en bevat de vitamine A B C en D, ijzer kalk en fosfor. Dit maakt dat de brandnetel bloeddrukverlagend en slijmoplossend kan werken.

Daarnaast trekt de brandnetel vlinders aan, wat goed is voor de biodiversiteit én ze reinigt de bodem van stikstof; de bodem wordt geneutraliseerd en er ontstaat een vruchtbare grond.

 

Wil je toch brandnetel bestrijden? Dat gaat het gemakkelijkst om ze dan al jong eruit te trekken. Let op de juiste bescherming! Hierna kun je ze kwijt op de composthoop, waar zelfs het verteringsproces wordt versterkt. Al in bloei? Dan kun je ze beter afvoeren, omdat de zaden van de bloemen lastig te verteren zijn. Knip de brandnetels kort en verwijder met een riek of spitvork. Voorkomen? Dan kun je het beste de grond mulchen of bodembedekkers planten.

Paardenbloem

Wis je dat er meer dan 300 soorten paardenbloemen zijn? Gelukkig is hij altijd goed herkenbaar aan de gele bloem, maar de bladeren, die kunnen nog wel wat verschillen. De paardenbloem komt veel voor in onze natuur en groeit op zonnige, voedselrijke grond, in je gazon en tussen bestrating. Ook al is de paardenbloem vrolijk om te zien, in je vruchtbare grond zie je ze toch liever niet.

 

Toch is de paardenbloem een nuttige plant, ze trekt veel bijen aan wat goed is voor de voedselvoorziening en geeft in het vroege voorjaar de eerste voeding aan de Dagpauwogen na hun winterslaap. Ook is de paardenbloem zeer voedzaam. Doordat ze een lange penwortel heeft, neemt ze veel ijzer koper en andere voedingstoffen op uit de bodem en bevat de paardenbloem veel kalium, wat vocht afdrijvend werkt, dit is een waarde voor nierpatiënten. Verder wordt de paardenbloem voor nog meer kwaaltjes gebruikt en kent de Chinese geneeskunde er een lange geschiedenis mee.

 

Verwijder de paardenbloem met penwortel en al, want hij loopt snel weer uit als je de wortel laat zitten.  Als je de paardenbloem hebt verwijderd, gooi de planten dan niet weg, maar schenk er kokend water overheen en laat het een half uur intrekken. Er ontstaat dan een ontzettend vruchtbare plantenvoeding met veel mineralen. Of geef de plant aan konijnen en cavia’s.

 

Weetje: Het is in het openbaar verboden om de paardenbloem te plukken. Dit is voor het behoud van flora en fauna.

Zevenblad

De naam zegt het al, je herkent Zevenblad aan de zeven bladeren. De plant groeit op schaduwplekken op een voedselrijke, vochtige bodem. Wist je dat als je het blad kneust, deze een beetje naar worteltjes ruikt? Dat komt omdat de zevenblad familie is van de wortel, pastinaak en venkel. Zevenblad is vooral een hardnekkig onkruid. Ze bloeit niet lang, maar groeit snel op andere plekken.

 

Wat kun je eigenlijk met zevenblad? 

Naast dat het een decoratieve plant is met mooie bloemen voor in je veldboeket, is het zevenblad ook geneeskrachtig. Het heeft een vocht afdrijvende werking en wordt daarom in de oude geneeskunde aangeraden bij blaasklachten. Ook bevat zevenblad veel vitamine C, provitamine A en kalium, calcium en magnesium.

Naast de vitamines, is het ook een smaakmaker voor vele gerechten. Vooral in Scandinavië, de Baltische staten en Siberië staat zevenblad nog steeds op het menu. Ook in Nederland wordt Zevenblad regelmatig door soepen verwerkt of in kruidenboter. Het smaakt een beetje naar peterselie of selderij.

 

Bestrijden van zevenblad is een uitdaging. Eén plantje kan wel drie vierkante(!!) meter beslaan, waardoor andere planten in je tuin geen schijn van kans maken om te groeien. Regelmatig bladeren verwijderen is de meest eenvoudige oplossing van bestrijding. Helaas bestrijd je dan alleen het gevolg, voor de oorzaak is toch aan te raden de hele tuin om te werken en alle wortels te verwijderen. Krijg je het dan nog niet voor elkaar, kun je er ook voor kiezen om de plant te integreren in je tuin en naast sterke planten te plaatsen die de concurrentie aan kunnen.

Onkruid bestrijden

Er is één ding zeker. Onkruid bestrijden, dat moet je jaar in jaar uit blijven volhouden. Sterker nog, het hele jaar door. Zeker in het voorjaar als de natuur ineens doorschiet, kun je beter een keer te veel schoffelen dan te weinig. Er zijn wel een aantal handigheidjes om onkruid gemakkelijker te lijf te gaan. 

  • Voorkomen is beter dan genezen; plaats grond bedekkers, zo kan het onkruid niet groeien. Ook kun je mulchen met organisch materiaal zoals stro, zaagsel of cacaodoppen. Niet voldoende organisch materiaal? Plaats dan antiworteldoek of karton.
  • Blijven wieden; vooral in voedselrijke bodem wil je geen onkruid hebben, dat onttrekt de voeding uit de bodem. Je zal het veel in de moestuin vinden en daar wil je het snel weg hebben. Makkelijkste is om onkruid zo jong mogelijk te verwijderen.
  • Voegen schoonhouden; Krab de voegen tussen je tegels schoon en veeg daarna de straat goed aan met een schep zand. Dit maakt het voor jonge zaailingen onmogelijk om zich te vestigen.
  • Afvoeren van onkruid; als het veel regent, is het belangrijk om verwijderd onkruid direct af te voeren naar bijvoorbeeld een composthoop, anders krijgt het te veel kans om weer te groeien. Bij zonnig weer kun je het prima laten drogen. Heb je konijnen of kippen? Die zijn ook gek op veel varianten onkruid.

 

Deze tips en weetjes komen uit het Onkruidboek. Meer weten over onkruid en wat je er allemaal mee kan? Lees dan verder en ontdek alle waardevolle tips voor gebruik, bereiding en bestrijding.

 

 

Gerelateerde artikelen

Aardappels. Ze zijn er in verschillende soorten, maten, vormen, kleuren en smaken. Wereldwijd worden er wel 4000 rassen aardappels gekweekt. In Nederland en België zijn 200 rassen pootaardappels te koop. Het oogsten van de verschillende rassen kan het hele jaar door. Toch wordt er traditioneel het meeste geoogst in augustus en september. Het bekende oogstseizoen. Maar, wanneer weet je eigenlijk dat een aardappel klaar is om geoogst te worden?
Appels zijn een veel geteelde fruitsoort. De appeloogst is van augustus tot ver in oktober, afhankelijk van het ras, de grondsoort en het weer. Het plukken van appels moet in de juiste periode gebeuren.
Augustus is de perfecte maand om de haag te snoeien. Dit is een niet heel moeilijke tuinklus, maar wel een die perfectie vraagt. Want een hap uit de haag, dat wil je natuurlijk voorkomen. Met een aantal handige tips, is het gelukkig zo voor elkaar.
Juli is een echte topmaand in de moestuin. Composteren, water geven, planten aanaarden en steunen, uitdunnen, verplanten, verspenen en oogsten. Deze maand zijn ook de knoflook en ui aan de beurt voor de oogst. En dat is eigenlijk een heel eenvoudig klusje!
Pruimen zijn er in meer variaties dan het meeste andere fruit. Ze verschillen in oogstseizoen, maat, vorm, kleur en smaak. Op ieder gelukzalig moment in de maanden juli tot oktober is het nemen van een hap in een sappige pruim verrukkelijk. Het pruimensap druipt van je kin, zoet met een diepe, perfecte smaak van een zomerse dag.
Smeerwortel is een fantastische plant in de tuin. De jonge bladeren zijn eetbaar in het voorjaar. Het hele jaar is het blad van deze plant te gebruiken als compostversneller in een compostbak. Maak gier van het blad om aardappelen op een natuurlijke manier te voeden. Het is ook een waardevolle bijenplant!
Met de droge dagen voor de deur, heeft je tuin nog veel meer behoefte aan water dan normaal. En juist nu moeten we voorzichtig omgaan met onze drinkwaterreserves, want we willen niet dat we straks niet meer de kraan open mogen draaien. Zo effectief mogelijk water geven, dat doe je met een druppelslang. In het kort: water komt eerder op de juiste plek terecht, waardoor het water bespaard wordt.
Wist je dat compost de belangrijkste voedingsbron voor jouw tuin is? Vooral gecomposteerde producten uit éigen tuin bevatten belangrijke voedingsstoffen. Jammer genoeg is er nog te weinig bekend over compost. Zo wordt bijvoorbeeld beweerd dat het stinkt en dat het veel ruimte inneemt. Nou beide kunnen we bij deze ontkrachten. Want het stinkt niet en zelfs in een kleine tuin kun je vaak al een compostbak kwijt. En er valt nog veel meer te leren over compost…
Onkruid; we zijn het liever kwijt dan rijk. Toch heeft onkruid ook een hele nuttige functie. Zo bevat het vaak veel voedingsstoffen en zorgt het voor meer biodiversiteit in de tuin. In dit blog geven we je tips voor het gebruik van de meest voorkomende vormen van onkruid en ook hoe je het eenvoudig kunt bestrijden.
Staat je tuinset al buiten? Om het hele seizoen optimaal te kunnen genieten van je houten tuinmeubels, is het van belang deze goed te onderhouden. Met de tips uit dit blog kun je aan de slag en gaan je tuinmeubels nog jaren mee
We ontdekken steeds meer hoe belangrijk het is om te weten waar eigen voedsel vandaan komt. Moestuinieren wordt dan ook steeds populairder en de mogelijkheden om te kweken zijn heel breed. Eén van die groenten die je kunt kweken, zijn aardappels. Een relatief eenvoudig te kweken groente (of eigenlijk knol) en bruikbaar voor zoveel verschillende gerechten. Met de tips uit ons blog kun jij ook van start.
Nu de lente echt begonnen is en het door de zomertijd langer licht is, kunnen we weer fanatiek aan de slag in de tuin. De zon gaat steeds later onder, dus buiten zitten gaat tot in de late uurtjes. Heerlijk na een lange werkdag, of gewoon in het weekend omdat je er geen genoeg van kunt krijgen. De lente laat ons opleven en dat moeten we ook doen met de border. Meer leven creëren! Dat kan met een paar eenvoudige stappen.
Een gezonde tuin, betekent ook een plek waar dieren graag voedsel en veiligheid komen zoeken. En dan moet je niet alleen denken aan vogels en egels, maar juist ook aan de insecten als vlinders , hommels en (solitaire) bijen. Deze insecten dragen bij aan onze voedselketen. Hoe meer voedsel voor hen te vinden is in jouw gezonde tuin, hoe beter het gaat met de populatie van deze dieren. Met name de bijen kunnen daar een beetje hulp bij gebruiken. En dat is veel eenvoudiger dan je denkt!
Nu de zon schijnt, begint het bij iedereen te kriebelen om naar buiten te gaan. In deze tijd is het ok belangrijk om het gazon extra aandacht te geven. Zo geniet je straks in de zomer van een prachtig groen gazon. In dit blog geven we 5 stappen voor een stralend gazon!
Van januari tot maart kun je voor het eerst de fruitbomen snoeien. Doe dit na de vorst en als het droog is om ziektes te voorkomen. Jonge bomen behoeven meer aandacht dan de oudere fruitbomen. Ook is het gebruik van het juiste materiaal heel belangrijk. Lees in ons blog waar je allemaal op moet letten.
Je hebt vast wel eens het woord grelinette voorbij zien komen, maar wat betekent het nou? En wat kan je ermee? Het belangrijkste is de grond beluchten. Hoe je dit doet en waarom je voor een grelinette en niet een spitvork moet kiezen om de grond te beluchten, leggen we uit in dit blog.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.