Skip to main content
account
0 items

Basilicum

26 april 2018

Basilicum houdt van warmte, voedzame grond en vocht en kan niet tegen tocht. Zorg voor een beschutte zonnige plaats waar een gieter met warm water klaarstaat. Dit koninklijk kruid is er in vele geuren, kleuren en aroma’s.

Basilicum

Winst Basilicum

De meest dure groente verbouwen levert het meeste geld op. Een zakje verse basilicum kost al gauw meer dan een zakje zaden voor een zomer lang basilicum uit eigen tuin. Dat geldt ook voor gemengde sla, verse dille, verse koriander, komkommer, rucola, pompoen, radijsjes.

Kaneelbasilicum, citroenbasilicum, paarse basilicum ‘Purple ruffles’ en Griekse basilicum zijn ingrediënten voor een bijzondere maaltijd, die niet in de winkel te koop zijn.

Een mooie moestuincombinatie van rode bietjes, rode uien en paarse basilicum met knoflookbieslook ertussen, zal veel lof oogsten.

Culinair Basilicum

In de keukens van Italië, Frankrijk en Thailand wordt basilicum gebruikt. Met veel zon en regen heeft u de hele zomer en tot ver in het najaar, een eindeloze hoeveelheid basilicum om veel potjes pesto van te maken. Blad en bloem voegen iets feestelijks aan gerechten toe.

Basilicum kweken

Vereisten om succesvol basilicum te kweken zijn regelmatig water geven , voedzame grond, iedere week vloeibare voeding geven en een beschutte, zonnige locatie.

Deze eenjarigen zijn uit zaad te kweken.

Begin met voorzaaien pas in mei en gebruik een zaaibakje en een constante temperatuur van 20 graden, plus volop licht krijgt.

Juni is de beste maand om basilicum te zaaien in vochtige grond in de volle zon.

Basilicum en andere warmte-minnaars altijd zon warm water geven, zodat ze niet stoppen met groeien als ze koud water krijgen.

Basilicum past goed bij tomaten, komkommer, koolrabi en snijbiet als combinatie beplanting.

Ook zonder tuin is basilicum als kiemgroente basilicumkers of microbasilicum te kweken op een stukje keukenpapier in een plastic bakje met deksel.

In pot met voedzame potgrond kan basilicum het ook goed doen.

Bloei van basilicum

Basilicum schiet makkelijk in bloei. De bloemen zijn net als het blad geweldig smakelijk in salades. De bloeiende stengels staan ook mooi in een vaas, met dagelijks vers water blijven ze wel twee weken mooi. Er zijn basilicum soorten met witte, zachtgele, roze tot een dieppaarse tinten bloemen. Thaise basilicum heeft een uitbundige bloei.

Na de bloei pas de stengel afknippen, als je het zaad niet wilt oogsten.

Basilicum rassen

Ocimum basilicum ‘ Medinette’ heeft middelgrote bladeren, een sterke en compacte groeiwijze en is bruikbaar in de vollegrond en in pot. Opvallende bloemige geur, richting lelietjes van dalen.

Ocimum basilicum ‘Napolitano’ is een basilicum met groot blad, dat traditioneel geteeld wordt in de streek rond Napels. Grote, stevige, brede planten met brede golvende bladeren en net als Ocimum basilicum ‘Genovese’ ook geschikt voor pesto.

Ocimum basilicum ‘Petra’ is een opvallende paarskleurige variant van basilicum. Het heeft een klassieke geur met onverwachte toepassingen in de tuin en keuken: als kleuraccent met blad of zachtroze bloei èn als kleurstof in olie en azijn.

Griekse basilicum Ocimum basilicum minimum is een fijnbladige variant van basilicum, die spontaan uitgroeit tot een compact struikje en daardoor heel geschikt voor potteelt.

Citroenbasilicum Mrs. Burns lemon’ is al jaren de meest geliefde van de citrusgeurende basilicums.

Thaise basilicum is kruidig met een volle citrustoets. Vooral een stevige en sterke plant voor in de tuin. Populair in de Thaise keuken, met volop kruidig anijs en kruidnagel in zijn blad.

Ocimum sanctum of heilige basilicum is populair in India en Australië en heeft een sterke kruidnagelgeur.

Nuttig als muggenverjager

Een mug kunt u misleiden als de mensengeur maskeert wordt of ruikt naar iets wat muggen onappetijtelijk vinden. Kneus wat bladeren en wrijf over uw huid. Muggen verjagen op een natuurlijke manier kan met basilicum, citroenmelisse, kattenkruid, munt, citroengeranium, lavendel, salie, rozemarijn en afrikaantjes.


Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.