Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Sneeuwklokjes

02 februari 2017

Wist u dat sneeuwklokjes pas opengaan als het 10 graden is? Als de temperatuur lager wordt gaan ze weer dicht. Sneeuwklokjes geuren naar viooltjes! Het sneeuwklokje is het symbool voor een hoopvol nieuw begin van het jaar.

Sneeuwklokjes

Sneeuwklokjes passie

Sneeuwklokjes brengen licht op een donkere winterdag. De winter lijkt heel lang voor ons en alles in de tuin lijkt te slapen, ziet er bruin uit of gaat dood. Er gebeurt wel degelijk van alles. Als u goed naar de grond kijkt ziet u allerlei groene puntjes naar boven komen, er hangen katjes aan de bomen en er bungelen aan de kale takken van de hazelnoot. De sterren van de winter zijn de sneeuwklokjes, ze nodigen u uit de tuin in te gaan. Als u stil bent hoort u ze bijna tussen het dorre blad uit groeien. De bloem is perfect ontworpen, een klokje aan een lange steel, zodat ze in de winterwind heen en weer kunnen wiegen. Ze vormen grote pollen die u later kunt verdelen en vermeerderen als ze zijn uitgebloeid. U kunt de hele pol uit elkaar trekken in losse bolletjes en die individueel direct ergens anders planten waar meer ruimte is en waar ze weer kunnen uitgroeien tot een hele pol.

En wist u dat sneeuwklokjes oorspronkelijk uit Frankrijk komen en dat ze op de waddeneilanden ook fantastisch groeien op Texel? En dat Leucojum aestivum ‘Gravetye Giant’ een grote broer is, die lijkt op een Sumoworstelaar vergeleken met de Galanthus nivalis? Meer een sneeuwvlok in vergelijking met het sneeuwklokje.


Geschikte standplaats
Een voordeel van het planten van sneeuwklokjes kort nà de bloeiperiode is dat u in die periode nog goed kunt zien waar ze het beste tot hun recht komen. Als later in het jaar de vaste planten zijn opgeschoten en de heesters en struiken weer blad dragen, is het soms moeilijk om u voor te stellen waar de sneeuwklokjes in het vroege voorjaar goed in ’t zicht staan. Het gewone sneeuwkokje Galanthus nivalis doet het goed op plaatsen waar in het voorjaar volop zonlicht valt, maar waar de bodem ’s zomers beschaduwd wordt door de bladeren van bomen, stuiken of vaste planten. Verder houden sneeuwklokjes erg van een ongestoorde bodem. Vermoedelijk speelt het samenwerkingsverband dat ze aangaan met bodemschimmels (mycorrhiza) hier een belangrijke rol. Zeker als u hoopt dat de sneeuwklokjes in uw tuin zullen verwilderen is het belangrijk om ze ergens neer te zetten waar zo weinig mogelijk in de grond wordt gerommeld.
Voor Galanthus elwesii kunt u een warmere standplaats kiezen. Deze soort doet het juist goed op een plek die ’s zomers vol in de zon ligt, bijvoorbeeld langs een muur op het zuiden of aan de zuidrand van een bosje.
Sneeuwklokjes kunnen het in het gras goed doen, vooral als dit niet al te dik staat. Dat is vaak het geval op beschaduwde plaatsen. Verder moet het loof van de sneeuwklokjes niet afgemaaid worden tot het in mei of juni afsterft. Dit betekent in de praktijk soms dat er om de pollen heen gemaaid moet worden. Een magere bloemenwei die alleen in juni een keer gemaaid wordt is een geschiktere standplaats dan een zonnig gazon.

  Vermeerderen
Het sneeuwklokje is een verwilderingsbol. Sneeuwklokjes heeft u eigenlijk nooit genoeg in de tuin en ze zijn vooral mooi in grote aantallen. Of u de sneeuwklokjes alleen of in kleine groepjes plant is een kwestie van smaak, maar u kunt er wel vanuit gaan dat waar u nu een enkel bolletje plant, er over een paar jaar 3 of 5 zullen staan, en dat d ie zich steeds sneller uitbreiden. Als de pollen na enkele jaren te groot en te dicht worden, kun je ze makkelijk direct na de bloei delen en weer ergens anders uitplanten. Steek de hele pol uit de grond. Trek de pol sneeuwklokjes voorzichtig uit elkaar en plant de gedeelde pollen op dezelfde diepte. Het blad groeit nog een tijdje door en maakt zo voedsel aan dat in de bolletjes wordt opgeslagen. Geef ze wat paardenmest om aan te sterken.


Sneeuwklokjes planten ‘in ‘t groen’
Nieuwe sneeuwklokjes aanplanten doet u in februari tot april. De reden dat gepassioneerde sneeuwklokjeskwekers ze vaak alleen ‘in ‘t groen’ verkopen, is het feit dat ‘droge’ sneeuwklokjes die in de herfst geplant zijn, vaak slecht aanslaan.

De plantjes mogen niet gewassen worden als ze wat modderig aankomen per post. Dit is om er zeker van te zijn dat de micro-organismen die het sneeuwklokje nodig heeft, meeverhuizen naar de nieuwe standplaats.

Kweek sneeuwklokjes op biologische wijze, met natuurlijke middelen die bescherming bieden en groei bevorderen. Sneeuwklokjes gedijen slecht met kunstmest. Paardenmest bevordert het bodemleven dusdanig, dat er, van nature een goede balans komt in de grond, die een gezonde groei niet in de weg staat. Ook kiezelaarde ondersteund op natuurlijke wijze de gehele groei en bloei.


Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.