Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Voed de bodem van de moestuin

12 januari 2017

Moestuinplanten hebben extra voeding nodig voor een goede oogst. Een goed bodemleven is de voorwaarde voor een gezonde plant en dus gezonde voeding. Wormen zijn een teken van een gezonde, voedzame bodem. En mollen eten wormen. Dus waar er molshopen zijn is de bodem gezond. Plantenziekten worden voorkomen door vruchtwisseling, aangepaste rassenkeuze, natuurlijke vijanden, afscherming met insectengaas of vogelnetten.

Voed de bodem van de moestuin

Moestuin

Arme zaaigrond, veel licht, lucht en de juiste temperatuur zijn essentieel voor zaden om goed te presteren zonder ziekte en plagen. Het wortelstelsel is nog klein en heeft daarom nog niet veel voeding nodig.

Moestuinvoeding is noodzakelijk om de volle grond in de moestuin te voeden. Wat u aan oogst aan de grond onttrekt, moet u weer in de vorm van voedingsstoffen teruggeven. Dat hoeft niet per sé met oude, minstens twee jaar rijpe paardenmest of koemest. Moestuingrond kan ook gevoed worden met melasse of luzerne, groenbemesters, gesteente-melen, plantengier, wormenmest, soja of zeewier.

Groente, compostbehoefte en Ph

De familie van de kruisbloemigen of koolgewassen, de Brassicaceae familie, hebben zeer veel compost en mest nodig: bloemkool, broccoli, rode en witte kool, savooiekool, spruiten, boerenkool, Chinese kool. Koolrabi en koolraap hebben veel compost nodig en raapstelen, radijs en rammenas iets minder. Van de vruchtgroenten hebben de erwten en bonen weinig compost nodig en komkommerachtigen, maïs, tomaat, aubergine, paprika en peper veel.

Alle bladgroenten hebben veel compost nodig: sla, andijvie, tuinkers. Spinazie en prei hebben zeer veel compost nodig. Winterpostelein, groenlof en veldsla kunnen met minder compost toe.

Wortelgroente hebben meestal weinig of geen compost nodig. Knolvenkel en aardappel hebben een matige compostbehoefte.

Kijk in het handboek Ecologisch tuinieren naar het schema welke groente precies hoeveel compostbehoefte heeft en wat de ideale Ph voor de moestuin is.

Check de Ph waarde van uw moestuingrond met een Ph indicator en zet gretige mestliefhebbers en kalklovers apart. Groente die een kalkbehoefte hebben zijn bonen, erwten, radijs, biet, spinazie, uien en broccoli. Groente die zonder mest het beste presteert zijn bieten, witlof, wortel en uien.

Winterse groente oogst

Er zijn nauwelijks dagelijkse werkzaamheden deze maanden. Alleen oogsten staat op het programma. Aardse wintergroente combineren met frisse winterpostelein of winterspinazie uit de platte bak. Wellicht heeft u nog een oogstmand vol wintergroente: pastinaak en spruitjes worden nòg zoeter als er vorst overheen is gegaan. Wilt u deze groente, prei en winterkolen ook kunnen oogsten als er vorst in de grond zit? Leg dan een dikke laag stro op de aarde tussen de planten. Oogst spruitjes en palmkool vanaf de onderste takken eerst en daarna naar boven. Bij de palmkool ontstaat dan een palm vorm.


Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.