Skip to main content
account
0 items

Vogels aantrekken door winterbessen

08 december 2016

Wat is er leuker dan vogels in de tuin te bekijken. Een merel die een bad neemt, een roodborstje dat in de sneeuw op een tak zit rond te kijken, koolmeesjes die uit een voederbak eten. Of u ziet een overwinterende kramsvogel in de Cotoneaster struik van de rode winterbessen snoepen. Wilt u in het voorjaar wakker worden met vogelgezang? Plant dan nu een mooie struik in de tuin en help de vogels.

Vogels aantrekken door winterbessen

Bessenstruiken aanplanten

Staartmees, merel en zanglijster hebben het moeilijk in de tuin. Wellicht wilt u de vogels helpen door in het volgende seizoen zoveel mogelijk bloeiende, insect vriendelijke bloemente zaaien en struiken met winterbessen aan te planten. Zo bouwen vogels ook graag een nestje in groene heggen. Een klimop Hedera helix is een geliefde nestplaats voor roodborstjes. Vuurdoorn Pyracantha, rozen met rozenbottels en de Gelderse roos Viburnum Opulus zijn geliefd bij merels, kramsvogels en lijsters.

Hulst Ilex aquafolium geeft prachtige rode bessen, alleen aan de vrouwelijke planten. In de late winter eten lijsters, merels, kramsvogels en koperwieken de bessen.

Vanaf de herfst trekt bloeiende klimop Hedera helix insecten aan die roodborstjes en winterkoninkjes graag eten. Als de winterbessen eraan komen eten lijsters, spreeuwen en gaaien, vinken en merels ervan. Ook is de klimop ideaal voor vogels om nesten in te bouwen en winterbeschutting te bieden.

Kamperfoelie is een klimmer, ideaal voor als je weinig ruimte hebt. De bessen worden gegeten door lijsters, mussen en vinkjes.

Kaardebollen zijn hoge architectonische planten met aantrekkelijke, stekelige zaadbollen, die tot in december een feest zijn voor puttertjes, mussen en gorzen.

De wilde Sorbus geeft al bessen vanaf eind juli tot november. Merels en spreeuwen vinden het een smakelijk feest.

De takken van de Cotoneaster sikangensis zitten vol rode, voedzame bessen vanaf de herfst. Heel populair bij merels en lijsters.

In de moestuin krijgen de uitgegroeide aspergestruiken ook rode bessen. Deze bessen worden gegeten door merels en meesjes.

Laat zonnebloemen zo lang mogelijk staan met de olierijke zaden voor vinken en mezen.

‘Vogels zijn dol op bessen in de winter, die zijn essentieel als voedselbron.’


Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.