Skip to main content
account
0 items

Zinderende, kleurige zinnia's

18 mei 2017

Kleur en smaak, hoog en laag, deze traditionele moestuinbloemen zijn bruikbaar als randbeplanting of voor teelt in pot. Zinnia’s zijn uitzonderlijke bloemen door hun zijde-achtige glans. Ze verlangen een zonnige, niet te natte standplaats. Zaai niet te vroeg en let in het begin op slakken.

Zinderende, kleurige zinnia's

Zomer

Als u bloemen wilt kweken voor een zinderende zomerkleur in uw tuin, kijk dan niet verder dan zinnia’s. Met zoveel beschikbare zinnia-variëteiten, is het geen wonder dat ze zo’n populaire bloem zijn tegenwoordig.

Krijgen we een warme zomer, dan kunt u zomaar bossen zinnia’s plukken. Ze staan prachtig langs de rand van een volkstuin of moestuin, om bijen en andere nuttige insecten aan te trekken. Ze fleuren iedere border op met een variatie aan kleur combinaties. Klein of groot, zinnia’s zijn er in een bonte mengeling van traditionele kleurtjes. Om van onooglijk kleine zaailingen uit te groeien tot bossen zinnia’s, hebben we een warme zomer nodig. Wilt u zeker zijn van zinnia bloemen, kweek dan ook eens mini zinnia’s . Deze lilliput zinnia’s zijn ook geschikt voor teelt in potten en bakken.

Zaaien

Door zinnia zaden vroeg in het jaar te zaaien, kunt u genieten van hun kleuren aan het begin van de zomer tot de eerste vorst.
Maakt u geen zorgen als u ze nog niet tussen februari en april binnen heeft voorgezaaid. Zinnia’s kunnen in mei en juni ook rechtstreeks buiten worden gezaaid.

Zaai in vruchtbare grond die vrij is van onkruid en hark de aarde tot een fijnkorrelige consistentie. Gebruik een plantlijn om een rechte rij te maken en maak een ondiepe voor met de punt van een hak of een trekschoffel .

Zaai de zaden langs de voor, 10-15 cm uit elkaar. Gebruik uw hand om de voor weer met grond te vullen en de zaden licht te bedekken.
Geef de zaden goed water met een gieter met een fijne broes , zet er een plantlabel bij met de juiste naam, zodat u weet wat u daar kweekt. Houd de grond vochtig, maar niet te nat als zaailingen beginnen te groeien en bedek met een cloche .
Wanneer de zaailingen een paar blaadjes hebben gevormd, dunt u ze uit op ongeveer 30 cm van elkaar. Geef regelmatig water bij droog weer en houd onkruidvrij.

Zodra ze in bloei zijn, kunt u een zomer lang genieten van zinderende, kleurige zinnia’s tot de eerste herfstvorst.

Slakken

Wat te doen tegen slakken? Een slakkenring of slakkenplakband langs een pot is dè oplossing.  

Bloemen eetbaar

Zinnia’s die u zelf kweekt, zonder bestrijdingsmiddelen, zijn eetbaar. De bloemblaadjes versieren salades en soep, geven water in een karaf kleur en smaak. Ze hebben een bittere, kruidige smaak.

Zinnia’s voor bestuivers

Zinnia’s zijn aantrekkelijk voor bestuivende insecten, in het bijzonder zweefvliegen. Om ervoor te zorgen dat ze de pollen en nectar kunnen bereiken, kweekt u enkelbloemige variëteiten die de toegang van het bestuivende insect niet blokkeren. Omdat zinnia’s tot ver in de herfst bloeien, zijn ze extra waardevol voor insecten.

Kleuren en vormen

Zinnia elegans ‘Envy’ is een adembenemende zinnia: groengeel van kleur en bolrond van vorm. Deze dahliabloemige reus heeft een stevige stengel van 60-70 cm hoog.

Zinnia haageana ‘Persian Carpet’ heeft warme tinten in diepe kleuren van een Perzisch tapijt, afgewisseld met crème en gele tinten en blijft compact en 40 cm laag.

Zinnia marylandica ‘Double Zahara Strawberry’ is een purperroze zinnia, de meest dubbelbloemige en toch compacte variëteit die geteeld kan worden. Een echte blikvanger, die uiteraard heel mooi in potten en bakken kan pronken. Zinnia marylandica is ontstaan uit kruisingen tussen Zinnia angustifolia en Zinnia violacea.

Zinnia angustifolia ‘Profusion Orange’ is een helderoranje telg van de Profusion-serie en vormt rijk vertakkende en zeer uitbundig bloeiende planten van ongeveer 30 cm laag. Profusion staat voor enkelbloemig, warmte- en regenbestendigheid en bloei tot diep in de herfst.

Zinnia tenuiflora ‘Red Spider’ is een hoge plant van 75 cm, die verrast door de vorm en de kleur: enkelbloemig met een sierlijk smal bloemblad en helderrood met donkerrood hartje.

Zinnia’s zijn ook mooi als snijbloemen. Zinnia peruviana ‘Bonita Yellow’ is een fantastisch mooie Zinnia met kleine abrikoosoranje bloemen, die op verschillende hoogtes (60-80 cm) aan de plant staan. Deze variëteit is ideaal als snijbloem. Een boeket ‘Bonita Yellow’ straalt warmte uit.

Ook de Zinnia elegans ‘Pastel’ is perfect voor een zomer lang boeketten. Ideale snijbloemen die lang houden op de vaas. Een prachtige mengeling van deze populaire moestuinbloemen in roomwit, zachtgeel en lichtgroen.


Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2024 De Wiltfang ®  |  Burgemeester Padmosweg 161  |  3648 BD Wilnis  |  T 0346 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | *** ALLEEN WEBSHOP ONLINE ***

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.