Skip to main content
account
0 items

Composteren: Een handleiding voor een gouden hoop

02 juni 2021

Wist je dat compost de belangrijkste voedingsbron voor jouw tuin is? Vooral gecomposteerde producten uit éigen tuin bevatten belangrijke voedingsstoffen. Jammer genoeg is er nog te weinig bekend over compost. Zo wordt bijvoorbeeld beweerd dat het stinkt en dat het veel ruimte inneemt. Nou beide kunnen we bij deze ontkrachten. Want het stinkt niet en zelfs in een kleine tuin kun je vaak al een compostbak kwijt. En er valt nog veel meer te leren over compost…

Composteren: Een handleiding voor een gouden hoop

Wat is composteren eigenlijk?

Compost is het eindproduct van de vertering van groente- fruit en tuinafval. Als dit verteerd is, ontstaat er een bruine, kruimelige substantie die je kunt gebruiken in je tuin. Een mooi proces, omdat het vol met voedingsstoffen zit uit eigen ‘afval’. Composteren wordt in gang gezet door insecten, schimmels en wormen. Denk aan pissebedden, duizendpoten, mieren, regenwormen… Wij vinden ze misschien niet zo aantrekkelijk, maar dit zijn hele nuttige diertjes. Zij brengen in je stapel GFT afval namelijk het composteerproces op gang. Daarnaast heeft de compostbak zuurstof en vocht nodig en het proces doet zijn werk. Ongeveer een jaar later heb je vruchtbare compost. Werk je met een wormenbak? Dan is er na een maand of 2 al vruchtbare compost die je bij je planten in de (moes)tuin kunt gooien. 


Zelf beginnen met composteren 

CompostvatZoals je leest, zoveel is er niet nodig om zelf te composteren. Voldoende organisch materiaal en een plek om te composteren en je kunt al aan de slag. Misschien is wel de moeilijkste keuze die je moet maken of je aan de slag gaat met een compostvat of -bak of met een wormen compostbak. Het voordeel van de regulieren compostbak is dat je daar veel meer in kwijt kan, het voordeel van de wormen compostbak, is dat je daar eerder vruchtbare compost van hebt en ook wormenthee verkrijgt, wat weer heel vruchtbaar is voor in bijvoorbeeld je moestuin. Voor beide methoden valt dus wat te zeggen. 


Goede compost heeft een bepaalde stikstof- en koolstofverhouding. Stikstof komt onder andere uit groente afval, appel- en aardappelschillen en tuinafval. Koolstof vind je vooral terug in planten, eierdozen, koffiefilters, eierschalen en houtsnippers. Geen zorgen, de verhouding hoef je je niet in te verdiepen, zolang je maar volgt wat er wel en niet op de composthoop mag, komt die verhouding goed. 


Dan is natuurlijk de volgende vraag: wat mag er niet op de composthoop? Dat gaat om vlees en botten, olie en vet, visresten en uitwerpselen. Ook eten wat al gekook of gebakken is, mag niet op de composthoop. Dit gaat namelijk stinken en trekt ongedierte aan. Als laatste kun je hebt beste citrusvruchten vermijden. Dit omdat deze producten vaak chemisch gekleurd zijn en het erg veel zuur bevat. Dit duurt langer om te composteren. Dus: Geen vis, vlees, gekookt, gebakken of gebraden eten op de composthoop en beperkt ook citrusvruchten. 

Compost gebruiken 

Verdeel de rijpe compost over de grond of meng het met potgrond. Zeker als je nog oude potgrond over hebt, maak je dit weer vruchtbaar voor hergebruik 

Welke vorm van composteren kies je? 

Wormen composterComposteren met een wormentoren 

De wormentoren bestaat uit meerdere bakken op elkaar gestapeld en is van plastic. De toren vormt een afgesloten systeem. Er ontstaat compost en wormenthee. De wormentoren of vermicomposter kan je gemakkelijk kwijt in een kleine tuin of op een balkon. Ook is deze bak in de (bij)keuken te gebruiken. 

Composteren in een compostvat of bak. 

Dit exemplaar is groter dan een wormentoren. Hier kun je niet alleen je organische keukenafval in omzetten, maar ook al het groenafval, blad en takken uit de tuin. Compost vatten kun je aanschaffen in verschillende maten, dus ook voor de kleinere (of juist grotere) tuin is er één te vinden. 


Wil je ook aan de slag met composteren? Bekijk dan eens onze compostbakken. Wil je meer lezen over composteren? Dit stuk is een fragment uit het boek ‘Een kleine eetbare tuin’ van Madelon Oostwoud. Dit boek is een leuke handleiding om te kunnen smullen uit eigen tuin.

Gerelateerde artikelen

Wanneer je aan het tuinieren slaat, is er niets zo belangrijk als goed, kwalitatief gereedschap. Want met het juiste gereedschap, wordt de klus ook leuker en eenvoudiger om te doen. Bij het grondbewerkingsproces zijn er eigenlijk 4 methodes die je toepast: Omwerken, beluchten, cultiveren en schoffelen.
Ben je van plan om een strakke graskant of een scheiding te maken tussen gras en grind dan kan je het beste borderranden plaatsen oftewel kantopsluiting. Bekijk eerst goed wat jij mooi vind staan in je tuin en naast dat het er netjes uit ziet is het ook makkelijk om je graskanten bij te houden.
We zijn ons steeds bewuster van de natuur het milieu en hoe we de aarde willen achterlaten voor onze (klein)kinderen. Steeds meer mensen kiezen daarom ook voor het plaatsen van een regenton. Op een duurzame manier omgaan met onze leefomgeving is namelijk steeds belangrijker. Wat de voordelen zijn van een regenton en waar je op moet letten bij het plaatsen, dat lees je hieronder.
Leven in de tuin: wie geniet daar nou niet van. Door een nestkast op te hangen, kun je dat leven al vanaf het prille begin meemaken. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het ophangen van een nestkast. Je leest ze hieronder.
Heb jij een kleine stadstuin of balkon en wil je graag meer genieten van groen? Dat is zeker mogelijk! Het vraagt wat creativiteit, maar ook jij kunt in de zomer lekker vertoeven tussen bloemen en planten. Met een paar kleine aanpassingen, kun je de ruimte efficiënt gebruiken en is het zo gebeurd!
We zijn steeds bewuster bezig met de aarde, het klimaat en duurzaamheid. Ook waar producten vandaan komen, vinden we steeds belangrijker. Lokaal gaat boven import en biologisch boven massateelt. We telen steeds meer zelf en proberen daarvoor de beste omstandigheden te creëren. Door een houten tuinkas te plaatsen, zet je daarin een grote stap.
Een moestuin is een mooi project voor elke tuin. Groot of klein, op balkon in potten, of op een leeg stukje grond in de achtertuin. Je bewust worden van hoe groente en fruit zich ontwikkelen, van gezonde voeding en het allerleukste; genieten van al het lekkers uit de eigen moestuin. Voor kinderen is dit ook nog eens extra leerzaam. Jong geleerd, is oud gedaan. Wil je een moestuin met je kinderen of kleinkinderen beginnen? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Je leest ze in ons blog!
Januari is de perfecte maand om je fruitbomen te (ver)planten. De bomen zijn nu namelijk in winterrust. Ze zijn dus gemakkelijk te verplanten. Ook is het een goed moment om een aantal fruitbomen en -planten te snoeien. Welke planten en hoe je gemakkelijk kunt verplanten en snoeien, dat leggen we je uit in dit blog.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2022 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.