Uw winkelwagen is leeg.
Wist je dat compost de belangrijkste voedingsbron voor jouw tuin is? Vooral gecomposteerde producten uit éigen tuin bevatten belangrijke voedingsstoffen. Jammer genoeg is er nog te weinig bekend over compost. Zo wordt bijvoorbeeld beweerd dat het stinkt en dat het veel ruimte inneemt. Nou beide kunnen we bij deze ontkrachten. Want het stinkt niet en zelfs in een kleine tuin kun je vaak al een compostbak kwijt. En er valt nog veel meer te leren over compost…
Compost is het eindproduct van de vertering van groente- fruit en tuinafval. Als dit verteerd is, ontstaat er een bruine, kruimelige substantie die je kunt gebruiken in je tuin. Een mooi proces, omdat het vol met voedingsstoffen zit uit eigen ‘afval’. Composteren wordt in gang gezet door insecten, schimmels en wormen. Denk aan pissebedden, duizendpoten, mieren, regenwormen… Wij vinden ze misschien niet zo aantrekkelijk, maar dit zijn hele nuttige diertjes. Zij brengen in je stapel GFT afval namelijk het composteerproces op gang. Daarnaast heeft de compostbak zuurstof en vocht nodig en het proces doet zijn werk. Ongeveer een jaar later heb je vruchtbare compost. Werk je met een wormenbak? Dan is er na een maand of 2 al vruchtbare compost die je bij je planten in de (moes)tuin kunt gooien.
Zoals je leest, zoveel is er niet nodig om zelf te composteren. Voldoende organisch materiaal en een plek om te composteren en je kunt al aan de slag. Misschien is wel de moeilijkste keuze die je moet maken of je aan de slag gaat met een compostvat of -bak of met een wormen compostbak. Het voordeel van de regulieren compostbak is dat je daar veel meer in kwijt kan, het voordeel van de wormen compostbak, is dat je daar eerder vruchtbare compost van hebt en ook wormenthee verkrijgt, wat weer heel vruchtbaar is voor in bijvoorbeeld je moestuin. Voor beide methoden valt dus wat te zeggen.
Goede compost heeft een bepaalde stikstof- en koolstofverhouding. Stikstof komt onder andere uit groente afval, appel- en aardappelschillen en tuinafval. Koolstof vind je vooral terug in planten, eierdozen, koffiefilters, eierschalen en houtsnippers. Geen zorgen, de verhouding hoef je je niet in te verdiepen, zolang je maar volgt wat er wel en niet op de composthoop mag, komt die verhouding goed.
Dan is natuurlijk de volgende vraag: wat mag er niet op de composthoop? Dat gaat om vlees en botten, olie en vet, visresten en uitwerpselen. Ook eten wat al gekook of gebakken is, mag niet op de composthoop. Dit gaat namelijk stinken en trekt ongedierte aan. Als laatste kun je hebt beste citrusvruchten vermijden. Dit omdat deze producten vaak chemisch gekleurd zijn en het erg veel zuur bevat. Dit duurt langer om te composteren. Dus: Geen vis, vlees, gekookt, gebakken of gebraden eten op de composthoop en beperkt ook citrusvruchten.
Verdeel de rijpe compost over de grond of meng het met potgrond. Zeker als je nog oude potgrond over hebt, maak je dit weer vruchtbaar voor hergebruik
De wormentoren bestaat uit meerdere bakken op elkaar gestapeld en is van plastic. De toren vormt een afgesloten systeem. Er ontstaat compost en wormenthee. De wormentoren of vermicomposter kan je gemakkelijk kwijt in een kleine tuin of op een balkon. Ook is deze bak in de (bij)keuken te gebruiken.
Dit exemplaar is groter dan een wormentoren. Hier kun je niet alleen je organische keukenafval in omzetten, maar ook al het groenafval, blad en takken uit de tuin. Compost vatten kun je aanschaffen in verschillende maten, dus ook voor de kleinere (of juist grotere) tuin is er één te vinden.
Wil je ook aan de slag met composteren? Bekijk dan eens onze compostbakken. Wil je meer lezen over composteren? Dit stuk is een fragment uit het boek ‘Een kleine eetbare tuin’ van Madelon Oostwoud. Dit boek is een leuke handleiding om te kunnen smullen uit eigen tuin.