Skip to main content
account
0 items

Composteren: Een handleiding voor een gouden hoop

02 juni 2021

Wist je dat compost de belangrijkste voedingsbron voor jouw tuin is? Vooral gecomposteerde producten uit éigen tuin bevatten belangrijke voedingsstoffen. Jammer genoeg is er nog te weinig bekend over compost. Zo wordt bijvoorbeeld beweerd dat het stinkt en dat het veel ruimte inneemt. Nou beide kunnen we bij deze ontkrachten. Want het stinkt niet en zelfs in een kleine tuin kun je vaak al een compostbak kwijt. En er valt nog veel meer te leren over compost…

Composteren: Een handleiding voor een gouden hoop

Wat is composteren eigenlijk?

Compost is het eindproduct van de vertering van groente- fruit en tuinafval. Als dit verteerd is, ontstaat er een bruine, kruimelige substantie die je kunt gebruiken in je tuin. Een mooi proces, omdat het vol met voedingsstoffen zit uit eigen ‘afval’. Composteren wordt in gang gezet door insecten, schimmels en wormen. Denk aan pissebedden, duizendpoten, mieren, regenwormen… Wij vinden ze misschien niet zo aantrekkelijk, maar dit zijn hele nuttige diertjes. Zij brengen in je stapel GFT afval namelijk het composteerproces op gang. Daarnaast heeft de compostbak zuurstof en vocht nodig en het proces doet zijn werk. Ongeveer een jaar later heb je vruchtbare compost. Werk je met een wormenbak? Dan is er na een maand of 2 al vruchtbare compost die je bij je planten in de (moes)tuin kunt gooien. 


Zelf beginnen met composteren 

CompostvatZoals je leest, zoveel is er niet nodig om zelf te composteren. Voldoende organisch materiaal en een plek om te composteren en je kunt al aan de slag. Misschien is wel de moeilijkste keuze die je moet maken of je aan de slag gaat met een compostvat of -bak of met een wormen compostbak. Het voordeel van de regulieren compostbak is dat je daar veel meer in kwijt kan, het voordeel van de wormen compostbak, is dat je daar eerder vruchtbare compost van hebt en ook wormenthee verkrijgt, wat weer heel vruchtbaar is voor in bijvoorbeeld je moestuin. Voor beide methoden valt dus wat te zeggen. 


Goede compost heeft een bepaalde stikstof- en koolstofverhouding. Stikstof komt onder andere uit groente afval, appel- en aardappelschillen en tuinafval. Koolstof vind je vooral terug in planten, eierdozen, koffiefilters, eierschalen en houtsnippers. Geen zorgen, de verhouding hoef je je niet in te verdiepen, zolang je maar volgt wat er wel en niet op de composthoop mag, komt die verhouding goed. 


Dan is natuurlijk de volgende vraag: wat mag er niet op de composthoop? Dat gaat om vlees en botten, olie en vet, visresten en uitwerpselen. Ook eten wat al gekook of gebakken is, mag niet op de composthoop. Dit gaat namelijk stinken en trekt ongedierte aan. Als laatste kun je hebt beste citrusvruchten vermijden. Dit omdat deze producten vaak chemisch gekleurd zijn en het erg veel zuur bevat. Dit duurt langer om te composteren. Dus: Geen vis, vlees, gekookt, gebakken of gebraden eten op de composthoop en beperkt ook citrusvruchten. 

Compost gebruiken 

Verdeel de rijpe compost over de grond of meng het met potgrond. Zeker als je nog oude potgrond over hebt, maak je dit weer vruchtbaar voor hergebruik 

Welke vorm van composteren kies je? 

Wormen composterComposteren met een wormentoren 

De wormentoren bestaat uit meerdere bakken op elkaar gestapeld en is van plastic. De toren vormt een afgesloten systeem. Er ontstaat compost en wormenthee. De wormentoren of vermicomposter kan je gemakkelijk kwijt in een kleine tuin of op een balkon. Ook is deze bak in de (bij)keuken te gebruiken. 

Composteren in een compostvat of bak. 

Dit exemplaar is groter dan een wormentoren. Hier kun je niet alleen je organische keukenafval in omzetten, maar ook al het groenafval, blad en takken uit de tuin. Compost vatten kun je aanschaffen in verschillende maten, dus ook voor de kleinere (of juist grotere) tuin is er één te vinden. 


Wil je ook aan de slag met composteren? Bekijk dan eens onze compostbakken. Wil je meer lezen over composteren? Dit stuk is een fragment uit het boek ‘Een kleine eetbare tuin’ van Madelon Oostwoud. Dit boek is een leuke handleiding om te kunnen smullen uit eigen tuin.

Gerelateerde artikelen

Steeds meer mensen kiezen ervoor om groente, fruit, bloemen en kruiden te kweken en een kas maakt deze keus een stuk makkelijker. Dit zijn de voordelen.....
Op het moment zien we alleen maar leuke, verrukkelijke berichten over verse oogst voorbij komen. Mensen die bezig zijn met oogsten, bakken, inmaken, invriezen en ga zo maar door. Wat doe je nou met je oogst, zeker als je zoveel hebt, dat je het niet in één keer op kunt eten? Dat zochten we voor je uit!
Kersen zijn er in rood en geel, zoet en zuur. Als u ruimte heeft in de tuin, zet er dan kersenbomen in. Oogst kersen als ze rijp zijn, ze worden na de oogst niet rijper. Pluk kersen met steel en al en verwijder de stelen pas na het wassen.
De papaverfamilie, Papaveraceae, is niet groot en bestaat uit 23 geslachten en 250 soorten: de Oosterse en IJslandse papaver, Papaver rhoeas de echte klaproos, Papaver somniferum en Papaver orientale die ook wel slaapbol wordt genoemd. Er zijn papavers in zoveel kleuren, dat die in iedere border kunnen bloeien: knaloranje, vuurrood, petticoat-roze, dieppaars, zacht zalmroze en spierwit. Geef alle papavers een zonnige plek met goed vochtdoorlatende grond.
Evenwicht in de tuin is erg belangrijk om samen met de natuur te kunnen genieten. U kunt de natuur ook een handje helpen met natuurlijke methoden.
Wie droomt er nou niet van een groen gazon. Met het juiste onderhoud is jouw grasmat er eentje waar je buren jaloers op zullen zijn.
Februari is de perfecte maand om je fruitbomen te (ver)planten. De bomen zijn nu namelijk in winterrust. Ze zijn dus gemakkelijk te verplanten. Ook is het een goed moment om een aantal fruitbomen en -planten te snoeien. Welke planten en hoe je gemakkelijk kunt verplanten en snoeien, dat leggen we je uit in dit blog.
De moestuin is weer in opkomst, omdat het gewoon erg leuk is om je eigen groenten te verbouwen en je weet waar het vandaan komt en financieel scheelt het waarschijnlijk ook dan in de winkel tegenwoordig. Als je het moestuinseizoen wilt verlengen, dan kun je overwegen om een kas aan te schaffen. In een kas kun je zaaien, stekken, uitzetten, oogsten en in de wintermaanden kunnen de kuipplanten er overwinteren. Zo maak je bijna het jaar rond gebruik van de kas.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2024 De Wiltfang ®  |  Burgemeester Padmosweg 161  |  3648 BD Wilnis  |  T 0346 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | *** ALLEEN WEBSHOP ONLINE ***

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.