Skip to main content
account
0 items

De geschikte maand om fruitbomen te planten en te snoeien (februari)

02 februari 2024

Februari is de perfecte maand om je fruitbomen te (ver)planten. De bomen zijn nu namelijk in winterrust. Ze zijn dus gemakkelijk te verplanten. Ook is het een goed moment om een aantal fruitbomen en -planten te snoeien. Welke planten en hoe je gemakkelijk kunt verplanten en snoeien, dat leggen we je uit in dit blog.

De geschikte maand om fruitbomen te planten en te snoeien (februari)

Snoeien in februari

Februari is een goede maand om je fruitbomen te snoeien, zoals appel- en peren bomen, dit gaat alleen op als het niet té koud is. Dit geldt overigens ook voor aanplanten. Als het vriest, gewoon niet doen. Zolang de temperatuur boven nul blijft, komt het helemaal goed. 
Een plant die nu goed een snoeibeurt kan gebruiken is bijvoorbeeld de druif. De sapstromen liggen nu stil. De druif zet deze snel weer op gang en te laat snoeien kan ziektes veroorzaken of je plant kan doodbloeden. Dat is jammer, want dat betekent dat je fruitoogst veel kleiner is komend jaar. Andere planten die je in januari kunt (terug)snoeien zijn bijvoorbeeld de kiwi en de witte en zwarte bessen. 
Let op dat je bij het snoeien de natuurlijke lijnen van de plant bewaart. Als je dit niet doet, krijg je en rare vorm in het voorjaar en de zomer en dat is natuurlijk heel jammer. 

Kijk ook eens naar onze snoeikalender, daar staan richtlijnen op welke bomen je wanneer kan snoeien.

Takkenschaar voor snoeienHet juiste snoeigereedschap 

Als je gaat snoeien, zorg dan voor de juiste materialen. Scherpe, schone messen zorgen namelijk voor een goede snijwond. Hierdoor kan de plant goed herstellen. Naast dat het goed is voor de plant, is goed gereedschap ook voor jezelf fijn. Dit zorgt ervoor dat je comfortabel en snel in de tuin kunt werken. Voor kleine takken tot 25 mm gebruik je een snoeischaar. Wordt het dikker? Dan stap je over op een takkenschaar. Hierbij werk je met twee handen, waardoor je meer kracht kunt overbrengen. 

Aanplanten in februari

Fruitbomen en andere bladverliezende planten kunnen heel goed geplant en verplant worden in januari. Ook hier geldt; doe dit pas als de vrieskou voorbij is. Het beste tijdstip is in de vroege ochtend of de avond, want dan zijn er weinig tot geen sapstromen. Let er op dat je de kluit niet te lang boven de grond houdt. Mocht dit het geval zijn, dek de wortels dan af met een doek zodat deze niet uitdroogt. 

Na het verplanten van de boom 

Zodra je de boom of plant op een nieuwe plek hebt gezet, zorg je dat de kluit weer goed bedekt wordt. Controleer ook of de plant genoeg steun heeft en niet bij het eerste zuchtje wind omvalt. Bind hem bijvoorbeeld (tijdelijk) vast aan een paal voor extra steun. Daarna geef je goed water, zodat de plant weer goed kan aansterken. Het verplanten kan namelijk de boom beschadigen, zorg daarom voor zo goed mogelijke omstandigheden. Ook hier geldt weer; met goed gereedschap, werkt het gemakkelijker. Een goede verplantspade zorgt ervoor dat je gemakkelijk wortels doorsnijdt en je ergonomisch werkt.

Gerelateerde artikelen

Wie droomt er nou niet van een groen gazon. Met het juiste onderhoud is jouw grasmat er eentje waar je buren jaloers op zullen zijn.
Februari is de perfecte maand om je fruitbomen te (ver)planten. De bomen zijn nu namelijk in winterrust. Ze zijn dus gemakkelijk te verplanten. Ook is het een goed moment om een aantal fruitbomen en -planten te snoeien. Welke planten en hoe je gemakkelijk kunt verplanten en snoeien, dat leggen we je uit in dit blog.
De moestuin is weer in opkomst, omdat het gewoon erg leuk is om je eigen groenten te verbouwen en je weet waar het vandaan komt en financieel scheelt het waarschijnlijk ook dan in de winkel tegenwoordig. Als je het moestuinseizoen wilt verlengen, dan kun je overwegen om een kas aan te schaffen. In een kas kun je zaaien, stekken, uitzetten, oogsten en in de wintermaanden kunnen de kuipplanten er overwinteren. Zo maak je bijna het jaar rond gebruik van de kas.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2024 De Wiltfang ®  |  Burgemeester Padmosweg 161  |  3648 BD Wilnis  |  T 0346 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | *** ALLEEN WEBSHOP ONLINE ***

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.