Skip to main content
account
0 items

Het verschil tussen pruimen en kwetsen (en oogsten daarvan)

12 juli 2021

Pruimen zijn er in meer variaties dan het meeste andere fruit. Ze verschillen in oogstseizoen, maat, vorm, kleur en smaak. Op ieder gelukzalig moment in de maanden juli tot oktober is het nemen van een hap in een sappige pruim verrukkelijk. Het pruimensap druipt van je kin, zoet met een diepe, perfecte smaak van een zomerse dag.

Het verschil tussen pruimen en kwetsen (en oogsten daarvan)

Wat zijn pruimen?

De Europese pruim Prunus domestica is een kleine, slanke boom met witte bloesem in de lente. De Prunus Italica heeft geelgroene, licht geurende ronde vruchten, met een inkeping langs de zijkant zoals bij de Reine Claude ‘Verte’. Deze echte koningin onder de pruimen, in Engelstalige landen ‘the green gage’ genoemd, heeft een verrukkelijke smaak als die rijp en warm geoogst wordt op een zomerdag. Aan een pruimenboom hangen ieder jaar meer vruchten. ‘Hoe ouder, hoe vruchtbaarder’ zei de fruitbomenkweker.

Er is een groot smaakverschil tussen de verschillende rassen. Leuk is om dit te proeven bij een fruitmuseum of pruimenkweker. Ook zelf kun je goed pruimen kweken in de tuin. Koop een boompje en ga aan de slag. 

Wat is een kwets?

De kwets is eigenlijk een ondersoort van de pruim. Prunus domestica domestica is een oud ras van kleine, langwerpige, blauwe, weinig sappige pruimen. In Vlaanderen wordt kwets ook wel gebruikt als algemene term voor pruim. Meestal wordt de kwets ook niet gegeten, maar gebruikt in te destilleren drank of in gebak. 

Pruimen oogsten

Eetrijpe pruimen en kwetsen voelen een beetje zacht aan en smaken lekker zoet. Is de oogst van rijpe vruchten erg groot, dan is invriezen de oplossing. Halveer de vruchten, verwijder de pit en vries per direct in. Zongerijpte pruimen zijn erg lekker. De roodvlezige en de blauwe pruimen bevatten het meeste antioxidanten.
Onrijp geplukte pruimen worden wel zachter van structuur, maar ze worden niet zoeter bij het narijpen. Iets onrijpe, gebarsten vruchten (door de regen) kunnen geplukt worden om direct te verwerken tot jam.

Sommige vruchten hangen zo hoog dat schudden aan de stam nodig is om ze eruit te rossen. Met een plukzak op een stok is er ook bij te komen. Manden vol kostbare oogst worden de keuken binnen gesleept. De plukhoenderik kan wel 5 kilo pruimen dragen. De mooiste exemplaren krijgen een plaats op een van de mooie schalen op de keukentafel.

Het bewaren van geoogste pruimen

Gebruik oude eierdoosjes om de pruimen die je oogst in te bewaren. Pruimen zijn even groot als een kippenei en passen perfect in de holletjes. Op die manier liggen de pruimen niet op elkaar waardoor ze ook niet gekneusd raken. Bovendien is er zo een mooi overzicht over de gezondheid van elke pruim. Als er eentje rot wordt, dan is dat meteen zichtbaar. Verwijder die snel en verhinder dat die rotte pruim de hele oogst aantast. Mocht je dan de pruimen nog willen beschermen tegen ongedierte, dan is het een idee om de pruimen te bewaren in een proviandkast, waar geen dier bij kan. 

Snoeien van de pruimenboom

Luchtig gesnoeide bomen drogen sneller op en de vruchten worden minder aangetast. Snoei dode of beschadigde takken in de nazomer als de oogst eraf is en het blad er nog aan de boom zit.  Eenmaal gesnoeid? Zorg dan ook voor de juiste voeding. Pruimenbomen hebben vochtige voedzame grond nodig.

Aardappels. Ze zijn er in verschillende soorten, maten, vormen, kleuren en smaken. Wereldwijd worden er wel 4000 rassen aardappels gekweekt. In Nederland en België zijn 200 rassen pootaardappels te koop. Het oogsten van de verschillende rassen kan het hele jaar door. Toch wordt er traditioneel het meeste geoogst in augustus en september. Het bekende oogstseizoen. Maar, wanneer weet je eigenlijk dat een aardappel klaar is om geoogst te worden?
Appels zijn een veel geteelde fruitsoort. De appeloogst is van augustus tot ver in oktober, afhankelijk van het ras, de grondsoort en het weer. Het plukken van appels moet in de juiste periode gebeuren.
Augustus is de perfecte maand om de haag te snoeien. Dit is een niet heel moeilijke tuinklus, maar wel een die perfectie vraagt. Want een hap uit de haag, dat wil je natuurlijk voorkomen. Met een aantal handige tips, is het gelukkig zo voor elkaar.
Juli is een echte topmaand in de moestuin. Composteren, water geven, planten aanaarden en steunen, uitdunnen, verplanten, verspenen en oogsten. Deze maand zijn ook de knoflook en ui aan de beurt voor de oogst. En dat is eigenlijk een heel eenvoudig klusje!
Pruimen zijn er in meer variaties dan het meeste andere fruit. Ze verschillen in oogstseizoen, maat, vorm, kleur en smaak. Op ieder gelukzalig moment in de maanden juli tot oktober is het nemen van een hap in een sappige pruim verrukkelijk. Het pruimensap druipt van je kin, zoet met een diepe, perfecte smaak van een zomerse dag.
Smeerwortel is een fantastische plant in de tuin. De jonge bladeren zijn eetbaar in het voorjaar. Het hele jaar is het blad van deze plant te gebruiken als compostversneller in een compostbak. Maak gier van het blad om aardappelen op een natuurlijke manier te voeden. Het is ook een waardevolle bijenplant!
Met de droge dagen voor de deur, heeft je tuin nog veel meer behoefte aan water dan normaal. En juist nu moeten we voorzichtig omgaan met onze drinkwaterreserves, want we willen niet dat we straks niet meer de kraan open mogen draaien. Zo effectief mogelijk water geven, dat doe je met een druppelslang. In het kort: water komt eerder op de juiste plek terecht, waardoor het water bespaard wordt.
Wist je dat compost de belangrijkste voedingsbron voor jouw tuin is? Vooral gecomposteerde producten uit éigen tuin bevatten belangrijke voedingsstoffen. Jammer genoeg is er nog te weinig bekend over compost. Zo wordt bijvoorbeeld beweerd dat het stinkt en dat het veel ruimte inneemt. Nou beide kunnen we bij deze ontkrachten. Want het stinkt niet en zelfs in een kleine tuin kun je vaak al een compostbak kwijt. En er valt nog veel meer te leren over compost…
Onkruid; we zijn het liever kwijt dan rijk. Toch heeft onkruid ook een hele nuttige functie. Zo bevat het vaak veel voedingsstoffen en zorgt het voor meer biodiversiteit in de tuin. In dit blog geven we je tips voor het gebruik van de meest voorkomende vormen van onkruid en ook hoe je het eenvoudig kunt bestrijden.
Staat je tuinset al buiten? Om het hele seizoen optimaal te kunnen genieten van je houten tuinmeubels, is het van belang deze goed te onderhouden. Met de tips uit dit blog kun je aan de slag en gaan je tuinmeubels nog jaren mee
We ontdekken steeds meer hoe belangrijk het is om te weten waar eigen voedsel vandaan komt. Moestuinieren wordt dan ook steeds populairder en de mogelijkheden om te kweken zijn heel breed. Eén van die groenten die je kunt kweken, zijn aardappels. Een relatief eenvoudig te kweken groente (of eigenlijk knol) en bruikbaar voor zoveel verschillende gerechten. Met de tips uit ons blog kun jij ook van start.
Nu de lente echt begonnen is en het door de zomertijd langer licht is, kunnen we weer fanatiek aan de slag in de tuin. De zon gaat steeds later onder, dus buiten zitten gaat tot in de late uurtjes. Heerlijk na een lange werkdag, of gewoon in het weekend omdat je er geen genoeg van kunt krijgen. De lente laat ons opleven en dat moeten we ook doen met de border. Meer leven creëren! Dat kan met een paar eenvoudige stappen.
Een gezonde tuin, betekent ook een plek waar dieren graag voedsel en veiligheid komen zoeken. En dan moet je niet alleen denken aan vogels en egels, maar juist ook aan de insecten als vlinders , hommels en (solitaire) bijen. Deze insecten dragen bij aan onze voedselketen. Hoe meer voedsel voor hen te vinden is in jouw gezonde tuin, hoe beter het gaat met de populatie van deze dieren. Met name de bijen kunnen daar een beetje hulp bij gebruiken. En dat is veel eenvoudiger dan je denkt!
Nu de zon schijnt, begint het bij iedereen te kriebelen om naar buiten te gaan. In deze tijd is het ok belangrijk om het gazon extra aandacht te geven. Zo geniet je straks in de zomer van een prachtig groen gazon. In dit blog geven we 5 stappen voor een stralend gazon!
Van januari tot maart kun je voor het eerst de fruitbomen snoeien. Doe dit na de vorst en als het droog is om ziektes te voorkomen. Jonge bomen behoeven meer aandacht dan de oudere fruitbomen. Ook is het gebruik van het juiste materiaal heel belangrijk. Lees in ons blog waar je allemaal op moet letten.
Je hebt vast wel eens het woord grelinette voorbij zien komen, maar wat betekent het nou? En wat kan je ermee? Het belangrijkste is de grond beluchten. Hoe je dit doet en waarom je voor een grelinette en niet een spitvork moet kiezen om de grond te beluchten, leggen we uit in dit blog.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.