Skip to main content
account
0 items

Het verschil tussen pruimen en kwetsen (en oogsten daarvan)

12 juli 2021

Pruimen zijn er in meer variaties dan het meeste andere fruit. Ze verschillen in oogstseizoen, maat, vorm, kleur en smaak. Op ieder gelukzalig moment in de maanden juli tot oktober is het nemen van een hap in een sappige pruim verrukkelijk. Het pruimensap druipt van je kin, zoet met een diepe, perfecte smaak van een zomerse dag.

Het verschil tussen pruimen en kwetsen (en oogsten daarvan)

Wat zijn pruimen?

De Europese pruim Prunus domestica is een kleine, slanke boom met witte bloesem in de lente. De Prunus Italica heeft geelgroene, licht geurende ronde vruchten, met een inkeping langs de zijkant zoals bij de Reine Claude ‘Verte’. Deze echte koningin onder de pruimen, in Engelstalige landen ‘the green gage’ genoemd, heeft een verrukkelijke smaak als die rijp en warm geoogst wordt op een zomerdag. Aan een pruimenboom hangen ieder jaar meer vruchten. ‘Hoe ouder, hoe vruchtbaarder’ zei de fruitbomenkweker.

Er is een groot smaakverschil tussen de verschillende rassen. Leuk is om dit te proeven bij een fruitmuseum of pruimenkweker. Ook zelf kun je goed pruimen kweken in de tuin. Koop een boompje en ga aan de slag. 

Wat is een kwets?

De kwets is eigenlijk een ondersoort van de pruim. Prunus domestica domestica is een oud ras van kleine, langwerpige, blauwe, weinig sappige pruimen. In Vlaanderen wordt kwets ook wel gebruikt als algemene term voor pruim. Meestal wordt de kwets ook niet gegeten, maar gebruikt in te destilleren drank of in gebak. 

Pruimen oogsten

Eetrijpe pruimen en kwetsen voelen een beetje zacht aan en smaken lekker zoet. Is de oogst van rijpe vruchten erg groot, dan is invriezen de oplossing. Halveer de vruchten, verwijder de pit en vries per direct in. Zongerijpte pruimen zijn erg lekker. De roodvlezige en de blauwe pruimen bevatten het meeste antioxidanten.
Onrijp geplukte pruimen worden wel zachter van structuur, maar ze worden niet zoeter bij het narijpen. Iets onrijpe, gebarsten vruchten (door de regen) kunnen geplukt worden om direct te verwerken tot jam.

Sommige vruchten hangen zo hoog dat schudden aan de stam nodig is om ze eruit te rossen. Met een plukzak op een stok is er ook bij te komen. Manden vol kostbare oogst worden de keuken binnen gesleept. De plukhoenderik kan wel 5 kilo pruimen dragen. De mooiste exemplaren krijgen een plaats op een van de mooie schalen op de keukentafel.

Het bewaren van geoogste pruimen

Gebruik oude eierdoosjes om de pruimen die je oogst in te bewaren. Pruimen zijn even groot als een kippenei en passen perfect in de holletjes. Op die manier liggen de pruimen niet op elkaar waardoor ze ook niet gekneusd raken. Bovendien is er zo een mooi overzicht over de gezondheid van elke pruim. Als er eentje rot wordt, dan is dat meteen zichtbaar. Verwijder die snel en verhinder dat die rotte pruim de hele oogst aantast. Mocht je dan de pruimen nog willen beschermen tegen ongedierte, dan is het een idee om de pruimen te bewaren in een proviandkast, waar geen dier bij kan. 

Snoeien van de pruimenboom

Luchtig gesnoeide bomen drogen sneller op en de vruchten worden minder aangetast. Snoei dode of beschadigde takken in de nazomer als de oogst eraf is en het blad er nog aan de boom zit.  Eenmaal gesnoeid? Zorg dan ook voor de juiste voeding. Pruimenbomen hebben vochtige voedzame grond nodig.

“Écht mooi tuingereedschap waar je trots op bent. En voor iedereen met een passie voor tuineren!” Dat was het bedrijfsplan waarmee onze oprichters 25 jaar geleden De Wiltfang startten. Nu vieren we dat we al een kwart eeuw het verschil maken voor tuinliefhebbers. Maar waar komt die naam De Wiltfang toch vandaan?"
Wanneer je aan het tuinieren slaat, is er niets zo belangrijk als goed, kwalitatief gereedschap. Want met het juiste gereedschap, wordt de klus ook leuker en eenvoudiger om te doen. Bij het grondbewerkingsproces zijn er eigenlijk 4 methodes die je toepast: Omwerken, beluchten, cultiveren en schoffelen.
Ben je van plan om een strakke graskant of een scheiding te maken tussen gras en grind dan kan je het beste borderranden plaatsen oftewel kantopsluiting. Bekijk eerst goed wat jij mooi vind staan in je tuin en naast dat het er netjes uit ziet is het ook makkelijk om je graskanten bij te houden.
We zijn ons steeds bewuster van de natuur het milieu en hoe we de aarde willen achterlaten voor onze (klein)kinderen. Steeds meer mensen kiezen daarom ook voor het plaatsen van een regenton. Op een duurzame manier omgaan met onze leefomgeving is namelijk steeds belangrijker. Wat de voordelen zijn van een regenton en waar je op moet letten bij het plaatsen, dat lees je hieronder.
Leven in de tuin: wie geniet daar nou niet van. Door een nestkast op te hangen, kun je dat leven al vanaf het prille begin meemaken. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het ophangen van een nestkast. Je leest ze hieronder.
Heb jij een kleine stadstuin of balkon en wil je graag meer genieten van groen? Dat is zeker mogelijk! Het vraagt wat creativiteit, maar ook jij kunt in de zomer lekker vertoeven tussen bloemen en planten. Met een paar kleine aanpassingen, kun je de ruimte efficiënt gebruiken en is het zo gebeurd!
We zijn steeds bewuster bezig met de aarde, het klimaat en duurzaamheid. Ook waar producten vandaan komen, vinden we steeds belangrijker. Lokaal gaat boven import en biologisch boven massateelt. We telen steeds meer zelf en proberen daarvoor de beste omstandigheden te creëren. Door een houten tuinkas te plaatsen, zet je daarin een grote stap.
Een moestuin is een mooi project voor elke tuin. Groot of klein, op balkon in potten, of op een leeg stukje grond in de achtertuin. Je bewust worden van hoe groente en fruit zich ontwikkelen, van gezonde voeding en het allerleukste; genieten van al het lekkers uit de eigen moestuin. Voor kinderen is dit ook nog eens extra leerzaam. Jong geleerd, is oud gedaan. Wil je een moestuin met je kinderen of kleinkinderen beginnen? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Je leest ze in ons blog!
Januari is de perfecte maand om je fruitbomen te (ver)planten. De bomen zijn nu namelijk in winterrust. Ze zijn dus gemakkelijk te verplanten. Ook is het een goed moment om een aantal fruitbomen en -planten te snoeien. Welke planten en hoe je gemakkelijk kunt verplanten en snoeien, dat leggen we je uit in dit blog.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2022 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.