Skip to main content
account
0 items

Het verschil tussen pruimen en kwetsen (en oogsten daarvan)

12 juli 2021

Pruimen zijn er in meer variaties dan het meeste andere fruit. Ze verschillen in oogstseizoen, maat, vorm, kleur en smaak. Op ieder gelukzalig moment in de maanden juli tot oktober is het nemen van een hap in een sappige pruim verrukkelijk. Het pruimensap druipt van je kin, zoet met een diepe, perfecte smaak van een zomerse dag.

Het verschil tussen pruimen en kwetsen (en oogsten daarvan)

Wat zijn pruimen?

De Europese pruim Prunus domestica is een kleine, slanke boom met witte bloesem in de lente. De Prunus Italica heeft geelgroene, licht geurende ronde vruchten, met een inkeping langs de zijkant zoals bij de Reine Claude ‘Verte’. Deze echte koningin onder de pruimen, in Engelstalige landen ‘the green gage’ genoemd, heeft een verrukkelijke smaak als die rijp en warm geoogst wordt op een zomerdag. Aan een pruimenboom hangen ieder jaar meer vruchten. ‘Hoe ouder, hoe vruchtbaarder’ zei de fruitbomenkweker.

Er is een groot smaakverschil tussen de verschillende rassen. Leuk is om dit te proeven bij een fruitmuseum of pruimenkweker. Ook zelf kun je goed pruimen kweken in de tuin. Koop een boompje en ga aan de slag. 

Wat is een kwets?

De kwets is eigenlijk een ondersoort van de pruim. Prunus domestica domestica is een oud ras van kleine, langwerpige, blauwe, weinig sappige pruimen. In Vlaanderen wordt kwets ook wel gebruikt als algemene term voor pruim. Meestal wordt de kwets ook niet gegeten, maar gebruikt in te destilleren drank of in gebak. 

Pruimen oogsten

Eetrijpe pruimen en kwetsen voelen een beetje zacht aan en smaken lekker zoet. Is de oogst van rijpe vruchten erg groot, dan is invriezen de oplossing. Halveer de vruchten, verwijder de pit en vries per direct in. Zongerijpte pruimen zijn erg lekker. De roodvlezige en de blauwe pruimen bevatten het meeste antioxidanten.
Onrijp geplukte pruimen worden wel zachter van structuur, maar ze worden niet zoeter bij het narijpen. Iets onrijpe, gebarsten vruchten (door de regen) kunnen geplukt worden om direct te verwerken tot jam.

Sommige vruchten hangen zo hoog dat schudden aan de stam nodig is om ze eruit te rossen. Met een plukzak op een stok is er ook bij te komen. Manden vol kostbare oogst worden de keuken binnen gesleept. De plukhoenderik kan wel 5 kilo pruimen dragen. De mooiste exemplaren krijgen een plaats op een van de mooie schalen op de keukentafel.

Het bewaren van geoogste pruimen

Gebruik oude eierdoosjes om de pruimen die je oogst in te bewaren. Pruimen zijn even groot als een kippenei en passen perfect in de holletjes. Op die manier liggen de pruimen niet op elkaar waardoor ze ook niet gekneusd raken. Bovendien is er zo een mooi overzicht over de gezondheid van elke pruim. Als er eentje rot wordt, dan is dat meteen zichtbaar. Verwijder die snel en verhinder dat die rotte pruim de hele oogst aantast. Mocht je dan de pruimen nog willen beschermen tegen ongedierte, dan is het een idee om de pruimen te bewaren in een proviandkast, waar geen dier bij kan. 

Snoeien van de pruimenboom

Luchtig gesnoeide bomen drogen sneller op en de vruchten worden minder aangetast. Snoei dode of beschadigde takken in de nazomer als de oogst eraf is en het blad er nog aan de boom zit.  Eenmaal gesnoeid? Zorg dan ook voor de juiste voeding. Pruimenbomen hebben vochtige voedzame grond nodig.

Evenwicht in de tuin is erg belangrijk om samen met de natuur te kunnen genieten. U kunt de natuur ook een handje helpen met natuurlijke methoden.
Wie droomt er nou niet van een groen gazon. Met het juiste onderhoud is jouw grasmat er eentje waar je buren jaloers op zullen zijn.
Februari is de perfecte maand om je fruitbomen te (ver)planten. De bomen zijn nu namelijk in winterrust. Ze zijn dus gemakkelijk te verplanten. Ook is het een goed moment om een aantal fruitbomen en -planten te snoeien. Welke planten en hoe je gemakkelijk kunt verplanten en snoeien, dat leggen we je uit in dit blog.
De moestuin is weer in opkomst, omdat het gewoon erg leuk is om je eigen groenten te verbouwen en je weet waar het vandaan komt en financieel scheelt het waarschijnlijk ook dan in de winkel tegenwoordig. Als je het moestuinseizoen wilt verlengen, dan kun je overwegen om een kas aan te schaffen. In een kas kun je zaaien, stekken, uitzetten, oogsten en in de wintermaanden kunnen de kuipplanten er overwinteren. Zo maak je bijna het jaar rond gebruik van de kas.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2024 De Wiltfang ®  |  Burgemeester Padmosweg 161  |  3648 BD Wilnis  |  T 0346 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | *** ALLEEN WEBSHOP ONLINE ***

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.