Skip to main content
account
0 items

Onkruid weg – zonder gif!

26 mei 2020
Elly van Kampen - TuinHappy

Hoe je op een milieuvriendelijke manier van je onkruid af komt. Onkruid in je tuin hoeft geen plaag te worden. Als je maar op tijd maatregelen neemt. Op een natuurlijke manier onkruid bestrijden, het kan!

Onkruid weg – zonder gif!

Onkruid in je tuin hoeft geen plaag te worden. Als je maar op tijd maatregelen neemt. Op een natuurlijke manier onkruid bestrijden, het kan! Met een goede schoffel, penworteltrekker en onkruidschopje kun je de meeste onkruiden wel aan.  

Onkruid in je gazon


Paardenbloem met penwortel

Kijk regelmatig je grasmat na en verwijder het onkruid met wortel en al. Kijk of het onkruid een penwortel heeft of meerdere ­wortels bevat. Penwortelonkruid is vaak te herkennen aan het rozet van bladeren rondom de wortel.Een enkel onkruidje in je grasmat is op zich natuurlijk geen probleem. Het gevaar is echter dat het grote plekken kunnen worden en je gras gaan verdringen. Verwijder onkruid daarom op tijd.  
Een penwortel gaat vaak diep de grond in en deze moet je geheel verwijderen. Als de wortel afbreekt is er kans dat het onkruid terugkomt. Gebruik dus een penworteltrekker.

Voorbeelden van penwortelonkruid: paardenbloem, fluitenkruid, herderstasje, varkensgras en smeerwortel.  

Penworteltrekker

Met een penworteltrekker haal je het penwortelonkruid gemakkelijk uit de grond. 
Een penworteltrekker is een superhandig tuingereedschap. Je steekt het grijpertje midden in het rozet van bladeren. Trap het,  met je voet op het pedaaltje, naar beneden. Door de steel naar je toe te trekken grijpt het gereedschap de penwortel vast en kun je het onkruid er in één keer uittrekken. Penworteltrekker met uitleg
Tip:
Voorkomen is beter dan genezen! In een goed onderhouden gazon heb je minder last van onkruid. Een goed bemeste grasmat heeft veel wortels waardoor er voor onkruid gewoon geen plek meer is. 

Onkruid in je border of moestuin

Schoffel onkruid wiedenOnkruid tussen je planten is niet fijn. Je kunt gemakkelijk om je planten heen schoffelen en zo het onkruid een halt toe roepen. 

Schoffel bij voorkeur op een zonnige, niet regenachtige dag. Met schoffelen snijd je, door een heen en weergaande beweging vlak onder de grond, het onkruid doormidden.

Het droogt snel uit en verdort.  Heb je veel onkruid, dan is schoffelen een effectieve manier om snel en gifvrij van je onkruid af te komen.

Puntschoffel

Puntschoffel onkruid wiedenMet een puntschoffel kun je mooi om je vaste planten heen schoffelen of vlak langs randen onkruid verwijderen. Daarnaast heeft deze schoffel als voordeel dat je hiermee stevige onkruiden gemakkelijk doormidden kunt snijden.

Met de bijbehorende lange steel van 1,90 m. hoef je minder bewegingen te maken.

“Jong geleerd is oud gedaan”

Ook kinderen kun je aanleren dat tuinieren leuk is! Leer samen onkruidjes herkennen en geef ze een eigen setje kindergereedschap en een kruiwagentje

En laat ze bijvoorbeeld zelf bloemetjes, sla of bietjes zaaien.  Dit lukt bijna altijd. Zo geef je ze een groene start.

Kinder tuingereedschap                   Kinder kruiwagen

Gerelateerde artikelen

Velen van ons, snoeien hun bomen in de winter terug. Dit kan prima, want veel bomen zijn het hele jaar door te snoeien. Er zijn ook uitzonderingen, mocht je niet weten welke boom je hebt, snoei dan in de zomer, voor snelle wondgenezing. Snel wondherstel gaat nog beter met de juiste manier van snoeien en het juiste materiaal. In ons blog leggen wij het uit.
Eigen groente en fruit kweken heeft vele voordelen. Steeds meer mensen kiezen hiervoor, omdat je dan weet waar de teelt vandaan komt. Langer genieten van eigen oogst kan door het plaatsen van een kas. De voordelen van een kas, lees je in ons blog.
Wat is het een heerlijke nazomer. Begon september een beetje waterig, nu lopen we weer in onze korte broek of jurk lekker buiten of zitten we 's avonds tot laat buiten rond het vuur. Van dat heerlijke weer willen we natuurlijk extra lang genieten, maar hoe zorg je dat je tuin ook om te genieten blijft? Met deze tips ben je al een eind op weg.
Het is september, de zomer is nu tegen zijn eind. We genieten van de tuin tijdens de dagen dat er nog lekker weer is, maar maken ons ook klaar voor de start van de herfst. De laatste jaren lijkt het wel alsof de zomer een beetje opschuift, dus we kunnen gelukkig nog wel lekker in de tuin aan de slag en deze alvast voorbereiden voor het najaar. Bijvoorbeeld door het snoeien van de beplanting. Welke planten en bomen je het beste kan snoeien in september? We zetten het op een rijtje.
Op het moment zien we alleen maar leuke, verrukkelijke berichten over verse oogst voorbij komen. Mensen die bezig zijn met oogsten, bakken, inmaken, invriezen en ga zo maar door. Wat doe je nou met je oogst, zeker als je zoveel hebt, dat je het niet in één keer op kunt eten? Dat zochten we voor je uit!
Nu de vakantie voor de eersten tegen zijn einde loopt, is het tijd om je huis weer helemaal klaar te maken voor een nieuw (school)jaar. Alles schoonmaken, misschien her en der een likje verf en vloeren en meubels weer beschermen tegen beschadigingen en vuil of wat dacht je van wat nieuwe planten in huis! Duurzaam en milieubewust aan de slag? Gebruik dan onze tips!
De zomer is in volle gang. Je moestuin groeit als kool, de planten staan in bloei. Overal waar je kijkt zie je groen. En bij groen hoort leven in de tuin. De bijen, de vlinders, de vogels… Je kunt ze allemaal een veilige plek geven, waardoor jouw tuin een plek wordt waar de dieren zich fijn in voelen.
Het is zomer! Wat een feest in de tuin. Bloemen staan in bloei, planten groeien harder dan ooit. Het is bijna niet te overzien. Ze woekeren alle kanten op, hoe houd je ze nou in bedwang? Nou dáár komen wij om de hoek kijken. We geven je 5 simpele oplossingen voor meer orde in je tuin.
Vanaf half juni tot en met augustus is het tijd om de courgette te oogsten. De courgette is één van de makkelijkste groentes om zelf te kweken en wint steeds meer aan populariteit in Nederland. En naast makkelijk, is hij ook nog eens heel gezond, de schil zit namelijk bom vol vitamines. Na het oogsten zijn er genoeg opties voor de bereiding... Een lekkere soep, ovenschotel of wat dacht je van courgetti? Mogelijkheden zat en we delen nu twee hele makkelijke opties waar je snel meer zelf aan de slag kunt.
Nu op vakantie naar het buitenland er voor heel veel mensen niet in zit, zijn we op zoek naar alternatieven in ons eigen land. Gelukkig is daar genoeg moois te vinden. Met de zomerperiode voor de deur geven wij een aantal tips van kasteeltuinen die écht een bezoekje waard zijn.
Hoe je op een milieuvriendelijke manier van je onkruid af komt. Onkruid in je tuin hoeft geen plaag te worden. Als je maar op tijd maatregelen neemt. Op een natuurlijke manier onkruid bestrijden, het kan!
Tijdens droge periodes is het heel belangrijk om water te geven aan je planten in de tuin. In ons blog vind je 5 bewater systemen die niet mogen ontbreken in je tuin.
Wie droomt er nou niet van een groen gazon. Met het juiste onderhoud is jouw grasmat er eentje waar je buren jaloers op zullen zijn.
Beginnen met composteren is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Kies het juiste systeem, passend bij je huishouden en tuin en aan de slag!
Dieren in de tuin… die zal je vanaf nu wel wat vaker tegen komen. De natuur ontwaakt en daar horen ook de vogels, vlinders, insecten en andere dieren bij! Wist je dat je heel veel invloed hebt op de natuur? Je kunt in je eigen tuin of op je eigen balkon een geschikte omgeving creëren voor de dieren. Hoe? Dat vertellen we je in ons blog!
Maart is de tijd om de rozenstruik te snoeien. Zo heb je in de zomer een mooie tuin, vol bloeiende rozen. Hoe je dit moet aanpakken, lees je in ons blog.
De zon komt tevoorschijn, het begint te kriebelen. Tijd om de tuin in te gaan! Met deze 4 tips is je tuin weer helemaal klaar voor het voorjaar.
Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.