Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

December 2014: Geuren, kleuren en smaken

29 november 2014
Claudia Reina

DECEMBER GEUREN, KLEUREN EN SMAKEN Specifieke geuren van winters december zijn voor mij kaneel, kruidnagel en open haardhout. Mijn favoriete feestelijke kleuren van december zijn wit, rood, goud en zilver. Feestelijke decembersmaken die ik proef zijn vooral noten, chocolade en mandarijn.

December 2014: Geuren, kleuren en smaken

DECEMBER GEUREN, KLEUREN EN SMAKEN
Specifieke geuren van winters december zijn voor mij kaneel, kruidnagel en open haardhout. Mijn favoriete feestelijke kleuren van december zijn wit, rood, goud en zilver. Feestelijke decembersmaken die ik proef zijn vooral noten, chocolade en mandarijn.

WINTERTIJD
Het is dassen- en jassenweer. Dik aangekleed ga ik naar buiten, ongeacht mijn doel. De zon staat veel te ver weg om me te verwarmen. Als ik buiten ben moet ik zelf maar voor beweging zorgen om me warm te houden. Ook als er geen werk is te verzetten, ben ik vaak in mijn Smultuin. Gewoon er zijn, zoals je ook zwijgend op de bank kunt zitten met iemand die je liefhebt en met wie je je hart in stilte kunt delen. Ik klop eens op de bast van de ‘Bramley’s seedling’ moesappelboom en adem op de knoppen. En haal mijn hand langs de zwarte bes, die ook nu geurt.

Het is ineens winter. Net op tijd in de Smultuin een Victorian bell gezet over de laurier, rozemarijn en tijm. Snel heb ik nog even de wintertuinbonen met transparant tuinfleece overdekt en flink wat water uit de regentonnen geschept, om ruimte te scheppen. Het water gaat uit zetten tijdens de vorst. Een oude deken over de koude bak gedaan om de zaailingen en winterpostelein te beschermen. De tere struiken hebben een beschermhoes om zich warm te houden.

Er ligt een dekbed van blad ligt over de tuin, met een dikke laag compost eronder. De wormen blijven zo warm en actief en doen het spitwerk voor mij deze winter. De pastinaak, die is blijven staan in de grond, wordt steeds zoeter doordat de vorst er nu overheen is geweest, net als de kolen.

Mijn voornaamste bezigheden zijn foto’s maken in de sneeuw en vogels voeren . Eigenlijk is de Cavolo Nero nu te mooi om te eten. Toch eten we morgen Cavolo Nero als lunch. Daar ga ik pesto van maken, om door de spaghetti te doen. Als het dan blijft sneeuwen, kan ik lekker binnen blijven en flink doorschrijven. Even nog een blik naar buiten werpen. Is dat een kramsvogel die van de rode besjes van de Cotoneaster snoept? Iedere dag is er een tak meer zonder besjes. Deze dwergmispel is familie van de Rosaceae.

Soms ga ik dik aangekleed even de kou in, om het keukenafval in de compostbal te doen. Ik zie nog wat onkruid en wied weer een emmertje vol. Dan snel weer naar binnen.

Op een dag is vrijwel alle sneeuw verdwenen. Het leek al wat langer licht vandaag. De dagen lengen weer en de kortste dag op 21 december is gelukkig alweer voorbij. Winterwende! Ik verlang naar zon en warme zeewind. Snoepend van de gedroogde appeltjes, bedenk ik dat de vogels vast ook weer trek hebben. Even kijken of ze nog genoeg voer hebben. Ik geef ze wat van mijn gedroogde appeltjes, een handje havermout en zaadjes uit het blikken doosje dat altijd voor hun klaar staat. De egel ligt beschut in zijn egelhuis te overwinteren. Die zie ik voorlopig niet meer, hij is vast in winterslaap. Er ligt een dikke laag sneeuw op de vogelhuisjes en het vogelvoederhuis . De tuin ligt er prachtig bij. Ik kijk alleen maar ademloos toe. Ook de vleermuizenkast is bezet. De lieveheersbeestjes slapen in een hotel, net als iedere jaar hebben ze zich daar verschanst.

Het is nog lang geen tijd om te zaaien en toch staat het blik vol zakjes zaad klaar voor gebruik. Zakjes vol dromen...

En dan is er sneeuw, die zich ontspannen heeft uitgestrekt over de tuin. Ik kijk er ademloos naar vanuit mijn werkkamer. Als ik een uurtje later de tuin inloop zie ik aan de vogelvoetjes dat ze me voor zijn geweest. Ik vraag me af of zij ook hebben geluisterd naar het knisperen van de vers sneeuw onder hun pootjes. De doffe stilte verrast me altijd weer, sneeuw dempt en maakt de wereld zachter en trager. Het grote onthaasten is begonnen.

De sneeuw is nu zo dik, buiten is het aangenaam stil, alle mensen lijken nu ook in winterslaap te zijn.

Zondag de 21ste is het de kortste dag. Daarna gaan de dagen gelukkig weer lengen. Een heerlijk vooruitzicht.

Wachten totdat het iets minder snel donker wordt, duurt lang. De stapel leesvoer is gelukkig hoog en tijd is er volop. Winter is de perfecte tijd om de tuinsuccessen en mislukkingen van het afgelopen seizoen na te lezen . De verzamelde zaden sorteer ik weer op maand en week zodat ik in het zaaiseizoen direct van start kan gaan. De zelf gekweekte zaden doe ik in zadenbewaarzakjes .

Lees meer in eMagazine SMULTUIN in 4 seizoenen WINTER editie.

DECEMBER GEUREN, KLEUREN EN SMAKEN Specifieke geuren van winters december zijn voor mij kaneel, kruidnagel en open haardhout. Mijn favoriete feestelijke kleuren van december zijn wit, rood, goud en zilver. Feestelijke decembersmaken die ik proef zijn vooral noten, chocolade en mandarijn.
Let op! Er valt goud uit de lucht. De kleuren van november variëren van goudgeel, vlammend rood tot knaloranje. Uiteindelijk wordt alle blad bruinzwart met de waarde van goud.
Oktober, het klinkt al als de ultieme herfstmaand. Mijn eerste associatie is wandelingen in bossen vol met rood-bruin gekleurde beukenbomen, .....
Juli was uitzonderlijk nat en ook in augustus bleef het regelmatig regenen. De echte zomerhitte bleef uit. Voor de druiven en tomaten was dat minder maar olijven ...
Lees alles over tuinieren in terra cotta. Annemiek kocht in 1999 een droomhuis in Italië waarover ze met enthousiasme schrijft.
Droom je er wel eens van... Lekker eten uit je eigen Smultuin? Ooit wel eens groene of paarse asperges gegeten? Rauw?
Marga Boutkan vertelt u alle over kruiden, geurkruiden, medicinale en culinaire kruiden.
Maart: verwachtingen scheppen. Zaaien, snoeien en mesten, maart is voor mij de meest drukke maand.
Voorjaar! Heerlijk buiten met een kopje koffie, genieten van het groen dat langzaam opkomt. Eh groen? Oh ja, die tuin. Daar wilden we nog wat mee……

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.