Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

December 2015 - Schimmel in huis?

01 december 2015
Wyger Smits - huisschilder

Tijdens de koude wintermaanden wordt er binnenshuis vaak minder goed geventileerd met als gevolg dat schimmels ontstaan. Voor dit vervelende vaak terugkerende probleem biedt Auro een systeem aan dat zonder chloor en andere giftige stoffen schimmelproblemen doeltreffend aanpakt: Het Pursan anti schimmelsysteem. Dit systeem bestaat uit 3 onderdelen: - Schimmelverwijderaar Nr. 412 - Schimmelstop Nr. 413 - Anti schimmelverf Nr. 327

December 2015 - Schimmel in huis?

Schimmel in huis?

Tijdens de koude wintermaanden wordt er binnenshuis vaak minder goed geventileerd met als gevolg dat schimmels ontstaan.

Voor dit vervelende vaak terugkerende probleem biedt Auro een systeem aan dat zonder chloor en andere giftige stoffen schimmelproblemen doeltreffend aanpakt:
Het Pursan anti schimmelsysteem. Dit systeem bestaat uit 3 onderdelen:

  • Schimmelverwijderaar Nr.412                                                                                                                            
  • Schimmelstop Nr.413                                          
  • Anti schimmelverf Nr.327

Wat zijn schimmels:

Schimmels zijn micro organismen die zich door middel van sporen vermeerderen. Onzichtbaar zijn ze in de omgeving aanwezig en kunnen zich overal verspreiden. Schimmels voelen zich het best in een vochtige, warme organische omgeving. In het beginstadium zijn schimmels met het blote oog niet te zien, zodat ze zich onzichtbaar kunnen uitbreiden.
Bij schimmels moet men in eerste instantie de oorzaak van de vochtigheid oplossen. Onzichtbare schimmels, bijvoorbeeld achter meubels, vloerbedekking of gordijnen zijn herkenbaar door een muffe, aardse geur. Schimmels zijn ware overlevers en zijn goed bestand tegen verschillende omstandigheden zoals extreme droogte, warmte en vorst. Ook droge schimmelplekken moeten worden behandeld omdat deze bij blootstelling aan vocht opnieuw opleven.

Schimmels en gezondheid:

Bij schimmel is voorzichtigheid geboden: De donkere vlekken zijn niet alleen optisch een probleem maar sommige schimmels kunnen, buiten dat ze schade aan het oppervlak veroorzaken, ook leiden tot aanzienlijke gezondheidsproblemen. Schimmels zijn in lage concentraties niet gevaarlijk voor gezonde mensen, maar als de concentraties hoger worden, door gunstige omstandigheden voor schimmels, wordt het zelfs voor gezonde mensen een probleem. De sporen van schimmels verplaatsen zich door de lucht en kunnen allergische reacties veroorzaken aan neus, keel en bronchiën. Dit kan zich uiten in de vorm van een loopneus, ademhalingsproblemen en gaat soms gepaard met hoesten en jeukende gezwollen ogen. Sommige schimmelsoorten vormen een gif genaamd microtoxine dat zich door de lucht verspreid. Bij inademing kan dit leiden tot irritatie van de slijmvliezen en luchtwegen, en kan zelfs ontstekingen veroorzaken in de longen of het immuunsysteem aantasten. Wanneer er donkere schimmelvlekken op de wand zichtbaar worden, zijn mensen zich er pas van bewust dat er een probleem is.

Oorzaken van schimmelvorming:

Constructie fouten: Schimmels houden van vocht. Vochtige plekken in en om het huis kunnen ontstaan door constructiefouten. Bijv. door waterschade, niet goed gedroogde nieuwbouw, thermische bruggen, scheuren in het metselwerk, verschoven dakpannen verstopte of overstromende dakgoten of optrekkend vocht door ontbrekende of slecht werkende horizontale bruggen.

Ventilatie: Door niet goede ventilatie/verwarming verhoudingen. Veel mensen onderschatten de hoeveel vocht die dagelijks wordt uitgestoten. Zo ontstaat door douchen wel 1,5 L vocht, en ieder mens geeft wel 1L vocht af per nacht. Planten scheiden gietwater uit en door koken of het drogen van de was in huis worden nog enkele liters water verdampt in de lucht.

Dit vocht moet door middel van goede ventilatie afgevoerd worden. Zonder goede verwarming helpt ventilatie niet, omdat warme lucht meer vocht opneemt dan koude en zodoende ook meer vocht afvoert.

Nog enkele tips ter voorkoming van schimmelvorming:

  • Vocht van koken en douchen direct afvoeren.
  • Meubels niet tegen buitenmuren plaatsen
  • Gebruik van dampopen bouwmaterialen
  • Relatieve luchtvochtigheid dient ca 50% te bedragen.
  • Verwarm binnenruimten gelijkmatig.

Het verwijderen van bestaande schimmels met Auro Pursan anti-schimmelsysteem:

Traditionele middelen tegen schimmels bevatten vaak ongezonde chloorverbindingen, en dat brengt weer andere gezondheidsrisico’s met zich mee.
AURO biedt een alternatief systeem aan, dat zonder chloor of andere giftige stoffen toch doeltreffend het schimmelprobleem aanpakt.
Het chloorvrije alternatief van AURO heet Pur-san3 en in een handige box zijn alle producten aanwezig, om schimmels te bestrijden en het oppervlak te beschermen.

Stap 1:

Verwijderen van de aanwezige schimmels met Auro schimmelverwijderaar nr. 412:
Dit is een actieve gel voor de grondige verwijdering van schimmels en schimmelsporen op tegels, hout en kunststof. Voor binnen en buiten. Zeer geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes.
Aangetaste oppervlakken gelijkmatig besproeien, min. 1 uur laten inwerken. Bij sterke aantasting langer (bijv. 1 nacht). Met zachte borstel of spons afnemen en losse resten verwijderen. Met vochtige doek of spons grondig afnemen.

Stap 2:

Schimmelgroei stoppen met Auro Schimmelstop nr. 412:
Stopt de schimmelbesmetting op een effectieve en voor het oppervlak zachte manier. Schimmel-Stop werkt op basis van duurzame inhoudsstoffen, voorkomt herbesmetting door de lange werkingsduur en is chloorvrij.

Nevelen, 15 minuten laten inwerken, met vochtige doek afnemen. Gladde oppervlakken (bijv. aardewerk, tegels) met water afwassen; op poreuze oppervlakken (bijv. behang, wanden) nog eens nevelen en laten drogen. Kan op schimmelgevoelige plekken preventief op grote oppervlakken onder muurverf worden aangebracht. Voor het overschilderen laten drogen. Overschilderbaar met alle Auro muurverven.

Stap 3:

Overschilderen met Muurverf Anti schimmel Nr 327:
Preventieve bescherming tegen schimmelvorming op muren en plafonds binnen. Ademende goed dekkende witte muurverf. Eventueel aan te kleuren met Auro Kalkverfmengkleur nr. 350. (hierdoor kan wel iets van de eigenschappen van de verf verloren gaan)
Uiteraard wel de normale voorbereidingen voor schilderwerk in acht nemen: Schone, droge vetvrije ondergrond, te dichte onderlagen schuren en voorbehandelen met Auro 305/505 Universele grondlaag.

Tijdens de koude wintermaanden wordt er binnenshuis vaak minder goed geventileerd met als gevolg dat schimmels ontstaan. Voor dit vervelende vaak terugkerende probleem biedt Auro een systeem aan dat zonder chloor en andere giftige stoffen schimmelproblemen doeltreffend aanpakt: Het Pursan anti schimmelsysteem. Dit systeem bestaat uit 3 onderdelen: - Schimmelverwijderaar Nr. 412 - Schimmelstop Nr. 413 - Anti schimmelverf Nr. 327
De zomer was voor mijn gevoel lang en warm. Vanaf begin mei hebben wij veel buiten geleefd, een beetje uit noodzaak vanwege een verbouwing, maar dan valt je des te meer op hoe weinig echte regendagen we hebben gehad. Mei, juni, juli en augustus waren best mooi, hoewel die laatste wel wat aan de natte kant was.
Snoeien is van alle tijden. Het begon in eerste instantie met hagen, puur om een tuin af te bakenen. Later kwam er aandacht voor het knippen in bol, blok en piramide. Uiteindelijk ontdekte men dat vrijwel elke plant in vrijwel elke vorm te snoeien is. De mogelijkheden lijken onbegrensd. Naast een creatieve geest is goed gereedschap uiteraard onmisbaar!
Rozen, lavendel, frambozen, dahlia’s, phloxen en kastanjes zijn voor mij écht augustus. Na een warme periode is de zomer nu op zijn piek. Hopelijk een prachtige nazomer met nog veel tuinplezier. Vaste plantenborders zijn kleurrijk en volop aan het bloeien. De avonden vallen eerder en je kan wegdromen in de zachte, zoete geuren van de tuin. Het bloeien van de phloxen is voor mij een teken dat een nieuwe periode gaat aanbreken.
Waarom is watergeven nodig Planten hebben water nodig om af te koelen in de zomer, door water te laten verdampen via de huidmondjes in het blad koelt de plant af. Water is ook nodig om voedingsstoffen die de wortels uit de grond opnemen te transporteren naar de groeipunten en bladeren.
Zo met de zomer voor de deur willen we toch allemaal buiten zijn. Lekker een beetje in de tuin werken (een beetje hè?), zonnen, glaasje wijn en uiteraard buiten eten. De zomer lijkt de laatste jaren vroeger te beginnen. Dit jaar aten we in april al volop buiten en dat is heerlijk. De barbecue kan aan of misschien heeft u een buitenkeuken die weer wordt ingericht. Buiten koken is ín de laatste jaren en dat blijft voorlopig ook wel. We genieten steeds langer van de zomer.
Mij, Jaap Sneeboer, is gevraagd een tuinblog te schrijven maar ik weet nu al dat ik mij op heel glad ijs ga begeven. U zal zich misschien afvragen, hoezo? Die Sneeboer, die moet toch wel wat van de tuin weten? Ik zal u maar eerlijk bekennen: ....
Eten uit je eigen tuin is heel lekker. Heb je vanaf 2 januari ook gekeken naar de THE BIG ALLOTMENT CHALLENGE op BBC2? Er komt vanaf 12 maart de Nederlandse versie met de titel Van Hollandse bodem.
De moestuin is sinds een aantal jaren weer in opkomst. Als je het moestuinseizoen wilt verlengen, dan kun je overwegen om een kas aan te schaffen. In een kas kun je zaaien, stekken, uitzetten, oogsten en in de wintermaanden kunnen de kuipplanten er overwinteren.
Pas eind 1800 deed glas zijn intrede in de particuliere nutstuin. Glas werd al gebruikt bij de bouw van herenhuizen en oude ramen kregen een tweede leven in de vorm van platglas; lage bakken die aan de bovenzijde worden afgesloten door bijna horizontaal gelegde glasplaten. In de bakken zaaide en plantte men laagblijvende gewassen als sla, kruiden en bijvoorbeeld meloen.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.