Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

December 2016: Antischimmel systeem

01 december 2016
René Laeven, Farvocolor

Tijdens de koude wintermaanden wordt er binnenshuis vaak minder goed geventileerd met als gevolg dat schimmels ontstaan in o.a. badkamers. Voor dit vervelende vaak terugkerende probleem biedt Auro een systeem aan dat zonder chloor en andere giftige stoffen schimmelproblemen doeltreffend aanpakt: Het Pursan anti schimmelsysteem. Dit systeem bestaat uit 3 onderdelen: - Schimmelverwijderaar Nr. 412 - Schimmelstop Nr. 413 - Anti schimmelverf Nr. 327

December 2016: Antischimmel systeem

Tijdens de koude wintermaanden wordt er binnenshuis vaak minder goed geventileerd met als gevolg dat schimmels ontstaan in o.a. badkamers. Voor dit vervelende vaak terugkerende probleem biedt Auro een systeem aan dat zonder chloor en andere giftige stoffen schimmelproblemen doeltreffend aanpakt:

Het Pursan anti schimmelsysteem. Dit systeem bestaat uit 3 onderdelen:

-          Schimmelverwijderaar Nr. 412                                                                                             

-          Schimmelstop Nr. 413

-          Anti schimmelverf Nr. 327

                            

                                                                                                    

 

Wat zijn schimmels:

Schimmels zijn micro organismen die zich door middel van sporen vermeerderen. Onzichtbaar zijn ze in de omgeving aanwezig en kunnen zich overal verspreiden. Schimmels voelen zich het best in een vochtige, warme organische omgeving. In het beginstadium zijn schimmels met het blote oog niet te zien, zodat ze zich onzichtbaar kunnen uitbreiden.

Bij schimmels moet men in eerste instantie de oorzaak van de vochtigheid oplossen. Onzichtbare schimmels, bijvoorbeeld achter meubels, vloerbedekking of gordijnen zijn herkenbaar door een muffe, aardse geur.

Schimmels zijn ware overlevers en zijn goed bestand tegen verschillende omstandigheden zoals extreme droogte, warmte en vorst. Ook droge schimmelplekken moeten worden behandeld omdat deze bij blootstelling aan vocht opnieuw opleven.

 

Schimmels en gezondheid:

Bij schimmel is voorzichtigheid geboden: De donkere vlekken zijn niet alleen optisch een probleem maar sommige schimmels kunnen, buiten dat ze schade aan het oppervlak veroorzaken, ook leiden tot aanzienlijke gezondheidsproblemen. Schimmels zijn in lage concentraties niet gevaarlijk voor gezonde mensen, maar als de concentraties hoger worden, door gunstige omstandigheden voor schimmels, wordt het zelfs voor gezonde mensen een probleem.

De sporen van schimmels verplaatsen zich door de lucht en kunnen allergische reacties veroorzaken aan neus, keel en bronchiën. Dit kan zich uiten in de vorm van een loopneus, ademhalingsproblemen en gaat soms gepaard met hoesten en jeukende gezwollen ogen. Sommige schimmelsoorten vormen een gif genaamd microtoxine dat zich door de lucht verspreid. Bij inademing kan dit leiden tot irritatie van de slijmvliezen en luchtwegen, en kan zelfs ontstekingen veroorzaken in de longen of het immuunsysteem aantasten. Wanneer er donkere schimmelvlekken op de wand zichtbaar worden, zijn mensen zich er pas van bewust dat er een probleem is.

 

Oorzaken van schimmelvorming:

  Constructie fouten: Schimmels houden van vocht. Vochtige plekken in en om het huis kunnen ontstaan door constructiefouten. Bijv. door waterschade, niet goed gedroogde nieuwbouw, thermische bruggen, scheuren in het metselwerk, verschoven dakpannen verstopte of overstromende dakgoten of optrekkend vocht door ontbrekende of slecht werkende horizontale bruggen.

Ventilatie: Door niet goede ventilatie/verwarming verhoudingen. Veel mensen onderschatten de hoeveel vocht die dagelijks wordt uitgestoten. Zo ontstaat door douchen wel 1,5 L vocht, en ieder mens geeft wel 1L vocht af per nacht. Planten scheiden gietwater uit en door koken of het drogen van de was in huis worden nog enkele liters water verdampt in de lucht.

Dit vocht moet door middel van goede ventilatie afgevoerd worden. Zonder goede verwarming helpt ventilatie niet, omdat warme lucht meer vocht opneemt dan koude en zodoende ook meer vocht afvoert.

  Nog enkele tips ter voorkoming van schimmelvorming:

-          Vocht van koken en douchen direct afvoeren.

-          Meubels niet tegen buitenmuren plaatsen

-          Gebruik van dampopen bouwmaterialen

-          Relatieve luchtvochtigheid dient ca 50% te bedragen.

-          Verwarm binnenruimten gelijkmatig.

Verwijderen van schimmels

 

Het verwijderen van bestaande schimmels met Auro Pursan anti-schimmelsysteem:

Traditionele middelen tegen schimmels bevatten vaak ongezonde chloorverbindingen, en dat brengt weer andere gezondheidsrisico’s met zich mee.

AURO biedt een alternatief systeem aan, dat zonder chloor of andere giftige stoffen toch doeltreffend het schimmelprobleem aanpakt.

Het chloorvrije alternatief van AURO heet Pur-san3 en in een handige box zijn alle producten aanwezig, om schimmels te bestrijden en het oppervlak te beschermen.

 

Stap 1:

Verwijderen van de aanwezige schimmels met Auro schimmelverwijderaar nr. 412:

Dit is een actieve gel voor de grondige verwijdering van schimmels en schimmelsporen op tegels, hout en kunststof. Voor binnen en buiten. Zeer geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes.

Aangetaste oppervlakken gelijkmatig besproeien, min. 1 uur laten inwerken. Bij sterke aantasting langer (bijv. 1 nacht). Met zachte borstel of spons afnemen en losse resten verwijderen. Met vochtige doek of spons grondig afnemen.

Stap 2:

Schimmelgroei stoppen met Auro Schimmelstop nr. 412:

Stopt de schimmelbesmetting op een effectieve en voor het oppervlak zachte manier. Schimmel-Stop werkt op basis van duurzame inhoudsstoffen, voorkomt herbesmetting door de lange werkingsduur en is chloorvrij.

Nevelen, 15 minuten laten inwerken, met vochtige doek afnemen. Gladde oppervlakken (bijv. aardewerk, tegels) met water afwassen; op poreuze oppervlakken (bijv. behang, wanden) nog eens nevelen en laten drogen. Kan op schimmelgevoelige plekken preventief op grote oppervlakken onder muurverf worden aangebracht. Voor het overschilderen laten drogen. Overschilderbaar met alle Auro muurverven.

 

Stap 3:

Overschilderen met Muurverf Anti schimmel Nr 327:

Preventieve bescherming tegen schimmelvorming op muren en plafonds binnen. Ademende goed dekkende witte muurverf. Eventueel aan te kleuren met Auro Kalkverfmengkleur nr. 350. (hierdoor kan wel iets van de eigenschappen van de verf verloren gaan)

 

 

Tijdens de koude wintermaanden wordt er binnenshuis vaak minder goed geventileerd met als gevolg dat schimmels ontstaan in o.a. badkamers. Voor dit vervelende vaak terugkerende probleem biedt Auro een systeem aan dat zonder chloor en andere giftige stoffen schimmelproblemen doeltreffend aanpakt: Het Pursan anti schimmelsysteem. Dit systeem bestaat uit 3 onderdelen: - Schimmelverwijderaar Nr. 412 - Schimmelstop Nr. 413 - Anti schimmelverf Nr. 327
Terwijl we al weer volop in de herfst zitten, zijn er zelfs nu nog bloemen van de Oost-Indische kers, Calendula en zilverkaars te zien in de kruidentuin op Landgoed Het Witte Kasteel in Loon op Zand. Dit kasteel uit 1777, met grondvesten uit de Middeleeuwen, was eeuwenlang in particuliere handen en is twee jaar geleden aan Stichting Het Witte Kasteel geschonken. Nu mag een ieder naast het kasteel genieten van ....
Met die mooie en warme nazomer heb ik afgelopen weken nog volop van de late oogst kunnen genieten. De grote najaarsschoonmaak, of het winterklaar maken zoals zo velen noemen, staat binnenkort waarschijnlijk op het programma. In de natuurlijke (moes)tuin is dat niet nodig. Toch is er genoeg te doen in de tuin om hem op een natuurlijke manier klaar te maken voor de winter. In een natuurlijke sier- of moestuin wordt niet alles opgeruimd en afgeknipt, je kijkt naar de natuur voor wat er wel moet gebeuren .
Een geweldige eigenschap van de wilg en meteen ook een favoriete hobby van mij, is dat je met wilgentenen kan vlechten. De prachtigste manden kunnen van dit materiaal gemaakt worden, maar ook op het balkon, terras of in de tuin zijn er allerlei praktische en mooie toepassingen mogelijk met wilg.
Geheimen van het bodemleven kunt u zelf ontdekken door een schep grond uit de tuin op een krant uit te spreiden. U ziet dan wormen, torretjes, pissebedden, duizendpoten en misschien wel een mier. Wat u niet ziet is net zo belangrijk zoals eencellige, kreeftjes, mijten, schimmels en bacteriën. Zonder al dit leven kan de bodem niet goed functioneren en kunnen de planten in de tuin niet gezond groeien en bloeien.
In mijn tuingeluklezingen waar ik graag het verschil mag uitleggen tussen de Nederlandse en Britse tuincultuur geef ik altijd hoog op over de passie en het respect bij de gemiddelde Engelse tuinbezitter. Dan is het natuurlijk ook geweldig om zelf die eigenschappen aan den lijve te mogen ondervinden. Aan hun betrokkenheid en beleefdheid voor alles wat groeit en bloeit, is door de jaren heen helemaal niets veranderd. Het is altijd weer heerlijk om ondergedompeld te zijn in de typische Engelse tuinsfeer. Voor mij voelt het steeds als ‘thuiskomen’.. en kan er dan ook geen genoeg van krijgen.
Hoe maak je iets moois van een schaduwhoek of schaduwrijke tuin? En hoe breng je meer kleur in donkere of schaduwhoudende hoekjes? De meeste tuinen hebben verschillende schaduwplaatsen waarvan we denken ‘daar kan niets groeien’ of ‘wat moet ik hier nou mee doen?’. Ik wil graag mijn kennis met jullie delen over de aanplant van schaduwrijke borders. En hoe je licht kan creëren in donkere hoekjes door er een bloeiend en inspirerend geheel van te maken.
Deborah Megens, kok en tevens herborist, is de auteur van KRUIDEN kweken & koken// binnen & buiten. In deze mei blog geeft ze een overzicht van eetbare bloemen vanuit de eigen tuin en waar ze in de keuken voor gebruikt kunnen worden.
In februari en maart heb ik al een rijtje tuinbonen, kapucijners, vroege doperwten en peultjes gelegd. Zaai ook deze maand weer een rijtje, zodat je steeds een beetje te eten hebt en niet alles ineens in te grote hoeveelheden geoogst hoeft te worden. Snoep ook eens van tuinbonenbloesem.
Naast een uitgebreid assortiment aan ecologische verven en onderhoudsmiddelen voor uw tuinmeubilair en tuinhuis kunt u bij De Wiltfang® ook terecht voor muurverven. De Wiltfang® kiest bewust voor duurzame en ecologische producten en in samenwerking met Auro Natuurverven hebben wij een mooi assortiment muurverven in ons pakket.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.