Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

December 2017:Compost; de beste voeding voor planten

01 december 2017
Emiel van den Berg - De Tuin in vier seizoenen

Wie een beetje tuin heeft, hoeft eigenlijk geen GFT-container te hebben. Is er ergens ook maar een klein hoekje beschikbaar dan kan al het groente-, fruit- en tuinafval op de composthoop. Na circa een jaar is dat plantaardige materiaal omgezet tot compost; de ultieme bodemverbeteraar mét voeding.

December 2017:Compost; de beste voeding voor planten

Is er ergens in de tuin een vierkante meter – of meer – vrij, dan is dat al voldoende ruimte voor een composthoop. Liefst in de (half)schaduw omdat volle zon de composthoop doet uitdrogen en dat is niet wenselijk, natuurlijk materiaal verteert immers het best onder licht vochtige omstandigheden. Net zoals dat ook in het bos gebeurt; denk aan de geur die je insnuift tijdens een boswandeling, de geur van verterend plantaardig materiaal. Een bos is eigenlijk één grote composthoop waar de bladeren en naalden van bomen, alle dode takjes en al het blad van in het bos groeiende vaste planten op de grond terechtkomen en daar verteert. Elk jaar in de herfst krijgt de bovenlaag een nieuwe laag vers materiaal en begint het verteringsproces opnieuw. Zo vormt die bovenlaag van bosgrond de best denkbare compost. 

In een vochtig naaldbos is de bodem voorzien van een dikke laag verteerd plantaardig materiaal. Perfecte compost, door de natuur zelf gemaakt!

Wie geen bos heeft, maar een kleine tuin kan eenvoudig zelf voedzame compost maken. Wie wat onhandig is met schop en riek maakt een houten bak voorzien van gaten – lucht is essentieel bij het maken van compost – of zet een frame neer van bijvoorbeeld op maat geslepen betonijzer. Een bak van 1 m² is al voldoende. Handig is het om ernaast eenzelfde oppervlak vrij te houden omdat de composthoop na circa 6 maanden altijd een keer moet worden omgezet. Dat omzetten is belangrijk om extra zuurstof in de hoop te brengen. 

Een voorbeeld van een degelijke constructie van 2 bakken naast elkaar zodat de composthoop eenvoudig is om te zetten.

Het beste tijdstip om een composthoop te maken is het najaar. Bomen en heesters laten dan hun blad vallen, vaste planten trekken zich terug onder de grond. Al het vrijkomend organisch materiaal kan op de composthoop. 

Herfstblad is een perfecte basis voor de composthoop

Keukenafval kan eveneens prima op de composthoop, zowel afval van groenten, eierschillen, theezakjes en koffiefilters.

Wie het beschikbaar heeft, kan een composthoop nog verrijken met – liefst – oude stalmest en/of champignonmest.

Stuk geknipte stengels van zonnebloemen, aardperen of bijvoorbeeld venkel zijn perfect om door de composthoop te mengen. Met hun holle stengels voorzien ze de hoop van extra zuurstof. 

Laat een goed gestapelde composthoop minstens 6 maanden rusten en zet hem daarna een keer om. Is dat gebeurd dan zijn er eventueel pompoenplanten in te poten. Pompoen houdt van zeer voedzame grond en gedijt prima op zo’n hoop vers verteerd materiaal.

Na circa een jaar is de compost te gebruiken in de tuin. Kenmerkend is de diep zwarte kleur, de gezondheid straalt er van af. Meng de compost door de bovenlaag van de border en herhaal dit elk jaar. Groeisucces verzekerd!

Tot slot: Bedenkt dat de regenworm de belangrijkste hulpbron is bij het maken van goede compost. Regenwormen zetten plantaardig materiaal om in voeding voor de plant. Een worm eet ongeveer zijn eigen lichaamsgewicht in 2 dagen. Regenwormen in een composthoop zijn onmisbaar. Probeer bij het opzetten van een nieuwe composthoop altijd wat oude compost toe te voegen. Daarin zitten zeker wat regenwormen, maar belangrijker; ook hun eitjes. Zo heeft de nieuwe hoop meteen een perfecte start. Dus: gruwel niet van de wat vreemd en eng ogende regenwormen, maar koester ze!

Wie een beetje tuin heeft, hoeft eigenlijk geen GFT-container te hebben. Is er ergens ook maar een klein hoekje beschikbaar dan kan al het groente-, fruit- en tuinafval op de composthoop. Na circa een jaar is dat plantaardige materiaal omgezet tot compost; de ultieme bodemverbeteraar mét voeding.
Thee kweken met Camellia Sinensis; Om ze lekker te laten groeien, staan ze het beste in de volle, zure grond (Camellia verdraagt geen kalk) op een plekje op het noordwesten en uit de wind. In de zomer niet of weinig volle zon en in de winter geen zon of een beetje in de namiddag.
Nog niet zo heel lang geleden was het telen van je eigen zaden een heel normaal onderdeel van tuinieren. Het maakte de cirkel van zaaien, planten, oogsten rond! De afgelopen decennia is het kweken van je eigen zaden echter in de vergetelheid geraakt en zo ook veel kennis en variëteiten.
Het was een verrassende zomer met eerst een warme en droge periode en daarna veel regen en toch goede temperaturen. De kruiden in mijn eigen kruidentuin en die van Het Witte Kasteel in Loon op Zand tierden er echter welig op. Nadeel is wel, dat dan het onkruid (planten, die op de verkeerde plaats staan) ook heel hard groeit. Goed gereedschap en het wekelijks bijhouden ervan doen echter wonderen. De kruidentuin is zelfs in de nazomer nog steeds een plaatje met paarsbloeiende dropmunt, geurende zilverkaars, vrolijk gekleurde goudsbloemen, smeerwortel en de smaakvolle Oost-Indische kers.
Prachtige vlinders in allerlei kleuren en maten die elegant van bloem tot bloem dartelen. Bijen en hommels die zoemend in alle toonhoogten aan het werk zijn. Uitbundig bloeiende planten, de een nog kleuriger en geuriger dan de ander. In een vlinder- en bijentuin is het echt genieten.
Juli is een echte topmaand in de moestuin. Composteren, water geven, planten aanaarden en steunen, uitdunnen, verplanten, verspenen en oogsten. Vergeet niet om ook vakantie te nemen in uw eigen tuin en volop te genieten van alles wat groeit en wat u oogst.
Pioenrozen (Paeonia), klaprozen (Papaver) en stokrozen (Alcea rosea) zijn geen familie van de rozen. De rozenfamilie, Rosaceae herken ik aan de mooie bloesem: appels, peren, kweeperen, aardbeien, frambozen en pruimen. Herkenbaar aan de vijf vrijstaande bloemblaadjes, met meeldraden als haartjes in een penseel en stampers als een dikke kwast vol haren.
De lente is er en de kruidentuin komt weer tot leven. Lees in deze blog over kruiden en wat u daarmee kunt doen. Ook zijn er tips voor de herboristen onder ons.
Marianne heeft ongeveer een jaar een De Wiltfang kas. Ze deelt haar ervaringen met ons: “Ik ben een kwaliteitsmens. De meeste kassen vind ik kil en sfeerloos."
Wie wel eens de bekende Engelse tuinen bezoekt – denk aan bijvoorbeeld Kew Garden en Wisley Garden – ziet daar nog altijd de traditionele vasteplantenborders. Borders die daar al decennia lang te bewonderen zijn. Zo’n border bestaat simpelweg uit een groot aantal verschillende soorten en variëteiten. Anders dan tegenwoordig gebruikelijk is, worden vaste planten in de traditionele borders in grote groepen aangeplant en is de opbouw altijd van laag naar hoog. De laagste planten sluiten aan tegen de terrastegels of het gazon, de hoogste leunen als het ware tegen de haag die als achtergrond dient. Ertussen groeien allerlei planten van gemiddelde hoogte.
Vroeger – (moet je mij horen) – woonden we met ons gezin midden in De Tuinen van Appeltern. Feitelijk was de woonwens er eerder dan de oprichting van ons tuininspiratiepark.. en dus was het min of meer vanzelfsprekend dat onze kinderen opgroeiden in een mini-privé tuintje waar ook bezoekers zo af en toe een kijkje kwamen nemen.
Uw tuin is het grootste deel van het jaar een heerlijke plek om te verblijven. De geur van versgemaaid gras, fris-groene bladeren aan de bomen en opkomende bloemen in de vroege lente: een heerlijk gevoel. Dat gevoel wilt u natuurlijk ook in de winter vasthouden. Want waarom zou u ‘s winters niet ook van uw tuin kunnen genieten? Daarom hebben wij 17 tuinideeën voor de winter op een rijtje gezet, zodat u ook onder winterse omstandigheden plezier hebt en houdt van uw tuin!

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.