Skip to main content
account
0 items

Gazon onderhouden in het voorjaar

02 maart 2021

Nu de zon schijnt, begint het bij iedereen te kriebelen om naar buiten te gaan. In deze tijd is het ok belangrijk om het gazon extra aandacht te geven. Zo geniet je straks in de zomer van een prachtig groen gazon. In dit blog geven we 5 stappen voor een stralend gazon!

Gazon onderhouden in het voorjaar
Gazon verticuteren

Verticuteer het gazon

In de winter krijgt het gras vaak minder aandacht. Start daarom direct na de winter met verticuteren, want om goed te kunnen groeien, heeft gras zuurstof, water en voedingsstoffen nodig. Door je gazon te verticuteren, verlucht je het gras en kunnen de voedingsstoffen goed in de bodem doordringen.

Het gras maaien

Haal die grasmaaier maar tevoorschijn, want het is tijd om te maaien! Gras groeit door onder andere licht. Door te maaien geef je nieuwe grassprietjes de kans om te groeien. Bovendien worden ze ook steviger en creëer je een grasmat met een hoge dichtheid. Ook mos en onkruid krijgen op deze manier niet de kans om te groeien. Het hoeft niet te kort, stel de grasmaaier af op zo’n 3 à 4 centimeter.

graskantenschaar voor het gazon

Graskanten knippen

Als het gras kort is gewiekt, blijven vaak de randen nog wat langer, om het gazon overal even kort en strak te krijgen, is het aan te raden om de graskanten te knippen. Dit kan met een speciale graskantenschaar. Wist je dat dat tegenwoordig niet meer op de knieën hoeft? Een loopmodel graskantenschaar bespaart heel wat moeite. Je knipt gemakkelijk zonder te bukken!

Vergeet niet het gras te harken

Als je voor een stralende grasmat wilt gaan, is het belangrijk om direct het gemaaide gras te verwijderen met een grashark. Doordat je het gras weghaalt, krijgt het gazon meer licht en daardoor kan het blijven groeien. Zo gaan de voedingsstoffen niet verloren.

Verzorging van de grasmat

Je zult nu ook zien dat er helaas wat kale plekken zijn ontstaan in het gazon. Dat wil je natuurlijk weer herstellen. Zaai het gras daarom op die kale plekken in. Binnen vier tot vijf weken groeit het weer optimaal. Verder is het aan te raden het gazon te bemesten. Aan te raden is om dit met een organische mest te doen. Dit werkt langer dan kunstmest, bevat meer voedingsstoffen en is beter voor natuur en milieu. Strooi de fijne compost eerst over het gazon en hark het dan uit.


Gerelateerde artikelen

Nu de zon schijnt, begint het bij iedereen te kriebelen om naar buiten te gaan. In deze tijd is het ok belangrijk om het gazon extra aandacht te geven. Zo geniet je straks in de zomer van een prachtig groen gazon. In dit blog geven we 5 stappen voor een stralend gazon!
Van januari tot maart kun je voor het eerst de fruitbomen snoeien. Doe dit na de vorst en als het droog is om ziektes te voorkomen. Jonge bomen behoeven meer aandacht dan de oudere fruitbomen. Ook is het gebruik van het juiste materiaal heel belangrijk. Lees in ons blog waar je allemaal op moet letten.
Je hebt vast wel eens het woord grelinette voorbij zien komen, maar wat betekent het nou? En wat kan je ermee? Het belangrijkste is de grond beluchten. Hoe je dit doet en waarom je voor een grelinette en niet een spitvork moet kiezen om de grond te beluchten, leggen we uit in dit blog.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.