Skip to main content
account
0 items

Interessant: zo werkt een druppelslang

21 juni 2021

Met de droge dagen voor de deur, heeft je tuin nog veel meer behoefte aan water dan normaal. En juist nu moeten we voorzichtig omgaan met onze drinkwaterreserves, want we willen niet dat we straks niet meer de kraan open mogen draaien. Zo effectief mogelijk water geven, dat doe je met een druppelslang. In het kort: water komt eerder op de juiste plek terecht, waardoor het water bespaard wordt.

Interessant: zo werkt een druppelslang

Wat is een druppelslang?

Een druppelslang wordt ook wel eens een zweetslang genoemd. Het systeem is eigenlijk heel eenvoudig. Er stroomt water door de slang en doordat het materiaal poreus is, geeft de slang langzaam en geleidelijk water af aan zijn omgeving. Het is een ideale oplossing om te verwerken in je heggen, de border of in de moestuin.

Hoe werkt de druppelslang?

Het water dat door de druppelslang stroomt, druppelt zachtjes via de poreuze buitenkant van de slang naar buiten. Hierdoor worden je planten op de juiste plek van water voorzien. Doordat het water langzaam druppelt, krijgt het voldoende tijd om goed in de grond te zakken. Het water wordt hierdoor eenvoudig opgenomen door de planten en zakt dieper weg. Dit stimuleert het zoeken naar water door de wortels, waardoor de planten stevig worden en goed groeien. Ook in drogere periodes kun je dan genieten van een groene, vol gegroeide tuin.

Druppelslang GEKADe druppelslang in de tuin

Een druppelslang aanleggen is heel gemakkelijk. Je kiest eerst of je hem boven- of ondergronds wilt plaatsen. Rol hem dan uit door de tuin en graaf eventueel iets in. Is er een stuk tuin waar niet gedruppeld moet worden? Koppel op dat stuk een normale tuinslang, zodat het water door kan stromen naar delen die wel bewaterd moeten worden. Sluit de slang aan op de kraan en het bewateren kan beginnen.  Oh, vergeet de eindstop niet! Anders gaat er alsnog heel veel water verloren.

Druppelslang ondergronds

Om te voorkomen dat het water te snel verdampt, kun je een druppelslang ondergronds aanleggen. Een ondergrondse druppelslang kan tot wel 50% waterbesparing opleveren! Het water wordt dichter bij de wortels afgegeven en dus veel beter opgenomen. Daarnaast is een ondergrondse slang ideaal, omdat niet elke keer de slang opnieuw moet worden uitgerold en aangesloten.

 

Bekijk hier onze druppelslangen

 

Gerelateerde artikelen

Januari is de perfecte maand om je fruitbomen te (ver)planten. De bomen zijn nu namelijk in winterrust. Ze zijn dus gemakkelijk te verplanten. Ook is het een goed moment om een aantal fruitbomen en -planten te snoeien. Welke planten en hoe je gemakkelijk kunt verplanten en snoeien, dat leggen we je uit in dit blog.
Tuinieren in december en januari. Dat zit er eigenlijk niet in. De schuur heb je opgeruimd, het pad houd je bladvrij en misschien bescherm je planten tegen de winterkou. Verder lijken de grootste tuinklussen even stil te liggen. Wat nu? Je zou bijvoorbeeld een tuinplan kunnen maken! Wij helpen je op weg met een aantal tips in ons blog.
Een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je tuingereedschap is het slijpen. Want scherp tuingereedschap heeft meerdere voordelen: het bespaart jou kracht, het bespaart het gereedschap zelf en het is beter voor het groen of hout wat je snijdt. Gereedschap wordt door het te gebruiken langzaamaan bot. Dat merk je niet direct, maar toch is het goed om je gereedschap daar regelmatig op te controleren en te slijpen. We geven je in ons blog een korte introductie in de belangrijkste gebruiksvoorwerpen.
Wat een kou, de afgelopen weken. De eerste ruiten zijn gekrabd en in het zuidoosten is zelfs al de eerste sneeuw gevallen. We kleden ons massaal warmer aan en blijven veel binnen. Toch moet er buiten nu ook het één en ander gebeuren. De planten beschermen! In dit blog geven we je 5 opties om je planten te beschermen tegen de ijzige kou.
Elk type grond moet op een ander moment bewerkt worden. Dit heeft voornamelijk te maken met de dichtheid en zwaarte van de grond. Zandgrond kan wachten tot het voorjaar, maar als je zware kleigrond in de tuin hebt, is het verstandig om daar in november mee aan de slag te gaan.
In november is de peer een échte seizoensvrucht. Je kunt hem overal vinden in de supermarkt, bij de groenteboer of lokaal bij de teler van het platteland. Peren zijn te verwerken in veel gerechten én ook nog eens heel gemakkelijk zelf te kweken. Ruimte en tijd zijn hierin de sleutel.
Het najaar is een uitstekende tijd om rozen aan te planten. De grond is nog warm, waardoor de rozenstruiken nog tijd hebben om te wortelen voordat de winter begint. De herfstregens geven de planten genoeg water om goed aan te slaan en in de lente kunnen de rozenstruiken beginnen aan groei en bloei. Ook voor rozen die je wilt verplanten is dit de juiste tijd van het jaar.
Heerlijk, de herfst. De bomen verkleuren, bij een windvlaag kleurt de lucht oranje-goud door opwaaiende bladeren en dwarrelen in de laagstaande zon naar beneden. Als je van kleuren houdt, is de herfst het perfecte seizoen. Maar als het eenmaal is gevallen? Wat doe je er dan mee?
Het is belangrijk om de dakgoten regelmatig schoon te maken, want als de goten niet doorstromen kunnen deze overstromen of zelfs voor lekkage zorgen. Maak minimaal één keer per jaar de dakgoten schoon. Afhankelijk van de omgeving waar je woont, veel bomen of open vlakte. Wanneer de herfst zijn intrede doet is het verstandig om van te voren de dakgoot te inspecteren en schoon te maken. Met dit stappenplan is het zo voor elkaar!
Aardappels. Ze zijn er in verschillende soorten, maten, vormen, kleuren en smaken. Wereldwijd worden er wel 4000 rassen aardappels gekweekt. In Nederland en België zijn 200 rassen pootaardappels te koop. Het oogsten van de verschillende rassen kan het hele jaar door. Toch wordt er traditioneel het meeste geoogst in augustus en september. Het bekende oogstseizoen. Maar, wanneer weet je eigenlijk dat een aardappel klaar is om geoogst te worden?
Appels zijn een veel geteelde fruitsoort. De appeloogst is van augustus tot ver in oktober, afhankelijk van het ras, de grondsoort en het weer. Het plukken van appels moet in de juiste periode gebeuren.
Augustus is de perfecte maand om de haag te snoeien. Dit is een niet heel moeilijke tuinklus, maar wel een die perfectie vraagt. Want een hap uit de haag, dat wil je natuurlijk voorkomen. Met een aantal handige tips, is het gelukkig zo voor elkaar.
Juli is een echte topmaand in de moestuin. Composteren, water geven, planten aanaarden en steunen, uitdunnen, verplanten, verspenen en oogsten. Deze maand zijn ook de knoflook en ui aan de beurt voor de oogst. En dat is eigenlijk een heel eenvoudig klusje!
Pruimen zijn er in meer variaties dan het meeste andere fruit. Ze verschillen in oogstseizoen, maat, vorm, kleur en smaak. Op ieder gelukzalig moment in de maanden juli tot oktober is het nemen van een hap in een sappige pruim verrukkelijk. Het pruimensap druipt van je kin, zoet met een diepe, perfecte smaak van een zomerse dag.
Smeerwortel is een fantastische plant in de tuin. De jonge bladeren zijn eetbaar in het voorjaar. Het hele jaar is het blad van deze plant te gebruiken als compostversneller in een compostbak. Maak gier van het blad om aardappelen op een natuurlijke manier te voeden. Het is ook een waardevolle bijenplant!
Met de droge dagen voor de deur, heeft je tuin nog veel meer behoefte aan water dan normaal. En juist nu moeten we voorzichtig omgaan met onze drinkwaterreserves, want we willen niet dat we straks niet meer de kraan open mogen draaien. Zo effectief mogelijk water geven, dat doe je met een druppelslang. In het kort: water komt eerder op de juiste plek terecht, waardoor het water bespaard wordt.
Wist je dat compost de belangrijkste voedingsbron voor jouw tuin is? Vooral gecomposteerde producten uit éigen tuin bevatten belangrijke voedingsstoffen. Jammer genoeg is er nog te weinig bekend over compost. Zo wordt bijvoorbeeld beweerd dat het stinkt en dat het veel ruimte inneemt. Nou beide kunnen we bij deze ontkrachten. Want het stinkt niet en zelfs in een kleine tuin kun je vaak al een compostbak kwijt. En er valt nog veel meer te leren over compost…
Onkruid; we zijn het liever kwijt dan rijk. Toch heeft onkruid ook een hele nuttige functie. Zo bevat het vaak veel voedingsstoffen en zorgt het voor meer biodiversiteit in de tuin. In dit blog geven we je tips voor het gebruik van de meest voorkomende vormen van onkruid en ook hoe je het eenvoudig kunt bestrijden.
Staat je tuinset al buiten? Om het hele seizoen optimaal te kunnen genieten van je houten tuinmeubels, is het van belang deze goed te onderhouden. Met de tips uit dit blog kun je aan de slag en gaan je tuinmeubels nog jaren mee
We ontdekken steeds meer hoe belangrijk het is om te weten waar eigen voedsel vandaan komt. Moestuinieren wordt dan ook steeds populairder en de mogelijkheden om te kweken zijn heel breed. Eén van die groenten die je kunt kweken, zijn aardappels. Een relatief eenvoudig te kweken groente (of eigenlijk knol) en bruikbaar voor zoveel verschillende gerechten. Met de tips uit ons blog kun jij ook van start.
Nu de lente echt begonnen is en het door de zomertijd langer licht is, kunnen we weer fanatiek aan de slag in de tuin. De zon gaat steeds later onder, dus buiten zitten gaat tot in de late uurtjes. Heerlijk na een lange werkdag, of gewoon in het weekend omdat je er geen genoeg van kunt krijgen. De lente laat ons opleven en dat moeten we ook doen met de border. Meer leven creëren! Dat kan met een paar eenvoudige stappen.
Een gezonde tuin, betekent ook een plek waar dieren graag voedsel en veiligheid komen zoeken. En dan moet je niet alleen denken aan vogels en egels, maar juist ook aan de insecten als vlinders , hommels en (solitaire) bijen. Deze insecten dragen bij aan onze voedselketen. Hoe meer voedsel voor hen te vinden is in jouw gezonde tuin, hoe beter het gaat met de populatie van deze dieren. Met name de bijen kunnen daar een beetje hulp bij gebruiken. En dat is veel eenvoudiger dan je denkt!
Nu de zon schijnt, begint het bij iedereen te kriebelen om naar buiten te gaan. In deze tijd is het ok belangrijk om het gazon extra aandacht te geven. Zo geniet je straks in de zomer van een prachtig groen gazon. In dit blog geven we 5 stappen voor een stralend gazon!
Van januari tot maart kun je voor het eerst de fruitbomen snoeien. Doe dit na de vorst en als het droog is om ziektes te voorkomen. Jonge bomen behoeven meer aandacht dan de oudere fruitbomen. Ook is het gebruik van het juiste materiaal heel belangrijk. Lees in ons blog waar je allemaal op moet letten.
Je hebt vast wel eens het woord grelinette voorbij zien komen, maar wat betekent het nou? En wat kan je ermee? Het belangrijkste is de grond beluchten. Hoe je dit doet en waarom je voor een grelinette en niet een spitvork moet kiezen om de grond te beluchten, leggen we uit in dit blog.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.